2035: Eğitimde Robotların Devri
Kemerlerinizi takın, sıkı tutunun, geleceğe gidiyoruz!
Çoğumuz daha önce büyük annelerimizin, dedelerimizin okul anılarına tanık olmuşuzdur. Kara tahtalar, tenefüslerde çelik çomaklar, atlanılan ipler, körebeler, bazen okula gitmemek için yutulan tebeşir tozları ve kısıtlı imkanlarla, ulaşım zorluğuyla, öğretmen azlığıyla çekilen sıkıntılar… Az çok o zamanları canlandırabiliyoruz kafamızda.
Peki o zamandan bu zamana kadar neler değişti?
Robotların Devri: Eğitimde robotlar.
Bir çok şeyin değiştiğini söylemek mümkün. Gelişen teknoloji ile birlikte okullarda ve sınıflarda her dönem yeni bir sistem görmemiz, eğitimin değişmesine ve gelişmesine olanak tanıyor. Kara tahtalar demiştik, tebeşirler, yutulan tebeşir tozları demiştik. Artık sınıflarda bu manzaraları görmemiz pek mümkün olmuyor. Yaklaşık 2012 yılında sınıflara giren akıllı tahtalar, kısa sürede benimsenerek yaygın hale geldi. Sanıyorum ki şu an kara tahta ile eğitim gören bir sınıf bulmak pekte mümkün değil.
Peki büyük anne ve babalarınıza, o zamanlar akıllı tahtadan bahsedilseydi ne kadar inandırıcı veya imkanlı gelirdi? Belki de hiç. Ama gelişen teknoloji ile her şeyin her an olması mümkün.
Bundan 20 yıl sonrasını hayal edebiliyor musunuz?
Biz kafamızda biraz canlandırdık. Hayal ettik. Gelin hep birlikte bakalım. Kemerlerinizi takın, gidiyoruz!

(Az sonra okuyacaklarınız tamamen hayal ürünüdür ) : )
“ Hepimiz hatırlarız ki robot devrimi, 2016 yılında ilginç yapay zekası ve şaşırtıcı cevapları ile gönlümüzü fetheden Sophia ile başladı. O dönemde dünyanın ilk robot vatandaşı olarak tüm haber sitelerinde gördük. Türkiye’ye bile geldi ve bizim de ilgimizi kazandı. Ama 10 yıl içerisinde robot vatandaş sayısındaki artışı kimse beklemiyordu. Sophia’nın ardından bir çok robot üretildi, geliştirildi ve robot vatandaşlığı kazandırıldı. 2026 yılında çiftleşme özelliği eklenen robotlar artık üreyebiliyorlardı! Durum böyle olunca, dünya nüfusunun 1/3’ü artık robotlardan oluşuyordu. Yaşam alanımızı paylaşıyorduk. Ve mutluyduk. Fakat artık mesleklerimizin elimizden gitmesi, hayatı tamamen robotlara bırakıyor olmak bir kısmımızı endişelendiriyordu.
Hastanede doktor ve hemşirelerin yerinde, market kasalarında, satış danışmanlığında, banka gişelerinde, bazı hava metrosunun yönetiminde, hatta orduda bile. Bir çok alanda hızlıca meslek sahibi olmaya başlamışlardı. Kendi kafesini, alışveriş merkezini açan robotlar bile vardı. Bu açtıkları alışveriş merkezleri, insanlar ve robotların ortak kullanım alanlarındandı. Hiçbir yerde ‘insanlar giremez’ veya ‘robotlar giremez’ ifadesi bulunmuyordu.
Durum böyle. Peki eğitim sistemine robotların etkisini hiç düşündünüz mü?
Yaklaşık beş yıldır öğretmenlerin muzdarip olduğu bu durum eğitim sistemimizi nasıl etkiliyor?
Gelin istatistikler ve anketlerle buna göz atalım.
Beş yıl önce, 2030 yılında robot sistemli eğitime geçilmişti. Bir neslin robotların verdiği eğitim ile büyümeye başladığını söyleyebiliriz. İstatistiklere baktığımızda, 2030 yılından 2035 yılına kadar olan süreçte eğitimde öğrencilerimizin başarısı %30 artmış! Dünyada bu sistemimiz ve başarı yükselişimiz ses getirmeye başlamıştır. Veliler ile yapılan bir online anket sonucu bu eğitimden memnun velilerimizin oranı tam olarak %70! Yani büyük bir kısım eğitim sisteminden oldukça memnun ve mutlu

Robotlu eğitim sisteminde başarının artma nedeni nedir?
Ankette memnun kısmın verdiği cevaplara göre, bu başarıdaki artışın temel nedeni öğrencilerin okulda geçirdiği sürenin oldukça kısa olmasıymış!
Önceki sistemimizde öğrenciler gününün çoğunu okulda harcıyordu ve oyun oynayacakları veya gezecekleri zamanı sınava çalışarak geçiriyordu. Yeni sistemimizde, öğrenciler yılda sadece iki ay okula gidiyorlar. Kışın bir ay ve yazın bir ay. Bu bir aylık sürecin üç haftası derslere ve kalan bir hafta dersleri pekiştirme, anladıklarını uygulama, anladıklarını test etmek üzere ayrılmıştır. Böylelikle kalan sürelerde öğrenci vaktini ailesi ve arkadaşları ile geçirebiliyor. Bu sistem öğrencileri oldukça mutlu ediyor. Görünen o ki velilerde bir hayli mutlu!

Anketlere göre velileri mutlu eden bir diğer neden ise robotların oldukça disiplinli olması!
Sistemin başlarında robotların disiplin sağlamak için gerektiği durumlarda ceza vermesi çok konuşulan bir konu olmuştu. Ama şimdi velilerin düşüncesi, disiplini sağlıyorsa eğer bunun gerekli olduğu. Bu yüzden sistemin başında bu durumdan şikayetçi olanlar, şimdi sistemin oturduğunu ve oldukça uygun gördüklerini dile getiriyor.
Peki siz bu sistemden memnun olan %70’lik kısımda mısınız? Yoksa eski sistemi özleyen, eski sistemin daha faydalı olduğunu düşünen %30’luk kısımda mı?
İleriki dönemlerde daha fazla istatistik ve anketle sizlerle olacağız. Tüm öğrencilerimizin başarılarının daimi olmasını dileriz! “
2035 yılından bir yazımızı okuduğunuza göre geri dönmeye hazırız! Sıkı tutunun…

Ve 2018. ( okurken özledik bence) : )
Siz ne dersiniz? Okurken keşke mi dediniz, bir an önce bu yazı bitsin ve 2018 e dönelim mi? Gelecekte görmemiz mümkün bir olay mı bilmiyorum. Ama imkansız demek zor. Yazımızın başında verdiğimiz örnek gibi, dedelerimizin zamanında da akıllı tahta belki pek imkansız duruyordu.
Sizce gelecekte görmemiz mümkün bir olay mı? İmkansız mı? Yorumlarınızı merak ediyoruz. Yazının sonunda yorumlarınızı bizimle paylaşabilirsiniz. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere.
Hoşçakalın!
Yazar: ASENA YAPAR