Bir Sağlık Disiplini: Hemşirelik
Sizce hemşirelik nedir? Doktor yardımcısı mı, yoksa kendi kararlarını veren bir sağlık personeli mi? Bu sorularımızın cevabını meslek ve uğraş arasındaki farklılıklarda bulacağız.
Bazılarınızın şunu dediğini duyar gibiyim tabi ki de meslektir. Aslında bu konuyu açıklamamın nedeni hemşirelik mesleğine olan bakış açısını değiştirmektir. Sizce hemşirelik nedir? Doktor yardımcısı mı, yoksa kendi kararlarını veren bir sağlık personeli mi? Bu sorularımızın cevabını meslek ve uğraş arasındaki farklılıklarda bulacağız.
Meslek sistematik bir eğitimle kazanılır. Yapısı gereği görev tanımları vardır ve hiçbir iş bir başkasının yardımcısı olmaz. Uğraş ise usta çırak yöntemi ile kulaktan doğma bilgilerle kazanılır. Bu farklar açıkça gösteriyor ki hemşirelik bir meslektir. Siz haklıydınız. Burada yanlış olan hemşireliğin doktor yardımcısı olduğu tanımıdır çünkü hemşirelik bir meslektir.
Hemşirelik Nedir?
Sağlıklı/hasta bireyin ailenin ve toplumun sağlık durumunu koruma, geliştirme ve hastalık halinde iyileştirme amacıyla yapılan uygulamaların planlanmasından, örgütlenmesinden, uygulanmasından, sonuçların değerlendirilmesinden, bu kişilerin eğitiminden sorumlu bilim ve sanattan oluşan bir sağlık disiplinidir.
Hemşirelik Tarihi
Hemşireliğin tarihi ilk çağlara kadar uzanmaktadır. İlk çağlarda yapılan uygulamalar toplumların inançlarıyla, bitki örtüleriyle ve kültürleriyle ilişkilidir. Eski uygarlıklarda büyüyle de ilişkilendirilmiştir. Bu şekilde başlayan serüven orta çağ döneminde gelişimini sürdürmeye devam etmiştir.
O zamanlar üst düzey aile kızları dini duygular ile insanlara yardım etmeye başlamışlardı. Halk o zamanlardaki baskıcı yönetimden bıktığı için isyan çıkardı. Bunun sorumlusu halka yardım eden insanlar olarak gösterilmişti. Onların deyişiyle cadılardı. Bu tür sorunlardan dolayı hemşirelik gelişimini tamamlayamamıştır.
Cadı olmak için gereken özellikler
- İnsanları sevmelisiniz
- Sorumluluklarınızın bilincinde olmalısınız
- Çabuk doğru kararlar verebilmelisiniz
- Pratik düşünmelisiniz
- Dayanıklı ve soğukkanlı olmalısınızDüzenli olmalısınız
- Kocaman bir gülümsemeniz olmalıdır.
Özellikleriniz uyuyorsa birazda ülkemizdeki değişen sağlık eğitimine göz atalım.
Ülkemizde Değişen Sağlık Eğitimi
Eskiden sağlık meslek liselerinden ve üniversitelerin ilgili bölümlerinden hemşire mezunu veren eğitim kurumları, değişen sistemle birlikte sadece üniversiteden mezunu vermektedir. Sağlık liseleri, mesleki ve teknik Anadolu lisesi olmuştur. Sağlık sistemine yeni meslekler eklenmiştir. Bunlar; hemşire yardımcılığı, ebe yardımcılığı ve sağlık bakım teknisyenliğidir. Yeni bölümler için birçok devlet kadrosu açılmıştır.
Bu yeni meslekler fark edildiği gibi meslek kavramının özellikleriyle çelişmektedir. Sistemlerde hep var olan sorunları bir kenara bırakıp iyi tarafından bakarsak yeni sağlık meslekleri, iş yükünü azaltarak sağlık alanında daha verimli çalışmayı sağlayacaktır.
Hemşirelik Kariyerimi Nasıl Planlarım?
- Hemşirelikte üniversite şartı geldiğini söylemiştik. Artık hastaneler yüksek lisansta istiyor. ALES sınavına girerek yüksek lisans bölümlerine geçebilirsiniz.
- Günümüzde bütün meslek grupları için yabancı dil önem kazanmıştır. Kendinizi geliştirerek sağlık turizminde yer alabilirsiniz.
- Sağlık alanında sertifikalar alıp, ilgi duyduğunuz bölümlerde ve iş başvurularında bir adım öne geçebilirsiniz.
- Hayallerinizi takip edin.
- Hemşireliğin bilimsel yönünü geliştirebilir, bu alanda tezler yazıp icatlar yapabilirsiniz.
- Yüksek lisans yaptıktan ve 5 sene hemşirelik deneyimi kazandıktan sonra akademisyen olabilirsiniz.
Yapacağınız meslek seçimi bütün hayatınız etkilemektedir. Sizlere bir özveri mesleği hemşirelik bölümü seçecek olan kişilerde olması gereken özellikler, değişen sistemler ve nasıl bir gelecek planlamanız gerektiği hakkında bilgiler verdik. Bir işi severek yaparsanız o işte en iyisisiniz demektir. Bol koşuşturmalı meslek hayatınızda elbette yorulacaksınız.
Yazar: Hilal İşteal