Dijital Dünyanın Göçebesi: Dijital Nomad
Mekandan bağımsız olarak çalışan kişileri ifade etmek için kullanılan ve dijital göçebe olarak da dilimize çevrilmiş bu kavram dijital dünyanın çalışma hayatında yaptığı dönüşümün bir kanıtıdır.
Mekandan bağımsız olarak çalışan kişileri ifade etmek için kullanılan ve dijital göçebe olarak da dilimize çevrilmiş bu kavram dijital dünyanın çalışma hayatında yaptığı dönüşümün bir kanıtıdır. Büyük iş merkezlerinin yapımı ile birlikte yüzlerce hatta binlerce insan bir arada çalışmaya başlar. Bu insan yoğunluğu şirketler için ek masrafların oluşmasına sebebiyet verir.
Özellikle fiziksel üretim yapmayan, işlerini ofislerde masa başında gerçekleştiren şirketler ki çoğu dijital alanda çalışan şirketler, çalışanlarının verimliliklerini artırmak için ek masraflarla karşılaşır. Bu durum şirketler açısından sıkıntı olduğu kadar, daha çok özgürlük isteyen çalışanlar içinde sıkıntı oluşturur. Şirketler bu soruna digital nomad kavramını ortaya atarak çözüm bulmaya çalıştılar.
Digital Nomad Nedir?
Dijital dünyanın gelişmesi ile birlikte hayatımıza giren freelance çalışan, evden çalışan gibi kavramlar şirketler tarafından resmileştirildi ve digital nomad denen kavrama dönüştü. İnternet alt yapısının gelişmesi ile birlikte de digital nomad olan şirketlerin tam zamanlı çalışanları bilgisayar ve internet bağlantısı ile dünyanın herhangi bir yerinden çalışabiliyor ve toplantılarını tamamen internet üzerinden gerçekleştiriyorlar. Bu çalışma şeklinin 2015 yılında Almanya’da ki bir konferansta ismi duyulur ve sonrasında küçük ve orta büyüklükteki şirketlerin arasında hızla yayılmaya başlar. Çoğunun fiziksel mekanı bile yoktur.
Hangi Mesleki Becerisi Olanlar Digital Nomad Olabilir?
- Yazılımcılar
- İçerik editörlüğü veya yazarlığı yapanlar
- Webmasterlar
- Online eğitmenler
- Çevirmenler
- Tasarımcılar
Yukarıda bazılarını saydığım dijital dünyanın gelişmesi ile hayatımıza giren mesleki beceriler ve ismini hatırlayamadığım dijital olarak yapılabilecek mesleki becerileri olan kişiler dijital nomad olarak çalışabilirler.
Nerede Çalışıyor Digital Nomad?
Daha çok ılıman iklimin egemen olduğu, güvenli ve ucuz ülkeler dijital nomad olan kişiler tarafından tercih ediliyor. Bu yerler arasında Endonezya, Kore, Güney Afrika, Tayland gibi egzotik ülkeler ön plana çıkmaktadır.
Dijital dünyadaki gelişmelerle birlikte meydana gelen iş dünyasındaki değişim dijital nomad kavramının daha da gelişeceğinin göstergesidir. Yakın zamanda plajda uzanmış güneşlenen birinin taktığı 3d gözlükle binlerce km uzaktaki fabrikada üretim yaptığını görebiliriz. Digital nomad için uygun olan meslek alanları bunlardır.
- Art Direktörleri
- Dijital Pazarlama Yöneticiler
- Bilgisayar Programcıları
- DigitalWeb Arama Değerlendirme Uzmanları
- Satış Uzmanları
- Çevirmenler
- İçerik Yazarları
- Online Öğretmenler
- Müşteri Hizmetleri Ajansları
- Teknik Destek Uzmanları
- Turizm Ajansları
- Etkinlik Planlama Uzmanları
Yazar: Süleyman Yıldız