Başarılı İnsanlar Nasıl Başarıya Ulaşır?
Başarılı insanlar sabahın verimini sömüren insanlardır. Kimsenin olmadığı dünyanın uyuduğu sessiz bir saatte en önemli işlerini hallederler.
Başarının genel bir tanımı olsa da kişiden kişiye göre değişme özelliği de vardır. Başarılı insan uğraştığı konuda çevresi tarafından takdir ve saygı gören bir sonuca ulaşmış kişidir. Öznel olmasının sebebini de bir örnekle açıklayayım. Mesela bir kişi 6 ayda 20 kilo vermiş olsun bu sonuç bazı kişiler için çok başarılıdır. Fakat siz 6 ayda 30 kilo vermişseniz ya da verenleri görmüşseniz bu sonuç sizin için fazla bir şey ifade etmez.
Hayal Gücü
Belki de hepimizin sahip olduğu bu özellik onları nasıl farklı yapıyor? Başarılı insanlar hayallerine yüz çevirmezler anlattığı kişiler onunla dalga geçseler bile. Peşini bırakmazlar hatta tam aksine daha çok sarılırlar inatla ve şevkle. Bizleri onlardan ayıran özellikte de burada ortaya çıkıyor. Bizler daha çocukken hayallerimize kelepçe vuruluyor. Belki de birine hayallerinizden bahsettiğinizde size çık o güzel rüyalardan diyorlar. Onlara da söylendi ama onlar rüyadan çıksalar bile rüyalarını hatırlamaya ve üzerinde durmaya devam ettiler. "Kırarlar diye hayal kurmaktan vazgeçilmez." İlhan Berk
Denemek Ve Tekrar Denemek
Bir işi başarmada en büyük yardımcı sabır, kararlılık ve tekrar. Bu dünya yılmadan pes etmeden yoruldum demeden çalışan insanların yarattığı bir dünya. Bugün adı geçen çoğu büyük ismin ortak noktası. Saysak saymakla bitiremeyiz. Başarı farklı hikayeler yaratır. Thomas Edison bu konuda bizim için büyük bir örnek oluşturuyor. "Başarısız olmadım sadece çalışmayan 10.000 yol denedim" sözü ona aittir. Şimdi biz Edison’u 10.000 başarısız denemesiyle mi tanıyoruz yoksa o başarısız deneylerin sonucunda oluşmuş 1 başarılı denemeyle mi?
Ders Çıkarma
Başarılı insanlar hatalarından ders çıkaran insanlardır. Onlara sırtlarını dönmezler. Onlara kucak açmayı ve onlarla yaşamayı bilirler. Bugünkü konumlarına gelmelerinde hatalarının kadar önemli olduklarını bilirler. Bardağa hem dolu tarafından bakarlar hem de boş olan kısmı unutmazlar. Sonuçta her bardak bir zamanlar boştu herkes kendi tecrübeleriyle doldurdu bardaklarını.
Merak
Başımıza ne gelirse meraktan gelir. Merak insanoğlunun başlangıcından beri bütün insanların sahip olduğu bir duygu. İnsanı çok çalışmaya daha çok araştırmaya iten bu duygu biiz daha küçükken köreltiliyor. Her şeye burnunu sokma “Ne yapacaksın neyini merak ediyorsun ki?” gibi yaklaşımlar. Bu tarz insanın hevesini kaçıran cümlelerle köreltilen merakımız kimin kimle sevgili olduğu ya da kimin kime ne dediği konusunda nedense hiç eksilmiyor. Başarılı insanlar meraklarının peşinden giderler. Gittikçe daha çok merak ederler ve bu döngü böyle devam eder. Merakla ulaşılan bilgiler de kolay kolay unutulmaz. "Merak kendi varoluş sebebine sahiptir." Albert Einstein
Hayır Demenin Gücü
Hayır diyebilmek her zaman önemli. Hayır demeyi kibirle veya kabalıkla karıştırmamak gerekiyor. Kendi istediği kişilerle çalışmak ya da istemediği bir işi yapmamak için hayır derler. Günümüz öğrencilerin de bile bu özelliğin önemini görebiliyoruz. Mesela çocuk müziğe yönelmek istiyor ama ailesinin isteklerine hayır diyemediği için istediği işi ve belki de çok başarılı olacağı bir mesleği yapamıyor. Kendiniz için hayır diyebilmeniz gerekiyor. Bir yerden başlamak isteyenler için başlangıç niyetinde bonus bir başlık söylüyorum. Erken kalkmak. Başarılı insanlar sabahın verimini sömüren insanlardır. Kimsenin olmadığı dünyanın uyuduğu sessiz bir saatte en önemli işlerini hallederler. Mesela dünyanın en büyük şirketlerinden biri olan Apple CEO'su Tim Cook sabahın körü diyeceğimiz 3:45'te uyanıyor. Daha birçok isim sayılabilir. Atalarımız boşuna "Erken kalkan yol alır." dememiş.
Yazar: Mehmet Ekşi