Dağcılık Bir Meditasyon Mudur?
Bütün bu sorunları ortadan kaldırmayı hedefleyen tedavi şekillerinden biri olan Meditasyon yöntemi herkes için farklı olabilir. İnsan hayatını büyük oranda etkileyen durumları yok etmek için yoga, transandantal meditasyon gibi birçok yöntem vardır.
21.yy’ın bizlere sunduğu ve hayatımızı kolaylaştıran, daha çok konfora sahip olmamızı sağlayan; ileri teknoloji, konfor, bilgi, şehirleşme vb. gibi birçok gelişme söz konusu oluyor. İnsanın doğayla iletişimi gün geçtikçe azalıyor ve günlerinin büyük oranını kapalı mekanlarda geçiriyor.
Meditasyon Tedavisi
Bu gelişmeler sadece hayatımızı kolaylaştırmakla kalmıyor. Stres, endişe, öfke gibi hepimizi farklı düzeylerde de olsa etkileyen, yaşamımızı rahatsız eden duygular ve durumlar yaratıyor. Üstelik bunları uzun süreli ya da sık yaşamak kişilerin ruhsal düzeyini farklı boyutlarda etkiliyor ve zaman ilerledikçe psikolojik (Ruhsal sorunlar) ya da fizyolojik (obezite, aşırı yorgunluk mide, baş ve kalp) hastalıklara ya da zihinsel (Dikkat eksikliği, hiper aktivite) sorunlara neden olabiliyor.
Bütün bu sorunları ortadan kaldırmayı hedefleyen tedavi şekli olan Etkili Bir Motivasyon Yöntemi: Meditasyon yöntemi herkes için farklı olabilir. İnsan hayatını büyük oranda etkileyen durumları yok etmek için yoga, transandantal meditasyon gibi birçok yöntem vardır. Kişilerin kendi iç huzurlarını nerede bulacağı, hayatın getirdiği zorluklarla nasıl baş edeceği yine kendi geliştireceği yöntemler ile de olabilir. Bunlardan biri de doğa sporları, dağcılık ve doğayla özdeşleşmek olarak kabul edilmeli midir? Orta çağdan itibaren günümüze kadar birçok Filozof (Seneca, Rousseau) ve Psikolog “yabancılaşma”, “insanın doğadan uzaklaşması” ile ilgili önemli araştırma ve teorilerini yayımlamışlardır.
Doğa Sporları
Bütünbu araştırmaların eşliğindeDağcılık ve Doğa Sporları yapan insanların deneyimlerinin göz önünde bulundurulması önemlidir. İnsanların “Dağlar beni çağırıyor”, “evim dağlar” gibi birçok cümlesi ancak doğada olarak, doğa ve insan bütünleyiciliğini deneyimleyerek anlaşılabilir. Dağcılık bir meditasyon durumudur. Zihni boşaltma, anksiete, adaptasyon gibi bir çok rahatsızlık bu sporla baş edilebilir hale gelmektedir. Yoga ve meditasyon ile uğraşan insanlar ile dağcılık ile uğraşan insanların bağı meditasyonun verdiği iyileşme durumunun ve zihinsel olarak ortak farklılaşmanın bir sonucudur.
Dağcılık ve İnsan
Şehirde ki konfor alanının dışına çıkıp doğa ile yeniden kaynaşan ve dağcılıkile tanışan bir çok insanın kendini şehirden çok dağlara ve doğaya ait hissetmesi öze dönmesi olarak tanımlanıyor. Günümüzde insanların her vakit buldukça köylere, doğaya, organik beslenme ve organik yaşama çabaları ve özlemleri bu tanımların sosyolojik kanıtıdır.
Ama dağcılık dediğimiz konu geniş bir spor dalıdır. Hayatın her alanında olduğu gibi bu sporda da tehlikeler mevcuttur. İnsan olarak bizler gerekli önlemleri ve eğitimleri aldığımızda tehlike riski sıfıra yakın olmaktadır.
Dağcılık Türleri
Ülkemizde birçok konuda olduğu gibi dağcılık sporu konusunda da kavram kargaşası mevcut. Bu kavram kargaşasını gidermek için aşağıda ki kavramları doğru öğrenmeli ve hangi türleri yapacağımıza karar vermeliyiz. Dört mevsimin yaşandığı ülkemizde, her mevsime ait farklı dağcılık ekipmanları ile, her mevsim aşağıda ki türleri yapabilirsiniz.
Hiking: Günübirlik olarak çıkılan; 3- 4 saatlik kısa ve kolay parkurlara verilen ad.
Trekking: Kamplı olarak yapılan Hiking’e göre daha uzun zaman dilimini kapsayan uzun mesafeli yürüyüşlerdir.
Alpinizm: Dağcılık literatüründe olan 3000 m ve üzeri dağlara yürüyerek ve gerektiğinde kısa mesafelerde teknik malzeme kullanarak yapılan günde 15 -16 saatlere varan kamplı yürüyüşlerdir.
Kaya Tırmanışı: Kendine özgü birçok teknik malzeme (kask, emniyet kemeri, ekspres, ip vb) kullanımı ile yapılan nitekim diğerlerine göre biraz daha riskleri olan duvar ve kaya tırmanışı sporudur (Bire bir dağcılıkkapsamında yer almamakla beraber bu spor dalının içinde temsil edilmektedir.) İç mekan (yapay duvar), dış mekan (doğal kaya) olarak iki şekilde yapılmaktadır.
Kampçılık: Çok fazla hareketi içermeyen; kampçılık için düzenlenmiş alanlarda ya da daha doğal ortamlarda kampçılık malzemeleri ile (çadır, uyku tulumu, mat, mutfak ekipmanları vb) yapılan türdür.
Yazar: Çiğdem Avcı