Akıllı Ev Sistemleri
Gelişen teknoloji ile birlikte her alanda olduğu gibi akıllı sistemler alanında da birçok teknolojik uygulama geliştirilmiştir. Hali hazırda birçok akıllı ev sistemi uygulaması varken gerçek anlamda uygulanabilirliği olanların sayısını oranlayacak olursak oldukça azdır.
Gelişen teknoloji ile birlikte her alanda olduğu gibi akıllı sistemler alanında da birçok teknolojik uygulama geliştirilmiştir. Hali hazırda birçok akıllı ev sistemi uygulaması varken gerçek anlamda uygulanabilirliği olanların sayısını oranlayacak olursak oldukça azdır. Proje belirlenirken akıllı sistemler alanında özellikle birçok işlemi bir araya getirerek kapsamlı bir sistem tasarlamak istenilmektedir.
Sensörler
Günümüzde çoğu evde akıllı sistem içeren sensörler vardır. Ama bu sensörlerin hepsini bir aradan bulunduran sistemin azınlıkta olması problemlere sebep olmaktadır. Doğalgaz kullanılan evlerde gaz sensörleri olmasının yanında yangın sensörü bulunmamaktadır. Gaz sızıntısıyla uyarı veren alarm belli bir oranı geçtiğinde yangına neden olabilir. Ev sakinlerinin evde olmadığı zaman haberi olmayabilir. Deprem sensörü bulunmayan evlerde çocuklar tek kaldığında o bölgede deprem olduğunda haberi olmayacaktır.
Akıllı ev sistemleri mobil telefonların kullanım alanlarının artışı ile yükselişe geçmiştir. Hayatımızın bir parçası olan internet ve mobil telefonlar vasıtasıyla evimizdeymiş gibi bütün akıllı ev özelliklerini kullanmak, artık telefon etmek kadar kolay ve ulaşılabilirdir. Sistemde Raspbery Pi olan tek kartlı bilgisayarın üzerine gaz, yangın, sıcaklık, nem, ses, ışık ve titreşim sensörlerini kullanılıp bu sensörlerden okunarak verilerin bulut sistemindeki veri tabanında tutulması planlanmaktadır.
Mobil Programlama
Sensörlerden okunan verilerin mobil programlama dilleri ile yazılan uygulamanın yüklü olduğu telefonlarda görülmesi hedeflenmektedir. Akıllı ev sistemleri tasarımında sensörler aracılığı ile kullanıcıya gerekli uyarıların yapılması öngörülmektedir. Bu sensörlerimiz raspberry pi kullanılarak geliştirilmektedir. Örnek olarak gaz sensörü herhangi bir sızıntı anında bunu algılayıp kullanıcıya mobil uygulama üzerinden gerekli bilgilendirme mesajı iletmektedir.
Bu sistemde de görüldüğü üzere kullanılan teknolojik kaynaklar olarak sensörler raspberry pi ve android uygulama ile birleştirilmekte ve buna ek olarak verilerin veri tabanında dinamik olarak tutulması da planlanmaktadır. Sistem gerçekleştiğinde kullanmak isteyen kullanıcıların evlerine yerleştirilmektedir. Evlerindeki sisteme erişmek isteyen kullanıcılar, akıllı telefonlarına uygulamayı yüklediğinde erişim sağlamaktır.
Pazarlama Alanı
Pazarlama alanında yurtdışı kullanıcılarına ulaşmak için sisteme dil seçeneği eklenmesi planlanmaktadır. Elektrik ve internet kesintisi sistemi kısıtlayan faktörlerdir. Herhangi bir elektrik veya internet kesintisi olduğunda sisteme erişim sağlanamaz. Sistemin hangi binaya kurulacağı belli değildir. Bu yüzden binaların tarihi veya arkeolojik özellikleri bilinmemektedir. Her evin bina mimari planı birbirinden farklı olacağından dolayı sistem, o evin mimari planına göre ayarlanmaktır.
Sisteme girişlerin şifrelenmesi ve bu girişlerin yalnızca yetkili kişiler tarafından yapılabilmesi sistem güvenliğini arttırmaktadır ve kullanıcıların izole edilmesi bu yöntemle sağlanmaktır. Buna ek olarak verilerimizin bulut sisteminde tutulması, veri depolama güvenliğini sağlamaktadır. Akıllı ev sistemi kurulan evde akıllı telefona sahip olan tüm sakinler uygulamayı indirdiği sürede bilgilendirilmektir. Okuma-yazma bilen her tipte kullanıcı sistemi kolaylıkla kullanabilir. Ara yüz ve kullanılan dil, kullanıcı geri dönütüne bağlı olarak düzenlenmektir. Bu sayede her kullanıcıya uygun sistem tasarlanması planlanmaktadır. Bu geliştirmeler yeni sürümler çıkarılarak sağlanacaktır.
Yazar: Mustafa Şahin