Çocuk Gelişimi Uzmanı Olmak
Çocuk gelişimi uzmanı bebek doğduğu andan itibaren işe koyulur. 0-18 yaş arasındaki çocukların fiziksel, bilişsel, duygusal ve sosyal gelişimini inceler, değerlendirir ve takip ederler.
Herkes gelecekte ne olmak istediğiyle ilgili birçok hayal kurar. Kimi öğretmen kimi mühendis kimi doktor. Peki hiç çocuk gelişimi uzmanı olmak istediniz mi? Nasıl ilerleyeceğinizi bilmiyor musunuz? O zaman doğru adrestesiniz. İşte detaylar.
Çocuk Gelişimi Uzmanları Kimlerdir?
Çocuk gelişimi uzmanı bebek doğduğu andan itibaren işe koyulur. 0-18 yaş arasındaki çocukların fiziksel, bilişsel, duygusal ve sosyal gelişimini inceler, değerlendirir ve takip ederler. Ayrıca ailelere gerekli desteği ve danışmanlığı sağlayan kimselerdir. Korunmaya muhtaç ve herhangi bir hastalığa sahip çocukla ilgilendikleri gibi normal bir gelişim sürdüren çocuklarla da ilgilenirler.
Çocuk Gelişimi Uzmanının Görev Alanları
Çocuk gelişimi uzmanlarının görev alanı oldukça geniştir. Mesela hamilelik dönemindeki anne adayına bebeğinin gelişimi ile ilgili bilgilendirmeyi sağlarlar. Çocuğun doğumuyla ergenlik döneminin bitimine kadar geçen süre içinde dil, motor, öz bakım sosyal ,duygusal ve bilişsel gelişim ve davranışlarını incelerler değerlendirir ve gerektiğinde durumlarını raporlaştırır. Doğum ve çocuk hastanelerindeki görev alan kişilerle çocuk psikiyatrları ve nörologlarıyla gelişim psikologlarıyla birlikte hareket ederek çocuğun ihtiyaçlarına göre ebeveynlerini uzman kişilere yönlendirirler.
Çocuğun gelişimiyle ilgili ihtiyaçlarına göre destek programları hazırlarlar. Davranış problemleri olan çocukların ailelerine problemin çözümü hakkında yol gösterirler. Hastanelerde tedavi altında yatan çocuğa tedavi süreci boyunca psikolojik destek sağlar gelişimsel ve eğitimsel faaliyetlerde bulunurlar. Çocuğun özel ilgi alanlarını, öğrenme becerilerini yeteneklerini tespit ederler ve varsa (üstün yetenek/öğrenme güçlüğü vb.) rehberlik ederler.
Sahip Olması Gereken Özellikler
"İyi bir çocuk gelişimcisi olmak istiyorsak ne gibi özelliklere sahip olmalıyız?" diye düşünebilirsiniz. Bu mesleği hakkıyla yerine getirebilmek için öncelikle çocukları sevmek gerekir. Çocukları sevmeyen bir insanın bu mesleği icra edebilmesi çok zordur. Çünkü bu meslek sabır ve hoşgörü ister. Ayrıca bu kimseler iyi bir dinleyicidir. İletişim becerileri yüksek ve konuşkandır. Çünkü doğru iletişim başarıyı getirir. İyi bir gözlemci ve analizcidir.
Çocuklar ne ister ve ihtiyaçları nelerdir iyi bilirler. Dikkatli ve sorumluluk bilincine sahiplerdir. Kendi meslek alanlarında çalışan diğer bireylerle iş birliğine açıklardır. Eğer siz de çocuk gelişimi alanında uzman olmak istiyorsanız bu özelliklere sahip olmalısınız. Ben tüm bu özelliklere sahibim diyorsanız durmayın hemen çalışmalara başlayın.
Eğitim Şart
Her çocuk gelişimi eğitimi alan uzman değildir. Öncelikle bunun bilinmesi gerekir. Çünkü meslek liseleri ve üniversitelerin ön lisans programlarında da bu isim adı altında eğitim verilir. Meslek liseleri ve ön lisans mezunlarının görev tanımı farklıdır. Ancak üniversitelerin lisans ve lisans üstü programlarının Çocuk gelişimi/Çocuk Gelişimi ve Eğitimi bölümlerinden mezun olanlar, çocuk gelişimi uzmanlığı yapabilirler.
Her alanda eğitim şart dediğimiz şu zamanda çocuklarımızı emanet edeceğimiz insanların aldıkları eğitimlere ve donanımlara dikkat etmemiz gerekir. Çocuklarımız bebeklik ve ergenlik dönemlerinde, yaşamının ileriki yıllarını etkileyecek evrelerden geçerler ve bu evrelerde alınacak uzman danışmalığı hem çocuk için hem de aileler için önem arz eder.
Çalışma Alanları Ve İş Olanakları
Bu meslekte çalışmak isteyenler özel eğitim kurumlarında rehabilitasyon merkezlerinde, hastanelerde, aile ve planlama merkezlerinde, Başbakanlık Sosyal Hizmetler bölümünde, Çocuk Esirgeme Kurumu'nun çocuk yuvaları veya yetiştirme yurtlarında, Adalet Bakanlığı'nın bünyesindeki çocuk mahkemelerinde, çocuk tiyatroları, kulüpleri, dergilerinde, oyuncak sektöründe danışman veya proje yöneticisi olarak çalışabilirler.
Çocuk gelişimi uzmanı hayatını çocukların daya iyi gelişmesine ve yetişmesine adar. Bu nedenle kendini geliştirmeye devam eder ve mesleğinde daha iyi olmak adına durmadan çalışır. Sizlerin de iyi birer çocuk gelişimi uzmanı olabilmeniz dileğiyle.
Yazar: Nurseza Uğurluay