Bebek İşaret Dili

Bilindiği gibi bebeklerin önce motor ve dil anlama becerileri, daha sonra da konuşma becerileri gelişiyor. İşte bebek işaret dili, tam da bu noktada devreye giriyor ve anlama aşamasından konuşma aşamasına kadar olan süreçte bebeğinizle iletişim kurmayı sağlıyor.

Değişik ton ve melodilerle sınırsız süre ağlayan bir bebek mi yoksa derdini anlatan ve etrafına gülücükler saçan bir bebek mi? Seçim sizin. Şayet ikincisini tercih ediyorsanız, sizin bebek işaret dili ile tanışma zamanınız gelmiş demektir.

Nedir Bebek İşaret Dili?

İşitme ve konuşma yetisi olmayan bireylerin iletişimi için geliştirilmiş ya da kendiliğinden gelişmiş olan işaret dilinden farklı olarak bebek işaret dili evrenseldir. Bilindiği gibi bebeklerin önce motor ve dil anlama becerileri, daha sonra da konuşma becerileri gelişiyor. İşte bebek işaret dili, tam da bu noktada devreye giriyor ve anlama aşamasından konuşma aşamasına kadar olan süreçte bebeğinizle iletişim kurmayı sağlıyor.

Amerikan işaret dilinden ögeler barındıran bu dilde bebeğinizin hayatında önemli olan kavramları işaretlere dönüştürüyorsunuz. Tamamen ihtiyaçtan doğan bu kavramlar bütün bebekler için hemen hemen aynı olduğundan din, dil, kültür fark etmeksizin bütün ebeveynler aynı işaretleri kullanabiliyor. Çoğaltmak mümkün olmakla birlikte “süt”, “mama” “anne”, “baba”, “uyku”, “yemek”, “içmek”, bunlardan ilk akla gelenlerdir.

Bebek İşaret Dili Nasıl Öğrenilir?

Bebek işaret dili eğitimi almak için, kurslara gidebileceğiniz gibi az sayıda olsa da bu konuda yazılmış kitaplardan faydalanabilir, internet kaynaklarını takip edebilir ya da kendi aileniz içerisinde yeni bir işaret dili geliştirebilirsiniz. Hangisini tercih ederseniz edin önemli olan tutarlı ve istikrarlı olmanızdır.  Aynı kavram için her zaman aynı el hareketini kullanmanız gerekiyor. Ayrıca bu hareketi ihtiyaç anında yapmanız ve yaparken aynı zamanda da konuşmanız gerekiyor. Örneğin, “Seni birazdan uyutacağım” dediğiniz zaman değil de “Haydi bakalım şimdi uykuya gidiyoruz” dediğiniz zaman uyku işaretinin yapılması, bunun yatağa gidene kadar ve bebek yatırılana kadar tekrar edilmesi ve gerekirse de “uyku” sözcüğünün seslerine vurgu yapılması etkili oluyor.

Bebek İşaret Dili Ne Zaman Uygulanmalı?

Bebeğinizi, kendinizi ve diğer aile bireylerini hazır hissettiğinizde. Bebeğiniz yaklaşık 4 ay olduğunda bebek işaret dili için eylem düğmesine basabilirsiniz. Ancak şunu unutmayın ki bebeğiniz önce depolama sürecini geçireceğinden ektiğinizi biçmeniz 2 ila 3 ayı bulabilir. Bu konuda sabırlı olmanız tavsiye edilir çünkü beklediğinize değecek! Emeklerinizin karşılığını bebeğiniz emeklemeye geçmeden alabilir ve bol etkileşimli ve birbirini anlamalı bir döneme en masum haliyle merhaba diyebilirsiniz.

Bebek İşaret Dili Ne Yarar Sağlar?

Bir bebek süt istediğinde ağlar, uyumak istediğinde ağlar, mama istediğinde ağlar. Bebek işaret dili kullanan bir bebek ise ağlamak yerine ellerini kullanarak sözsüz iletişime geçer ve kendini size ifade eder. Kendini ifade eden bir bebek de anlaşılmasının ve istekleri yerine getirilmesinin verdiği mutlulukla daha huzurlu olur. Ayrıca yapılan araştırmaların sonucuna göre bu işaret dili, bebeklerin kavram dünyalarını ve kelime dağarcıklarını genişletiyor. 1 yaşına geldiklerinde işaret dili kullanmayan yaşıtlarına göre daha fazla sözcük bilgisine sahip olabiliyor, konuşmaya ve okumaya daha erken başlayabiliyor ve öfke krizlerine daha az girebiliyor.

Bunlarla da kalmayıp, anladığını ve anlaşıldığını hissettiğinden sizinle olan bağı daha da kuvvetlenebiliyor ve bu da özgüven duygusunu ve sosyal iletişim becerilerini olumlu yönde etkileyebiliyor. Henüz yedi aylık, kucağınızı mesken tutmuş, minik-dev bakışlarını size dikmiş ve acıkmış bir bebek “süt” işareti yapıyor. Evet…Eyvah bebeğiniz konuşuyor ve evet, elleriniz biraz yorulacak. Siz de bebeğinizin zihinsel, kavramsal ve psikolojik dünyasına böylesi etkili ve yenilikçi bir dokunuş yapmak istiyorsanız, bebek işaret dili tam da aradığınız şey. Haydi “baş-baş”.

Yazar: Fatma Duman Sarıgedik