Başarılı Olmak Ya Da Olmamak

Tesadüfen başarılı olmak şeklinde bir olgu yoktur. Mutlaka ana fikri oluşturan tetikleyici bir mekanizma ve sonrasında bunu tamamlayan yardımcı etkenler düşünceyi başarıya taşıyacaktır.

Başarılı olmak nedir? Sözlük anlamı itibariyle “konulan hedefe ulaşmak ya da arzu edilen şeyi elde etmek / başarmak” şeklinde tanımlanabilir. Her insanın yaşam süresi içinde kendisine koyduğu kısa, orta veya uzun vadeli arzuları, hedefleri vardır. Kimine göre iyi bir aile kurmak, kimine göre iyi bir kariyer sahibi olmak, kimine göre ise yüksek maddi güce sahip olmak, başarılı olmak demektir. Hedeflerin içeriğine göre bir değerlendirme yapacak olursak maddi veya manevi başarılar olarak ikiye ayrıldığını rahatlıkla söyleyebilir miyiz? Evet

Maddi Başarılar

Bu noktada manevi başarılardan ziyade maddi başarılara odaklanalım… Hemen hepimizin her gün basında veya sosyal medyada gördüğü birçok başarı listesi eminim ki vardır. Dünyanın En Büyük 100 Şirketi, Dünyada En Çok Taraftarı Olan 10 Futbol Takımı, Dünyanın En Yüksek 100 Binası gibi örnekleri ziyadesiyle çoğaltmak mümkün. Evet, elde edilenler herkese ilan edilmelidir ki başarılı olmak daha da perçinlensin. Ciddi emekler verilerek ulaşılan başarılarımızla gurur duymak ve onları herkese ilan etmenin bu noktada pek de garip durmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Peki bu listelerde yer alanlar başarılı olmak için ne yaptılar?

Hedefi Doğru Seçmek

Başarının içeriği ne olursa olsun, içinde ciddi emekler ve fedakarlıklar olduğunu anlamak için sanırım alim olmaya gerek yok. Fakat bu noktada bazı detayları hatırlamakta fayda var. Hemen hepimizin bildiği gibi başarılı olmak için çizilen yolda hedefi doğru seçmek, planlamayı doğru yapmak, iyi bir organizasyon oluşturmak, motivasyonu artıran unsurları doğru belirlemek gibi kritik olgular temel yapıtaşlarıdır.

Ekip Çalışması

Başarılı olmuş bir girişimcinin el kitabına kısaca göz atalım; hedefini gerçekçi ve detaylıca belirledikten sonra uygun iç motivasyona sahip, konusunda uzman deneyimli çalışma ekibini oluşturdu. Bu ekibi doğru şekilde organize etti ve dışsal motivasyon öğelerini ekibine uygun şekilde seçti. Karşısına çıkan zorluklarla ısrarla mücadele etti, kendisine ve ekibine güvendi, asla vazgeçmedi. Evet, her başarı öyküsünün ardında buna benzer bireysel ve / veya ekip başarısı vardır.

Başarı farklı hikayeler yaratır. Thomas Edison ampulü icat ederken sadece bir kere deneyerek mi sonuca ulaşmıştı? Fatih Sultan Mehmet, İstanbul’u basit bir planla tek başına mı fethetmişti? Ya da Microsoft’un kurulması ve dünyanın en büyük şirketleri arasına girmesinin arkasında sadece Bill Gates’in üstün zekâsı mı vardı? Elbette hayır… Görüldüğü gibi, başarılı olmak için başlangıç noktası bulunmalıdır. Bazen üstün bir zekâ, bazen kişisel arzular, bazen de çok iyi organize edilmiş bir ekip sonucunda başarı geliyor.

Başarıda Tesadüf Olmaz

Tesadüfen başarılı olmak şeklinde bir olgu yoktur. Mutlaka ana fikri oluşturan tetikleyici bir mekanizma ve sonrasında bunu tamamlayan yardımcı etkenler düşünceyi başarıya taşıyacaktır. Başarılı olmak veya işinizi büyütüp daha yüksek hedeflere ulaşmak için oluşturduğunuz eşsiz fikirleriniz mi var? Ya da zaten mevcut olan başarılı işletmenize yeni farklı bir hedef mi belirlediniz? Fikirlerinizi hedefinize taşıyacak deneyimli ve uzman bir ekip oluşturmak ve zaman kaybetmeden hedefinize ulaşmak mı istiyorsunuz? O zaman sizde başarıya ulaşma konusunda ücretsiz online eğitimler alabilirsiniz. Kişisel gelişim eğitimleri arasından seçilecek kişisel ve mesleki imaj eğitimi ve zaman yönetimi eğitimi sizlere başarılı olma yolunda çok yardımcı olacaktır.

Yazar: Tarık Cihangir Çanak