Dijital Pazarlama Mı Geleneksel Pazarlama Mı?
Geleneksel pazarlamada büyük bir kitleye hitap edildiği için, tam istenilen hedef kitleye ulaşılamayabiliyor. Dijital pazarlama ele alınacak olursa, neredeyse kişiye özel reklam verircesine hedef kitleye ulaşmak mümkün.
Geleneksel pazarlama nedir sorusuna sokakta gördüğümüz açık alan reklamları, yani afişler, billboardlar gibi, televizyon ve radyo reklamları gibi birçok reklam türü diyebiliriz. Peki dijital pazarlama nedir? Telefonumuzda, tabletimizde, bilgisayarımızda… kısaca interneti kullanabildiğimiz cihazlarda gördüğümüz reklamlardır. Örnek vermek gerekirse arama motorlarında (Google, yandex vb.), sosyal medyada, uygulamaların içinde var olan reklamlardır. Peki hangisi sizin işletmeniz için uygun olan? Karar sizin, dijital pazarlama mı yoksa geleneksel pazarlama mı?
Hedef Kitleye Ulaşmak
Geleneksel pazarlamada büyük bir kitleye hitap edildiği için, tam istenilen hedef kitleye ulaşılamayabiliyor. Dijital pazarlama ele alınacak olursa, neredeyse kişiye özel reklam verircesine hedef kitleye ulaşmak mümkün. Kişinin yaşı, konumu, nelerden hoşlandığı ve hatta maaşı gibi pek çok detayı özelleştirilip, reklam sunulabiliyor. Bu nedenle dijital pazarlama hedef kitleye ulaşma konusunda geleneksel pazarlamaya oranla daha başarılı.
Dönüşümü Ölçmek
Müşterilerinizle olan etkileşiminizi, onların satın alma davranışlarını ve ilgisini geleneksel pazarlama üzerinden dönüşümünü ölçmek oldukça zor. Hazırladığınız reklam ilgi çekti mi, hedef kitleniz tarafından görüldü mü, onları harekete geçirdi mi, hazırlanan kampanya sayesinde mi satın aldı, yoksa bir yerden duyduğu için mi satın aldı veya keyfi olarak mı satın aldı; bu soruların cevaplarını bulmak oldukça çok zor ve maliyetli. Ölçümlendiği zaman bile tam kesin sonuç verdiği söylenemez. Dijital pazarlama ölçümlenmesinde ise nete çok yakın bir sonuç alabilirsiniz. Gerekli ölçüm araçlarını (Google Analytics, Facebook Analytcis vb.) kullanarak, sitenize kaç kişi giriş yaptığını (ne kadar trafik çektiğinizi), ne kadar süre sitede gezindiklerini, hangi sayfalara girdiklerini, satın alma davranışında bulunup, bulunmadıklarını ve bunun gibi pek çok şeyi görüp, ölçümleyebilirsiniz. Bu sayede dijital pazarlama alanında kendinizi geliştirebilir, hatalarınızı düzeltebilir, hedeflerinize ulaşmak için yeni yollar bulup, deneyebilirsiniz.
Zaman
Geleneksel pazarlama için hazırlayacağınız reklamın başından sonuna kadar olan süreç oldukça uzun olabiliyor. Bir de biraz zamandan tasarruf etmek için büyük bir ekiple çalışmanız gerekebilir. Bu da daha fazla maliyet demek! Bir televizyon reklamı filmini ele alalım. En basit şekilde; reklamın senaryosu yazılacak, sahne hazırlanacak, oyuncu seçilecek, çekimi yapacak ekip hazırlanacak, çekim yapılacak, kurgu yapılacak… liste uzadıkça uzuyor. Dijital pazarlama ise bu kadar sürmüyor. Hatta büyük bir ekibe bile ihtiyacınız yok! Bir veya birkaç kişi, bilgisayarın başında geleneksel medyaya oranla çok daha kısa sürede reklamı ortaya koyabiliyor.
Peki, olası bir hata durumunda veya kampanyada bir değişiklik gerektiğinde ne olacak? Bu durum nasıl çözülecek? İlk önce geleneksel pazarlamayı ele alalım. İlk olarak yapılan işi unutun. Bütün süreç yeniden başlatılacak! Eğer bir hata durumu söz konusuysa, daha titiz ve affettirecek bir iş gerekecektir. Bu da daha fazla harcanacak süre demektir. Böyle olası bir durumda dijital pazarlama kampanyasını yürüten kişi veya kişiler çok kısa sürede hataları düzeltebilir, affettirecek çalışmalara başlayabilir veya değişmesi gereken yerleri değiştirebilir.
Bütçe
Eğer ki geleneksel pazarlamaya kullanacaksanız büyük bir bütçe ortaya koymalısınız! Bir televizyon reklamını çekmek bile çok büyük bir meblağ tutuyor, yayınlaması ise dudak uçuklatıyor! Dijital pazarlama ile ürün satışı o kadar pahalı değil. İşletmenizin vizyonuna, hedeflerine, imkanlarına göre hazırlanacak bir bütçe ile, geleneksel pazarlamaya oranla çok daha ucuz ve etkili reklam verebilirsiniz.
Yazar: Semih IŞIK