Elektronörofizyoloji Nedir?
Günümüzde mezun sayısı artarak büyüyen özel ve devlet üniversitelerinde kontenjanı tam dolduran henüz dört beş senelik geçmişi olan bir bölüm veya meslek diyebiliriz. Geleceğe yönelik her geçen gün bu bölümü merak edip araştıran insan sayısı artmaktadır.
Nereden Eğitim Alınır?
İlginin artmasıyla birlikte bu eğitimi veren kurslar,kurumlar ve çoğu üniversitede''elektronörofizyoloji teknikerliği'' bölümü açıldı. Bundan dolayı bölümü okumadan çalışanların sayısını azaltmaya yönelik girişimler arttı. Bu durum çeşitli tartışmalara yol açsa da artık bölüm mezunu kişiler işlerinin başındalar.
Ne Anlama Gelir?
Elektronörofizyoloji isim olarak biraz uzun ve karışık görünüyor fakat tek tek baktığımızda hepsinin bir anlamı var.Sinir,nöroloji ve kas bozukluklarından kaynaklı meydana çıkan nörofizyoloji teknikeri kullanarak hastayı iyileştirmeye çalışan bir meslektir.Bölüme kısaca ''enf'' ismi de verilmektedir.
Bölümün misyonu beyinde meydana gelen bilişsel ve davranışsal fonksiyonları çözümleme ve bu fonksiyonların eski iyi halini yitirmesi sonucu ortaya çıkan hastalıkların belirlenmesi ile gerekli olan nörofizyolojik teknikler kullanmasında doktorların denetlemesiyle çalışabilecek yüksekokul seviyesinde eğitim gören teknikerler yetiştirmektedir.
Görevleri Nelerdir?
•Elektroensefalografi (EEG) iletisini çeker,
•Elektromiyografi(EMG) sinir iletisi yapar,
•Polisomnografi(PSG) çekim yapar,
•Görsel ve duyusal uyarılma analizleri yapar,
•Günlük olarak hasta kayıtları ve girişleri yapılır.
Eğitimin İçeriği Ve Geçiş Hakkı
Bu bölümün toplam eğitim süresi 2 senedir yani 4 dönemden oluşur. Eğitimini aldıktan sonra Elektronörofizyoloji Teknikeri olarak kariyerimize başlayabiliriz. İlk iki dönem şu dersler ele alınır;Fizyoloji, Nöroloji, Tıbbı Terminoloji, Nöroanatomi gibi konular işlenir. Sonraki dönemler ise Farmokoloji, Uyku Polisomnografi, Halk sağlığı, Uyarılmış potansiyeller dersleri verilmektedir. Her bölümde olduğu gibi bu bölümde de yaz ve güz stajları var.Günde 8, haftada 40'a yakın saat stajları olur. Çalışmanın bir bölümü doktorun diğer bölümü teknikerlerin gözetiminde geçmektedir.
Tüm derslerden başarılı ile geçince üniversiteden ön lisans Elektronörofizyoloji diploması almaya hak kazanırsınız. Mezun olduktan sonra eğer lisansa tamamlamak isterseniz şu bölümlere geçiş hakkı var ; fizyoterapi ve rehabilitasyon, hemşirelik veya hemşirelik sağlık hizmetlerine geçiş yapabilirsiniz.
Çalışma Alanı ve İş Olanakları
Çalışma alanı hastaneler,nöroloji ve uyku klinikleridir.Mezun olmaya hak kazanmış kişiler özel veya devlet hastanelerinde ve kliniklerde elektroensefalografi , elektromiyografi ve uyku laboratuarların da ''Elektronörofizyoloji Teknikeri'' olarak çalışabilirler. Her hastanede ve klinikte en az 3 tekniker bulunmak zorundadır.Özellerde bu sayı değişmektedir.
Çalışma ortamı mümkün oldukça sessiz,yeterince hava almış bir laboratuar, artefaktsız ortamlar olmalıdır.Oda oldukça geniş olmalı hasta rahat edebilecek konumda olmaya özen gösterilmeli.Oda sıcaklığı normal derecede olmalı.Hasta kayıt ve bekleme salonu farklı yerlerde olmalı.Hasta içeriye yalnız alınmalı ve içerideyken başa birinin girmesini engellemek gerekir.Hastaların kayıtları çok özenle saklanılmalı ve dosyalanmalıdır.
Maaş konusuna gelirsek devlet ve özelde farklılık gösteriyor.Kamu kurum ve kuruluşlarında devlet memurlarının hükümlerine göre kazanç elde ederler.Ücretler kıdeme göre artış gösterirler.Özel sektörde işe girmeleri durumunda deneyim,bilgi ve sektörün kurallarına göre ücret alırlar.Bazı hastaneler ilk asgari ücretle başlatabiliyor ama zamanla bu miktar artmaktadır.
Özel sektörde şöyle bir sorun var: genelde en az sayıda tekniker almaya çalışıyorlar.Bazen hemşirelerin bile yasak olduğu halde bu bölümde çalıştığını görmekteyiz.Sağlık Bakanlığı yeterince denetim yapmadığı için bunun gibi sıkıntılar çıkmaktadır.Denetim sırasında eğer tekniker değil de başka meslek grubundan kişi bu işi yapıyorsa hemen gereken işlem uygulanmaktadır.
Elektronörofizyoloji size ne kadar uygun ?
• Fizik,kimya,matematik ve biyoloji derslerinde başarılı
•Kişisel gelişim eğitimleri almış
•.Etkili iletişim stratejileri ve beden dili kullanımını bilen
•Öğrenmeye açık ve araştırmaktan zevk alan
•Problem çözme yöntemlerine hakim
•Dikkatli,düzenli ve sorumlu
•İş birliği yapmayı bilen kişiler bu meslek için uygun kişilerdir.
Yazar: Büşra Zengin