Bokashi Kompost Tekniği İle Atıksız Yaşam

Bokashi kompost japonların mutfak atıklarını organik gübreye dönüştürdükleri işlemdir. Organik ürünleri doğaya geri sunmanızı sağlar.

İnsanoğlunun gün geçtikçe sağladığı nüfus artışı doğal kaynakların hızla tükenmesi ve çevresel sorunları beraberinde getiriyor. Dünyadan çöplüğe doğru gidiyoruz. Bu durum öte yandan farkındalık oluşturmaya başladı. Ekosisteme verdiği zararı anlamaya başlayan insan tünelin sonunda ışık olmayacağını gördü. Günümüzde atıksız yaşamla ilgili bilgilenme ve çabanın arttığı bir döneme adım atmış bulunmaktayız.

Atıksız Yaşam Nedir?

Geri dönüşümü olmayan her şeye karşı mücadeledir. Çöpsüz, doğanın kendi döngüsüne katılarak yaşamayı öğrenmektir. Atıksız yaşam muhtemeldir bu doğa dostu yaşamı deneyen bireylerin atıkları bir sene de bildiğimiz ev tipi çöp kovasının yarısını bile doldurmuyor.  Peki, nasıl mı oluyor? Külfetli sistemlerle değil. Zero Waste yaşamın 5 temel ilkeleri ile böyle bir yaşam sağlamak çok kolay.

Reddet: İhtiyaç duymadığınız şeyleri satın almayın ve kabul etmeyin. Dağıtılan broşür, mağaza katalogları, plastik torbalar, pipetler, plastik şişeler vb gibi şeylere hayır demelisiniz.  Doğa dostu termosunuz ve bez çantanızın yanınızda olması faydalı olacaktır.

Azalt: Kullanmadığınız şeyleri yakınlarınıza hediye edebilir ya da satabilirsiniz.  Mutfak malzemesi, oyuncak, ayakkabı, giyim, kişisel eşyalar aklınıza gelebilecek her şey bu kurala dâhil.  Daha azıyla devam etmelisiniz buna zamanla alışacaksınız.

Yeniden Kullan: Bozulan, kırılan eşyanın yerine yenisini almadan önce tamir etmek için uğraşmalısınız. Gerekmedikçe olan bir şeyin yenisini almamalısınız. İkinci el dükkânlarından faydalanabilirsiniz.

Geri Dönüşüm Yap: Plastik ve metal çeşitlerinin yanı sıra cam geri dönüşümü sağlanabilen bir malzemedir ve insan sağlığı için oldukça fayda sağlar. Geri dönüşümü olan malzemelerden yapılmış ürünler kullanılmalıdır. Transformasyonun azaltılması atıksız yaşam için önemli bir noktadır, dönüşümün fazla olması katkı sağlamaz.

Çürüt: Sonuncu atıksız yaşam prensibi gübreleştirmek. Evimizden çıkan çöplerin %65’ini mutfak atıklarımız oluşturuyor ve bu atıklar gübreye dönüştürülerek toprağa dönebilir. Bokashi Kompost yapılabilecek yöntemlerdendir.

Bokashi Kompost

Bokashi kompost Japonların mutfak atıklarını organik gübreye dönüştürdükleri işlemdir. Organik ürünleri doğaya geri sunmanızı sağlar. Fazla suyu süzdürüp alt kısma geçiren havasız kap sistemiyle yapılıyor. Bu kap sistemlerini kendinizde yapabilir hazır olanlardan satında alabilirsiniz. Bokashi kabı harici mikroorganizma barındıran Bokashi kepeği veya laktobasil serumuna ihtiyaç vardır.

Yapımının herkes tarafından yapılabilir kolaylığında olması ile birlikte atıksız yaşamda önemli bir yer tutar. Bu sistem sinek, böcek yapmaz. Karbon azot dengesiyle alaklı hiçbir sorun olmaz.  Sadece bitki ve meyve atıkları değil tüm mutfak atıkları atılabilir hepsi komposta dönüşebilir. Bu bir döngü doğadan insana, insandan doğaya.

Bokashi Kompost Nasıl Yapılır?

Kabın içine atılacak ürünleri küçük parçalara ayırmak fermantasyonu hızlandırır.  Ayrıca şekerli atıklar da mayalanmayı hızlandırır. Bokashi kabı güneş ışığına maruz kalmamalı fazla ısıdan korunmalıdır. Oda sıcaklığında muhaza edilmelidir soğukta fermantasyon yavaşlar. Kapağı günde bir kez veya gün aşırı açılıp atıkların bir defada atılması faydalıdır. Yaklaşık 2 litre atık için 2 çorba kaşığı bokashi kepeği atıkların üstü örtülecek şekilde dökülmelidir.

Mümkünse her gün kabın altında bulunan musluktan suyu alınmalıdır. Bu suyu saksılarınıza, bahçenize ve lavabolarınıza kullanabilirsiniz. Kap dolduğunda 2 hafta boyunca kapağı kapalı şekilde bekletildikten sonra bahçenizde açtığınız çukura gömmelisiniz.  Artık bu toprağa istediğiniz ağacı bitkiyi dikebilirsiniz.

Bokashi Kompost Faydalı Mı?

Bokashi kompost sayesinde evinizde kendinize atıksız bir yaşam sağlıyor hem de yaptığınız organik gübreyle güvenilir ürünler elde ediyorsunuz.  Buna paralel olarak toprak şartları iyileşir. Mikrobiyolojik bakımdan toprak dengede olduğunda ekilen ürünler daha sağlıklı oluyor ve böylelikle hastalık böcek gibi oluşacak hasara karşı dayanıklılık artıyor. Bu sayede toprağa sağladığınız faydayı bu tip güzel karşılıklarla almış olacaksınız.

Yazar: Beyzanur Solak