Destekleyici Eğitim Şekli: Etüt Eğitimi

Etüt Eğitimi, okul müfredatı doğrultusunda yürütülen okul sonrası destek eğitimi anlamına geliyor. İlkokul ve ortaokul dönemindeki çocuklar için yardımcı eğitim hizmeti sunuyor. Bu eğitim kurumları, çocukların okulda işledikleri derslerine, yaptıkları ödev ve projelerine yardım ediyor.

Yaşamımızda en önemli kavramlardan biri eğitimdir. Çocuklarımızın gelişimi için hayatımız boyunca çalışıp didiniyoruz. Çocuklarımızın iyi bir gelecek sahibi olmasını her şeyden daha fazla önemsiyoruz. Onları imkanlarımız dahilinde en iyi okullara göndermek istiyor, gelişimlerini yakından takip etmeye çalışıyoruz. Ancak bazen bizim de yetersiz kaldığımız anlar oluyor. Böyle durumlarda, okulu destekleyici bazı arayışlara giriyoruz. Karşımıza çıkan seçeneklerden biri ve belki de en ideali ise “Etüt Merkezlerinde Eğitim!”

Etüt Eğitimi

Etüt Eğitimi, okul müfredatı doğrultusunda yürütülen okul sonrası destek eğitimi anlamına geliyor. İlkokul ve ortaokul dönemindeki çocuklar için yardımcı eğitim hizmeti sunuyor. Bu eğitim kurumları, çocukların okulda işledikleri derslerine, yaptıkları ödev ve projelerine yardım ediyor. Aynı zamanda onların ilgi ve yetenekleri ile paralel şekilde etkinlikler de düzenliyor. Alanında uzman, lisans eğitimini almış, her bölümden branş öğretmenleri eşliğinde, okulda öğrenilen bilgi bu merkezlerde pekiştiriliyor ve kalıcı hale getiriliyor.

Etüt Eğitimi Nerelerde Yapılıyor?

Etüt Eğitimi yapılabilmesi için etüt merkezlerinin açılması tamamen kanunla belirtiliyor. Etüt merkezlerinin açılması veya kapanması, eğitim-öğretim süreci, öğretmenlerin işe alınıp göreve başlamaları kanun ve yönetmelikler ile uygulanıyor. Kişiler kendi isteklerine göre bu kurumları açamıyor. Bunun için belirli bir bütçe, kurumun bulunduğu binanın eğitime uygun olması, çalışan kişilerin kesinlikle eğitimci olması gerekiyor. Etüt eğitimi verilen yerlerin, öğrencilerin keyifli ve sağlıklı bir süreç geçirmeleri için ideal olması gerekiyor.

Bu eğitim merkezleri, hemen hemen her ilçede birden fazla olmakla birlikte, her bütçeye uygun imkânlar sunuyor. İhtiyaca uygun eğitimin verilebilmesi için araştırma yapılıp, bir program hazırlanıyor. Bakırköy, Bahçelievler, Bağcılar gibi kalabalık olan çoğu ilçede birçok etüt merkezi, öğrencilere hizmet veriyor. Öğrencilerin okuldan geldikleri ve zaman geçirdikleri bir sosyal alan olan çoğu etüt merkezi, yiyecek-içecek hizmeti de veriyor.

Etüt Eğitimi Nasıl Bir Süreçtir?

Etüt Eğitimi genel bir zamanı ifade ediyor. Öğrencilerin bu hizmetten nasıl yararlanacağı kendi isteklerine bırakılıyor. Bazı öğrenciler okula gitmeden önce etüt merkezlerine giderek ödevlerini ya da projelerini tamamlıyor, bazıları da okuldan sonra gelerek o gün öğrendiği konuyu etüt öğretmeniyle pekiştiriyor ve ödevlerini tamamlıyor. Bu merkezlerde öğrenci odaklı eğitim olması, öğrenmeyi daha keyifli hale getiriyor. Ders eksikliği olan öğrencilerin eksikleri belirlenerek özel ders veya birebirlerle bilgilerinin tamamlanması sağlanıyor.

Türkçe, İngilizce, Matematik, Sosyal Bilgiler, Fen Bilgisi gibi olmazsa olmaz olan ana derslerin eğitimi, yaşlara göre düzenlenmiş olan sınıflarda veriliyor. Bu derslerin verilmesi için öğrencilerin okul saatleri dikkate alınarak bir program oluşturuluyor. Verilen derslerin müfredata uygun olması, öğrencilerin okulda öğrendiği bilgilerin pekişmesi için büyük önem arz ediyor. Eğitim sürecinden sonra ya da öğretmenlerin isteğine göre, öğrencilerin noksanlıklarını belirlemek için kısa sınavlar yapılıyor. Böylece dersin amacına ulaşıp ulaşmadığı anlaşılmaya çalışılıyor. Ayrıca öğrencilerin kendi okullarındaki sınavlarına yardımcı olmak amacıyla ek ders ve çalışmalar da yapılıyor.

Etüt Eğitimi Herhangi Bir Aktiviteye Yer Veriyor Mu?

Etüt Eğitimi, okul gibi yoğun bir disiplin içermemekle birlikte, kendi içinde bir bütünlük taşıyor. Bu merkezlerde etkinliklere de çok önem veriliyor. Öğrencilerin streslerinin azaltılması ve arkadaşlarıyla birlikte kaliteli vakit geçirmeleri amaçlanıyor. Çocukların kendi aralarında eğleneceği müzik yarışmaları ve spor organizasyonları düzenleniyor. Özellikle yazın, yaz okulu hüviyetinde eğitim de veren bazı etüt merkezleri piknik, havuz gibi eğlenceli etkinlikler düzenliyor. Bununla birlikte sinema, müze ve sergi gezileri, yapılacak diğer etkinlikler arasında yer alıyor.

Yazar: Hazal Köse