Çocuklar Eğitime Kaç Yaşında Başlamalı?

Çocuklar eğitim hayatına 0- 3 yaş aralığında adapte ve konsantre olamadıkları için eğitim süreçlerinin ileri ki zamanlarda başlaması daha uygundur. Çalışan annelerin sorunlarından biri olan annelik izni sonrası işe geri dönme sürecinde 6 aylık bebeklerini bakılması için kreşlere veriyor. Bu durumda uzmanlar 6 aylık ve yasal olarak okula başlama süresi olan 66 aylık çocukların kreşlere başlamasını uygun görmekte. Buradan yola çıkarak 6- 12 aylık bebeklerin okul öncesi eğitime başlaması herhangi bir sorun teşkil etmiyor.

6- 66 Aylık Çocuklarda Eğitim Süreci

Ebeveynlerin çalışması nedeniyle 6-12 aylık dönemde çocukların kreşe başlama ihtiyacı doğuyor. Kreşe başlayan çocuklarda sosyal ortama hızlı bir şekilde adapte olabilme, erken konuşma, kendisini kolay ifade edebilme ve ince motor gelişimini destekleme gibi gelişmeler görülmektedir. 12 aylık dönem sonrasında da kreşlerdeki eğitim sayesinde çocukların farklı beceriler elde ettiği gözlemlenmiştir ve bu dönemde çocukların eğitim görmesi uzmanlar tarafından önerilmiştir.

Özbakım Becerileri

Kendi özel ihtiyaçlarını giderebilirler. Bunlar dişlerini fırçalamak, tuvaletini kendi başına yapmak, yemeğini dökmeden yiyebilmek, kendisini rahat ifade edebilmek ve kendi yapmış olduğu dağınıklığı toplamak gibi becerilerdir.

Sosyal Duygusal Gelişim

Bulunduğu ortama göre düzenini sağlayabilir, sağlıklı ilişki kurabilir ve karşılıklı çatışmalar yaşandığında sorunları çözmeye yönelik davranabilir.

İnce Motor Küçük Kasların Gelişimi

Çocukların yazı yazma kabiliyetlerini geliştirebilmesi için ince motor becerilerini arttırması gerekir. Gördüğü çizgileri, rakamları, şekilleri kopyalayabilir, boyama işlemlerini taşırma yapmadan bitirebilir, boncuk gibi küçük objeleri ipe dizebilir, boncuk dizme sırasında renk ayrımı yaparak farklı kombinasyonlar yaratabilir ve farklı uzuvlarıyla insan vücudunu çizmeye başlayabilir. Ayrıca sıvı maddeleri farklı kaplara boşaltarak gözlem yetisi kazanır.

Kaba Motor Büyük Kasların Gelişimi

Takla atmak, sek sek oynamak ve top yakalamak gibi sportif faaliyet içeren oyunları oynayabilir.

Bilişsel Gelişim

Çocukta algılama fonksiyonları gelişirken, kavrama yetisi ve dil gelişimi oluşur.

Algılama Gelişimi

Birçok ana renk birleşimi yapabilir, renkleri ve rakamları tanıyarak 20 ya da 50’ye kadar sayabilir. Nesneleri tanır ve 10’a kadar olan sayıları sayarak toplama ve çıkarma gibi basit işlemleri yapabilir. Aylar ve günlerin ismini sırasıyla sayabilir ve kendisine yöneltilen yaklaşık 3 görevi anlayarak yerine getirir.

Dil Gelişimi

Kendisinin, aile fertlerinin ve arkadaş çevresinin isimlerini hatırlayarak telaffuz edebilir. Kendisine yöneltilen sorulara cevap verirken dün, yarın gibi ifadelere cümlelerinde yer verir. Dil bilgisi kurallarına uyar ve söylenmesi zor olan s, ş, r gibi harfleri kolaylıkla telaffuz edebilir.

Kavram Gelişimi Ölçütleri

Nesneleri büyük küçük gibi ifadelerle gruplandırabilir. Ayrıca genişlik ve boy ayrımını da yapabilir.

Okula Başlayan Çocuklarda Sıklıkla Karşılaşılan Sorunlar

Ayrılık kaygısı: 18 aylık bebeklerde ayrılık kaygısı başlayarak yaklaşık 3 yaşında bu sorun ortadan kalkar. Fakat bazı çocuklarda bu evre daha uzun sürebilir ve özellikle okul çağında çocuk bu korkuyu daha yoğun yaşar.

Okul fobisi: Çocuklarda okul döneminde endişe ve kaygı uyandıran faktörler oluşabilir. Bu nedenler çocuğun okuldan korkması ve gitmek istememesine yol açar.

İletişim kurma ve arkadaş edinmede güçlük: Okul ortamına uyum sağlayamayan çocuklar arkadaş çevresiyle iletişim kuramaz ve çocuklarda içine kapanıklık başlar.

Okul ve sınıf kurallarına uymakta güçlük:Okul ortamına alışamayan çocuklar, uyması gereken kuralları uygulamak istemeyebilir ve çocuklarda asilik gözlenebilir.

Dikkat eksikliği, hiperaktivite ve öğrenme güçlüğü: Okul ortamına ve sosyal çevreye adapte olma sorunu olan çocuklarda, dikkat eksikliğinin yanı sıra hiperaktivite ve öğrenme zorlukları baş gösterebilir.

Yazar: Yeliz Şeker