Başarılı Bir Kariyer Değişimi Nasıl Yapılır
Kariyer değişimi hem zaman hemde para yatırımı anlamına gelir. Her yatırımda olduğu gibi üzerinde düşünmek konuyla alakalı bilgi edinmek gerekir. Kariyer değişimi yaparken üzerinde düşünmeden keskin kararlar vermek uzun vadede size zararlar verebilir. Bu yüzden kariyer değişikliğini ciddiye alıp üzerinde bir çalışma yürütmeniz daha sağlıklı sonuçlar almanızı sağlayacaktır.
Kariyer Değişikliği Yapmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kariyer değişikliği önemli bir karardır. Bu kararı almadan önce bazı noktaların üzerinden geçmek gerekir. Bu kararı almadan önce aşağıdaki başlıkları gözden geçirmenizde fayda var.
Kariyer Değişikliğine İhtiyacın Var Mı?
Kariyer değişikliği yapmaya karar vermeden önce gerçekten buna ihtiyacınız olup olmadığını gözden geçirmelisiniz. İhtiyacınız olan bir iş değişikliği olabilir bunu kariyer değişikliği ile karıştırmamalısınız.
Kendinizi Değerlendirin
Kariyer değişikliğine karar verdiyseniz öncelikle kendinizi bir değerlendirmeden geçirmelisiniz. Değerlerinizi, kişilik ve becerilerinizi öz değerlendirme araçlarını kullanarak değerlendirebilirsiniz. Öz değerlendirme araçları size yönelttiği sorulara verdiğiniz cevaplara dayanarak size uygun mesleklerin listesini çıkarabilmektedir.
Size Uygun İşlerin Listesini Yapın

Kendinizi değerlendirdikten sonra ortaya çıkan mesleklerin listesini yapın. Daha önce düşündüğünüz ya da ilginizi çeken meslekleri de bu listeye ekleyin. Bu meslekleri “meslekleri keşfet” başlığıyla ayrı bir liste olarak da ele alabilirsiniz. Bu listedeki meslekleri araştırdıktan sonra size uygun olmayanları listeden çıkararak listenizi daraltın.
Meslek Sahipleri İle Görüşün
Listeniz daraltıktan sonra kalan meslekleri daha iyi tanıyabilmek için, bu mesleği yapan kişiler ile görüşebilirsiniz. Mesleği yapan kişi meslek hakkında daha ayrıntılı bilgilere sahip olacağı için sizi meslek seçiminizde daha doğru yönlendirecektir.
Hedeflerinizi Belirleyin

Artık yapmak istediğiniz mesleği bulduğunuza göre bu meslekte bir iş bulabilmeniz için yapmanız gerekenleri belirleyip o yol haritasını izleyerek adım atmalısınız. Bunu daha rahat yapabilmek için kısa ve uzun vadeli olarak hedeflerinizi ikiye ayırabilirsiniz.
Yeni Kariyeriniz İçin Eğitim Alın

Yeni kariyerinize başlarken, eski işinize ait bazı şeyleri kullanabilirsiniz ancak köklü kariyer değişikliklerinde yeni bir eğitim almak neredeyse zorunludur.
Mevcut Kariyerinizi Sonlandırın
Kariyer değiştirme isteğiniz işinizin sonlanmasından kaynaklanıyor olabilir. Mevcut bir işte çalışırken kariyer değişikliği kararı aldıysanız, işinizi sonlandırıp yola devam etmelisiniz.
Bu yazı ilginizi çektiyse kariyer değişikliği ile alakalı diğer yazımızı da gözden geçirebilirsiniz.
Bu yazı ilginizi çektiyse Çalışanı İstifaya Zorlayabilecek Durumlar başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.