Başarıya Giden Yol
Hedef belirlemeli, yaratıcı olmalı, plan yapmalı, stres yönetimi yapabilmeli, her konuda sakinliği korumalı ve bahaneler üretmek yerine motivasyonu yüksek tutarak başarıya ulaşmalıyız.
Başarının kelime anlamına göre başarma işi yani muvaffakiyet demek. Başarı somut olduğu kadar soyut olarak da bizim kendimizi iyi hissetmemizi sağlar. Peki, başarı elde edebilmek için neler yapmalıyız?
Hedef Belirleme
Hedef belirlemeli, yaratıcı olmalı, plan yapmalı, stres yönetimi yapabilmeli, her konuda sakinliği korumalı ve bahaneler üretmek yerine motivasyonu yüksek tutarak başarıya ulaşmalıyız. Ayrıca zihinsel, fiziksel ve ruhsal olarak da kişinin kendini iyi hissetmesi hayata ve olaylara karşı pozitif bir bakış açısı olması da çok önemlidir.
Hedefli olmak ve hedefinizin net ulaşılabilir, ölçülebilir, planlı ve size özgün olması sizin daha az yorulmanıza ve daha kolay başarı elde etmenize yardımcı olur. Planlı olmak zaman kaybını önlemenin ve işleri zamanında yetiştirebilmenin altın kuralıdır. Endişe ve panik yapmak yerine hedefe sonuca odaklanmak, olumsuz giden işlerde ‘’Neyi düzeltebilirim?’’ sorusunu sormakta fayda sağlar. Ayrıca şunu da bilmeliyiz ki, ne istediğimizi nereye gittiğimizi bilmezsek kayboluruz.
Stres Yönetimi
Stres yönetimi başarı elde etmiş kişilerin saklamadığı sırlardan biridir. Stres yönetimi dikkat dağınıklığı, motivasyon düşüklüğü ve verim azalmasını ortadan kaldırır. Kendinizi geliştirmek sizi kaderinize iter. Plan yapmış olmak, hedefimizin belli olması stresi önlemeye yardımcıdır. İş üstünde çalışırken yaşanan olumsuz gelişmelerin bizi strese sokması da kaçınılmazdır. Stres yönetimi konusunda İstanbul İşletme Enstitüsü online eğitimler kapsamında ücretsiz Stres Yönetimi Eğitimi veriyor. Bu eğitimden faydalanarak stresi yenmeniz mümkün.
Böyle zamanlarda kısa molalar vermek nefes egzersizleri yapmak ve sosyalleşmeyi ihmal etmemek stresle baş edebilmemize yardımcıdır. Çalışırken kişi ve olaylara karşı katı olmamak önemlidir. Belli disiplin ve kuralları uyguluyor olmak başarı için gerekli adımlardandır. Hayata pozitif bakabilmek ve olumlu düşünmek yaratıcılığı destekler. Olumlu düşünemiyorsak da değişmeliyiz.
Çünkü değişim ilerleme için ödediğimiz bedeldir. Beyin olumlu düşündüğünde problemlere karşı daha kolay çözüm üretir. Unutmamak gerekir ki motivasyon başarı için önemli adımlardan biridir. Başarıya ulaşılmasa bile bile asla pes etmemeli belirlediğimiz hedefte hatalarımızdan ders çıkararak çalışmaya devam etmeliyiz. Eğer bir hayale sahipsek ve peşinden gidersek herhangi bir garantimiz olmaz ama başarı şansımızı ciddi olarak artırır.
Başarı Örnekleri
Başarılı insanlar neler yapmış bakalım. Yunan konuşmacı Demosthenes kekemeydi ama hayali kalabalık ortamda konuşmacı olmaktı. Ağzına çakıl taşları koyarak çalıştı ve kekemeliğini yendi. Beethoven işitme duyusunu yitirmiş olmasına rağmen en iyi bestelerini yaptı. Oliver Wendel Holmes “ En güzel şey dünyada nerede olduğumuz değil nereye doğru ilerlediğimizdir “ der. Edison vazgeçseydi bugün ampul icat edilmemişti. Edison’a ‘’Bininci deneyi yapmak için gücü nereden buldunuz?’’ diye sorulduğunda, ‘’Ampulün icadı bin aşamalı bir süreç sizin hata olarak gördüğünüz 999 aşama son aşamaya götüren öğrenmelerle doluydu’’ demiştir.
Yani aslında başarı imkânsız değil sadece cesaret edip işe başlayan ve vazgeçmeyenlerin ulaştığı sonuç. İnsanın geçmişi nasıl olursa olsun isterse geleceği çok güzel olacaktır. Toplumda başarı elde etmiş kabul edilen Steve Jobs ve Mark Zuckerberg gibi isimlerin belirttiği gibi zeka ve yetenek tek başına yeterli değildir. Şanslı ya da zengin olmak da gerekli değil. Kişinin gerçekleştirmek istediği hayali yoksa başarı elde etmesi zor.
Yani başarı elde etmiş insanlar arkalarına yaslanıp başarının onlara gelmesini beklemez. Onlar hayal edip dışarı çıktılar ve çalıştılar sonunda bir şeyleri gerçekleştirdiler. Unutmayın yapmak ve söylemek arasında çok fazla ayakkabı eskir. Hayal edin ve gerçekleşmesinin mümkün olduğuna inanın. Gurura takılmayın. Bu sizi risk almaktan alıkoyar. Kendi halinizden memnunsanız da bu size başarı getirmez.
Yazar: Betül Çakmak