Eğitimi Doğru Kullanmak

Artık dünyamızda belirli doğal kaynaklar tükeniyor. Bununla birlikte, insanoğlu kendi yaşam döngüsünün içerisine yeni oluşumlar dâhil ediyor.

Hayatını sürdürebilmek için bitecek olan doğal kaynakların tükenmemesi için çareler arıyor. Bununla birlikte tüketim de durmaksızın devam ediyor.

Hayatın Neresindesiniz?

Peki, hiç düşündünüz mü hayatınızı sürdürebilmek için neler yapıyorsunuz? Düzenli ve sağlıklı besleniyor musunuz ? Doğru besinleri tüketiyor musunuz?

Günde kaç saat çalışıyorsunuz ya da eğitim görüyorsunuz? Çocuğunuz varsa ona nasıl bir gelecek hazırlıyorsunuz? Kitap okuyor veya film izliyor musunuz?

Siz hayatın neresindesiniz?! Ben şu an bilgisayarın başında içimdekileri klavyenin tuşlarına basarak dökmeye çalışıyorum.

Yeni Şeyler

Eğitim ve yapay zeka kullanımı birbirleri ile ilişkili. Çin’de dünyanın ilk yapay zekâlı sunucu robotu haberleri sundu. Söylenenlere göre robota Şinhua Haber Ajansı’ndaki spikerlerden biri olan Zhang Zhao’nın sesi ve görüntüsü verilmiş.

Aynı zamanda duymuşsunuzdur belki Elon Musk, Tesla’dan istifa etti ve yerine Robyn Denholm getirildi. Yani bundan sonra bayan Robyn bizi aydınlatacak.

WhatsApp  henüz netliği olmayan yeni güncelleme haberleriyle şu ara tüm haber portallarında gündemde. Türkiye’de son birkaç aydır yerli tohum üretimi çalışmaları başladı ve bunun için yeni tesisler kuruldu.

Yeni havalimanı derken yeni uçaklar, yeni saha araçları, yeni bilgisayarlar ve hep yeni yeni. Sonuçta bir şeyler tükeniyor ama bir şeyler de duruma paralel olarak çoğalıyor. Çoğalan ise hep teknolojik yatırımlar.

Teknoloji Ne Yapıyor?

Doğal besin kaynaklarımızın doğallığını yitireli uzun yıllar oldu. Şimdi dünyada insanoğlu organik yani işlenmemiş. Köy bahçelerindeki elmalar, armutlar, üzümler ve mis kokan domateslerden evlerimizde olsun diye uğraşıyoruz.

Peki, bu besinler zaten organik değil miydi? Toprakta yetişen insanlığın varoluşundan beri ortada olan ve hatta insanların süregelen hayatlarında zamanla keşfettikleri bu gıdalar nasıl oldu da organik değiller artık?

Eğitim ve teknoloji mi getirdi bizi bu noktaya?  Eğitim şart tabi. Eğitimli insanlar aslında bu gıdaları şu anki duruma getirdiler. Evet eğitimlilerdi.

Eğitimlerini bu yönde kullanmak istediler. Başarılı oldular. Başarılarını bizler de destekledik. Yedik, içtik, ürettiklerini kullandık.

Teknolojik Galibiyet

Ben şuan hala teknoloji ürünü bir bilgisayar üzerinden bu sözcükleri yazıyorum. Kalemim odamda bir yerlerde olmalı. Kurşun kalemin nesi kötüydü.

Amerikalılar uzayda dolma kalemi kullanamayınca tükenmez kalemi üretmişlerdi. Ruslar da o dönemlerde uzaya kurşun kalemle gitmişlerdi.

Elektriği ilk keşfeden Yunan bilim adamı Thales of Miletus, elektrik ile şuan ne kötü icatlar yapıldığını o dönemde tahmin edebilmiş olsaydı eminim bu keşfini sır olarak saklardı.

Bir robotun icat edilerek evlerimize girebilecek olacağını hayal edemedi belki de ya da o mürekkepli kalemlerinin yerini klavyelerin aldığını.

Dünyanın sonu geliyor diye dünyada yaşayacak robotlar üretilirken bir yandan uzaydaki gezegenlerden insanoğluna arsalar satılıyor olacağını da.

Eğitim, sonunda teknolojiye gebe kaldı. Ve biz bu gebelikten doğan teknolojinin ürünlerini iyisiyle, kötüsüyle hazmetmeye çalışıyoruz.

Eğitimi Doğru Sindirmek

Eğitim böyle bir şey işte. Hem şart hem de tehditkâr. Eğitim özünde iyi niyetli. Sizi donatır, besler ve ufkunuzu şekillendirir.

Eğitim sistemini teknoloji mi etkiliyor bireyler mi? Ama bu ufkunuzun şekillenirken aldığımız kararlar bizlere bağlı. Bilgisayarı kullanmak da çok güzel ama burada yazıp sıcağı sıcağına yazdığını paylaşabilmek de başka bir güzel.

Fotoğraf makinaları da çok güzel anı ölümsüzleştirmek için.Ama silahlar güzel değil bir başka insanı öldürmek için. İlaçlar çok da güzel değil bir yandan iyileştirirken bir yandan kalıcı zarar verdiği için.

Kimyasal atıklar hiç güzel değil doğayı eritip bitirdiği için. Rezidanslar güzel değil bahçeli tek kat evlerin yerini tutamadıkları için.

Bu yüzden kesinlikle doğru eğitim şart ve doğru eğitimi doğru şekilde sindirmek ve hazmetmek de şart. Sonrasında o eğitim doğru yerde doğru şekilde filizlenir zaten. Teknoloji de o filizden doğru beslenir.

Yazar: Semanur Yontan