Dijital Dünyada Kriz Yönetimi
Kriz yönetimi acil bir durum anında çıkarlarınız doğrultusunda tehdit unsurunu ortadan kaldırma adına yaptığınız eylem planıdır. Projeniz ya da çalışmanız bir yerde hata veriyor ise onu etkili bir kriz yönetimi ile bertaraf etmeniz mümkündür
Kriz yönetimi acil bir durum anında çıkarlarınız doğrultusunda tehdit unsurunu ortadan kaldırma adına yaptığınız eylem planıdır. Projeniz ya da çalışmanız bir yerde hata veriyor ise onu etkili bir kriz yönetimi ile bertaraf etmeniz mümkündür. Hata sinyalleri çaldığı an da sakin durup sorunun kaynağını belirlemekle işe başlamak krizin ilerlememesi adına yapılabilecek etkili yollardan ilki olabilir. Çalışma hayatında kriz yönetimi çok önemlidir. Çalıştığınız alana göre önceden hazırlamış olduğunuz bir kriz yönetim planınız olması bu tür tehdit anlarında elinizin altında iyi bir savunma silahı olacaktır.
Sosyal Medyada Kriz Yönetimi
Dijital dünyanın en kabul edilen tanımı, şüphesiz çok hızlı iletişim sağlamasıdır. Bir haberin ya da bilginin birkaç saniye içerisinde dünyanın öbür ucunda olduğu bir mecra burası. Bu kadar hızla çalışan bir ortamda bir günde popüler olabilir bir insan ama tepetaklak olması için de saniyeler yeterlidir. Milyonların takip ettiği bir kişiyseniz ya da bunun için adaysanız, eğer doğuştan bir popülariteniz yoksa geçmişinizin sizin için tehdit unsuru olabileceğini hesap etmelisiniz.
Bazı insanlar doğdukları andan itibaren hatta anne karnında bir hayran kitlesine sahiptir sosyal medyada. Bu fenomen bebek elbette çocukluk, gençlik ve popülerliği devam ediyorsa yetişkinlik döneminde de bilinçli yetişen bir birey olacaktır. Davranışlarına, yediğine içtiğine, giydiğine, gezdiği yerlere kadar kusursuza yakın bir hayat yaşamalı ki fenomenliği sürsün. Bir de olur ki biri eski yaşantısından ya da şimdiki yaşantısında gittiği alışveriş merkezinin otoparkında midesi bulanıp kusarken görüntülerini yayınlarsa diye kriz yönetimi eylem planına sahip olmalı. Neden? Niye? Niçin? Sorularına maruz kalması durumunda anında bir açıklaması olmak zorundadır.
5 Adımda Sosyal Medya Kriz Yönetimi
1. Olabilecek en kötü senaryoyu yazmak ve üzerinde çalışma yapmak.
2. Kriz hakkında bir yazı kaleme almak ve mümkünse duygusal olsun. Aile, arkadaşlık, kardeşlik, bakkal, ekmek, köy, kasaba gibi bunlara benzer terimler kullanılsın ki mahallenin çocuğu, bizden biri algısı devam etsin.
3. Doğal önceden çekilmiş, eli yüzü düzgün çıkan, güçlü olduğunu anlatan ya da ben daha buradayım dedirtecek tarzda bir görsel mutlaka hazır edilmeli.
4. Diyelim ki geçmiş hayatında bir gün ortaya çıkar diye endişe ettiği bir olay var. Üzülerek söylemeliyim ki o olay ne yapar eder karşına çıkar. Bu durumda yapılabilecek en doğru yol, o haberi alt yapısını ayarlayarak senin ortaya çıkarmandır. Böylece yönetimi de ele almış olur, kriz büyümeden istediğin yönde bertaraf edersin.
5. Sosyal medyada oluşan bir kriz anında yapılacak bir diğer yönetim şekli de taktik kullanmak, sağ gösterip sol vurmak olabilir. Mesela biri sizin izinsiz ve uygunsuz görüntülerinizi çekip paylaştı diyelim. Hemen çıkıp savunma yapmak kendinizi anlatmak için bildiri yayınlama yerine, biraz olayları dışarıdan gözlemleyin. Bakın bakalım kim dost kim düşman. Kim fırsat bulduğunda ayağınızı kaydırma derdinde öğrenmiş olursunuz. Buna krizleri fırsata çevirme denir. Bu sayede kim bilir belki de takipçi sayınız bile artar.
Yazar: Melike Dörtkardeş