E-Eğitim Hakkında Bilmediklerimiz
Günümüzde iş bulmak ya da terfi etmek için e eğitime önem vermek gerekiyor. Şirketler açısında da kar elde etmek ve şirketlerini büyütmek isteyen işverenler işçilerine eğitim vererek gelişimlerini sağlıyorlar. Ancak burada sorular ve çekiniler iki durum var.
- Biz onlara eğitim vereceğiz ve onlar işi bırakıp gidecekler.
- Biz onlara eğitim vereceğiz ve onlar burada çalışacaklar.
Elbette her zaman ikinci seçeneğin tercih edildiği ve beklentinin bu yönde olduğunu biliyoruz. Ancak durum bazen bu şekilde olmaya biliyor.
E-Eğitim Nedir ?
Eğitim ileriye dönük olan, gelişmekte olan ve gelişmek isteyen şirketlerin vazgeçemeyeceği dal'dır. Biraz önce sıraladığımız tehlikeye karşı önlem olarak e-eğitim sistemi gelişti. Artık işverenler eğitim vermek istedikleri personele yüklü ücretler ödemeden şirketin ve personelin gelişimini sağlayabiliyorlar. Uzaktan eğitim kuşkusuz ki her öğrenciye uygundur. Özellikle adaptasyon sorunu yaşayan ve örgün eğitimin çekinleğini yaşayan öğrenciler için biçilmiş kaftandır.
Yoğun çalışanlar için ise zaman ve mekan tasarrufu sağladığından birçok kişinin kişisel gelişim ihtiyacını karşılamıştır.
Neler getirdi?
Bir zamanlar gidemediğiniz üniversite, lisans ya da yüksek lisans bölümü varsa artık ona e-eğitim yoluyla gidebiliyorsunuz. Harvard üniversitesinin kurduğu uzaktan eğitim platformu olan edx'ten sonra MIT de bir uzaktan eğitim ağı oluşturdu. Stanford, berkeley gibi üniversitelerden ders almak eskiden mucizeydi.
Şimdilerde avustralyadaki bir mağazadan internet üzerinden ürün siparişi verebiliyorsak, eğitimi neden alamayalım ?
E-eğitim birçok kurumun katkıları ve gelişen teknoloji ile birlikte hızlı ilerleyen ve şu anda çok iyi bir teknolojide olan sistem haline gelmiştir. Geçmişte sıcak bakılmasa da günümüzde gençler örgün eğitimde alabildikleri verimi uzaktan eğitimde de alabildiklerini söylüyor.
Size halen yabancı geliyor olabilir. Sizin için eğitim; duvarları olan bir okulda sınıfların ve sıraların olduğu masalarda ders almak olabilir. Ancak günümüzde dünyada hükümetler, eğitim kurumları, sivil toplum kuruluşları E-eğitimi öneriyor ve bunu geliştirici çalışmalar yapıyor.
Bilgi toplumunda internet hızından daha hızlı olan bilgi hızıdır. 1 yıl önce bildiklerimizin bugün hiçbir önemi kalmayabiliyor. Daha hızlı öğrenmek için E-eğitime geçmek sizin için faydalı olabilir. Çünkü örgün eğitimde kaybedilen vakitle bilgi toplumunda eksiklikleriniz olabilir.
E-öğrenme, e-eğitim içinde özel bir kelimedir. Bazı kaynaklar ayrıca temel eğitim olarak teknolojiyi içerir. E-öğrenme, bilgisayar eğitimi, çevrimiçi öğrenme, sanal sınıflar ve dijital teknolojilerle işbirliğini içeren geniş bir başvuru sürecidir. Uzaktan öğrenme; İnternet / intranet veya bilgisayar ağına sahip bir platformda sunulan web tabanlı bir öğrenme sistemi olarak tanımlanabilir.
