Beslenme Eğitimi

Beslenme hayatımızın en önemli yapı taşıdır. Her yörenin kendine özgü beslenme biçimi vardır. Fakat farklı da olsa her yörede düğünlerde, cenazelerde, kutlamalarda ve yaslarda muhakkak sofralar donatılır. Görüşmeler bile yemeklere göre ayarlanır.

Sağlık insanın fiziksel ve ruhsal anlamda tam bir iyilik halinde olmasıdır. Sağlığımızı etkileyen birçok unsur vardır. Genetik faktörler, fiziksel aktivite, çevresel etmenler ve en önemlisi beslenme düzenidir. Beslenme hayatımızın en önemli yapı taşıdır. Her yörenin kendine özgü beslenme biçimi vardır. Fakat farklı da olsa her yörede düğünlerde, cenazelerde, kutlamalarda ve yaslarda muhakkak sofralar donatılır. Görüşmeler bile yemeklere göre ayarlanır.

Beslenme Dili

Birçoğumuz nasıl beslenmemiz gerektiğini bilmiyoruz. Neyin vücudumuza iyi geldiğini ya da besinleri nasıl tüketmemiz gerektiğinden habersiziz. Beslenme eğitimi okullarda verilmiyor. Ailemizden gördüğümüz şekilde bir beslenme dili oluşturuyoruz. Oysaki yanış ve belki yetersiz/dengesiz beslenmeden dolayı birçok hastalıkla karşılaşıyoruz. Zehirlenmeler, ileriye dönük ciddi rahatsızlıklar ve ölümler.

Çok ciddi hastalıklarda doktorumuz diyetisyene yönlendirirse hastalığımıza uygun beslenme eğitimi alıyoruz. Fakat o hastalık yanlış beslenme nedeniyle olduğunun belki farkında bile değiliz. Oysaki koruyucu hekimlik denilen sistemle hasta olmadan önce topluma beslenme eğitimi verilse halkın sağlığı daha iyi bir noktaya taşınabilir. Fakat beslenmenin ne denli önemli olduğunun bilincinde değiliz. Doktorların diyetisyene yönlendirmesiyle gidip yalnızca listeyi alan ve yalnızca buzdolabına yapıştıran birçok insan görüyoruz.

Bir kere geldik dünyaya diyerek yemekten oldukça zevk alıyoruz. Yaşamımız için çok elzem olan beslenmeyi; kimimiz karnımız acıktığında ihtiyacımız olduğu için yediğimiz, kimimiz zevk aldığımız için, kimimiz canımız sıkıldığı için tükettiğimiz bir eylem olarak görüyoruz. Evet, ama bu besinleri nasıl ne zaman ne kadar tüketmemiz gerektiğini, nasıl pişirmemiz gerektiğini bilmiyoruz. Yalnızca daha lezzetli nasıl oluyorsa o şekilde tüketmek istiyoruz. O besinin ileride bizi ciddi rahatsızlara sürükleyeceğinden habersiz belki de umursamayarak tüketiyoruz. Beslenme eğitimi gerektiğinden fazla önemli oluyor bu noktada.

Eğitim Şart

Topluma beslenme eğitimi vererek sofralarına neyi nasıl getirmeleri gerektiği öğretilmeli. Ama ilk amaç bilinç kazandırmak olmalı. Çünkü bu eğitimin içeriğini çok iyi bilsek de uygulama noktasında sıkıntı yaşayabiliriz. Çünkü rastgele canımızın çektiğini, damak tadımıza göre yemek varken neden daha sağlıklı pişirerek tüketelim ki? İş arkadaşlarımızla her öğle yemeğinde fast food tüketmek varken neden gidip sağlıklı bir restoran arayalım ki? Hem de daha fazla ücret ödeyerek.

İşte beslenme eğitimi verecek eğitimciler bütün bu soru işaretlerini akıllardan silecek! Önce hayatta en önemli şeyin sağlığımız olduğunu anlatacak. Sağlığımız için beslenme konusunun ne kadar elzem olduğunu anlatacak/inandıracak. Ve en önemlisi sağlıklı besinlerin lezzetsiz olduğu yargısını kıracak. Belki workshoplarla sağlıklı tarifler deneyerek bunu kanıtlayabilir.

Besleme eğitimi en çok evde yemek pişiren annelere hitap etmeli. Sağlıklı ve düzenli bir beslenme hayatı oluşturan ebeveynlerin çocukları bu sisteme daha çabuk alışacaklardır. Çünkü çocuklar ebeveynlerini her konuda taklit etmek isterler. Evde sürekli cips yiyen anne babalar varsa, çocuğun önüne brokoli getirdiğimizde elbette çocuk onun yerine cips isteyecektir. Oysaki cipsi evde yapmayı denesek ve bunun hangi zamanlarda ve ne kadar tüketmemiz gerektiğini öğrensek çocuğumuzda bizi taklit eder.

Çocuklara Örnek Olmak

Çocuklar her konuda olduğu gibi bu konuda da büyük önem taşıyor. Çünkü bugünün çocukları yarının gençleri/ebeveynleri olacak. Bu çocuklar ailelerinde öğrendikleri beslenme stilini kendi evlerinde uygulayacaklar. Beslenme eğitimi çocuklara da onların seveceği minvalde, eğlenceli bir halde verilmeli. Ki çocukların bir alışkanlık kazanmaları diğer yaş gruplarına göre daha kolaydır. Oyunlarla, sevdirerek belki pedagoglarla bu eğitimler çocuklar için de düzenlenmeli.

Şunu da görüyoruz ki internet çağında yaşıyoruz ve bu mecrada beslenme konusunda oldukça yanlış bilgiler mevcut. Bu hususta işin ehli diyetisyenler, toplumum sağlığı için beslenme eğitimini en verimli şekilde düzenlemelidir. Gereken mecralarda eğitimler yapılmalıdır.

Yazar: Nursena Coşkun