E-öğrenme ile geleneksel eğitim arasındaki en büyük fark, içerdiği teknolojik boyut gibi görünse de aslında temel değişiklikleri öngörmesidir. Bu yaklaşım; bir insanı merkeze yerleştiren, bilgiye erişmesi için motive eden ve önceliği veren bir model. E-öğrenme yardımıyla, öğretmenlerin ve öğrencilerin aynı ortamda ve aynı anda olmalarına gerek kalmadan eğitim etkinlikleri yapmak mümkündür. Tüm bu olanaklar düşünüldüğü zaman iienstitu size büyük bir destek verecektir.
E-Öğrenmenin Yararları
- Her an, her yerde öğrenme fırsatları yaratır. Öğrenci ne zaman okumak istediğine karar verir.
- Daha hızlı ve daha etkili bir eğitim gerçekleştirir. Örneğin, bir kitap okurken hatırlatma seviyesi% 20 iken, ses, görüntü ve çoklu etkileşime dayalı görsel olarak desteklenen metinleri çağırırken +40'a çıkar.
- Öğrenci merkezli eğitimdir. E-öğrenme, öğretimin odağını öğretmen merkezli ve öğrenci merkezli arasında dönüştürür. E-öğrenme ile öğrenciler eğitimlerinden sorumlu hissederler. Bu, bir kişinin öğrenme sürecini yönetmesini ve plan geliştirmesini sağlar. Öğrenciler, araştırmak istedikleri konunun içeriğini, amacını, süresini ve hızını ilgi alanlarına ve becerilerine göre enstitu hizmetleri belirleyebilirler.
- Daha az yönetsel iş yükü olan daha fazla insana erişim sağlar.
- Ekonomik avantaj sağlar. Sınavlarda, kurumlar için kaynakların % 30 ila % 70 oranında kurtarılabileceği e-egitim ile tahmin edilmiştir.
- Başarı ve gelişme hem kurumsal hem de bireysel olarak daha kolay izlenebilir.
- Geçici, mesafeli ve sosyo-ekonomik engelleri ortadan kaldırır ve insanların yaşam boyu eğitim almalarını sağlar.
E-Öğrenimin Sınırlamaları
E-öğrenmenin uzun vadede bu gibi faydaları olmasına rağmen, bazı zorluklar vardır. Uzaktan öğrenme:
- İnsanların çalışmalarında öz disipline sahip olmadıklarında başarılı sonuçlar elde etmek zordur.
- İnsanların sosyalleşme süreci önlenebilir.
- Bazı durumlarda, teknik yönü belirleyici bir unsurdur.
- İçerik oluşturma, çok kapsamlı, maliyetli ve zaman alan bir işlem olarakonline eğitimsistemleri herkes için entegre edilebilir.
- İlgili sektörün geniş kitlelere ulaşması için bir bilgi teknolojisi altyapısına sahip olması gerekir.
- Bireyler akraba olabilir; Ancak, kişisel gelir seviyesinin yeterli olması gerekir. Bu durumun üstesinden gelmek için, ucuz ve güvenilir erişim yollarının halka açık yollarla desteklenmesi gerekir; başlangıçta pahalı bir yatırımdır.
- Geleneksel öğrenme alışkanlıklarını değiştirmek zaman alıcı olabilir.
Yazılı materyaller vb. Uygulamalar ve teknolojiler. Ve bu örnekler daha da çoğaltılabilir. Teknolojinin gelişimi ve toplumsal değişime uygun olarak bu evrene eklemeler yapılacak. Bilgi teknolojisinin hızlı gelişimi, üretim için bilgi sağlanması, yüksek kalite ve maliyet, e-öğrenmede önemli faktörlerdir. Bağlantının hızı ve kalitesi yüksekse, maliyet düşüktür, talep daha büyüktür ve e-öğrenme daha etkili olacaktır.
Uzaktan eğitim öğretmen ve öğrenci arasındaki mesafe olsa da, e-egitim örgün eğitimden daha az etkili bir eğitim şekli değildir. Uzaktan eğitimde özel hazırlanmış materyaller kullanılır. Uzaktan öğrenmenin yapısını anlayan öğrenciler, örgün eğitimden farklı olmadığını görürler. Tabi sonunda mutlaka sertifika da alınır.