Endüstri 4.0 Sistemi Ve Sanayi Devrimi

Endüstri 4.0 Türkiye’de çok sık konuşulur hale geldi. Başlangıç olarak iyi ama hızla ilerlemek gerekiyor. Konsepti değil projeleri konuşmaya başlamamız gerekiyor.

Endüstri 4.0 Türkiye’de çok sık konuşulur hale geldi. Başlangıç olarak iyi ama hızla ilerlemek gerekiyor. Konsepti değil projeleri konuşmaya başlamamız gerekiyor.

Sanayi Devrimi Evreleri

Öncelikle sanayi devriminin gelişim evrelerine baktığımız zaman adım adım ilerlediği görülmekte. Sınıflandıracak olursak sanayi devrimi günümüze kadar şu şekilde gelmiş.

1.Sanayi Devrimi

18.yy'da buhar makinesi ile suyun gücü fark edilmiş ve makine/insan gücüne dayalı bir fabrika sistemiyle ilerleyen bir sistem olduğu görülmüştür.

2.Sanayi Devrimi

1860-1914 yılları arasını kapsayan "Teknoloji Devrimi" olarak adlandırılmıştır. Başlangıçta İngiliz mucit Henry Bessemer’in icat ettiği ucuz çelik üretim yönteminin yaygınlaştığı 1860 yılı başlangıç kabul edilmiştir. Bu buluşla birlikte Bessemer yöntemiyle eritilmiş pil, demir, alttan verilen havanın oksijeni ile çeliğe dönüşmüştür. Teknoloji Devrimi çelik, tren rayları, petrol, elektrik ve kimyasal teknikler sayesinde oluşmuş ve kısa sürede Avrupa, ABD ve Japonya’ya yayılmıştır.

3.Sanayi Devrimi

Sanayi devrimi ile üretimde dijital devrim olması elektroniğin kullanımı ve bilgi teknolojilerinin gelişmesiyle üretim daha da otomatikleşmiştir. Özellikle 3D yazıcıların gelişmesiyle araba parçalarının üretimi artmış bir tuşla büyük üretimler gerçekleşmiştir. Otomasyonun artmasıyla yeni ve akıllı robotlar üretilmiş. Üretilen bu yeni nesil robotlar hem ucuz hem de üretimde verimliliği arttırmıştır. Sonuç olarak verimlilik artmış makine yerini robotlara bırakmıştır.

4. Sanayi Devrimi

Sanayi Devrimi'nin dolaylı amacı da insan gücünü fiziksel düzeyden beyinsel düzeye çıkarmaktır. Kısaca sanayi devrimi insan ve hayvan gücüne dayalı üretim biçiminden makine ve teknolojik gücün egemen olduğu üretim biçimine geçiş demektir.

Endüstri 4.0 Ve Blockchain Arasındaki İlişki

Endüstri 4.0'a 2011 yılında girdik fakat yapılacaklar listesi çok fazla olduğundan bu sistemin daha başındayız. Bu sistem bize robotların, 3d yazıcıların, akıllı teknolojilerin ve internet alışverişlerinin Blockchain ile mümkün olacağının garantisini şimdiden vermeye başladı.

Blockchain aslında hepimizin bildiği gibi kripto para zinciri diğer adıyla sanal para zinciri. Olmayan parayı değerlendirip işe yarar yerlerde kullanabileceğimiz bir ortam. Bu kripto paralar sadece alışveriş işlemlerini kolaylaştırmakla kalmıyor aynı zamanda gizlilik ve güvenlik konusunda da fayda sağlıyor.

Blockchain’in Endüstri 4.0’a Kazandırdıkları

Esneklik: Merkezi olmayan bir ağ kurması için Blockchain’in tek bir başarısızlık noktası yoktur. Bu dayanıklı ve değişmez bir sistemdir. Bir kez oluşturulan işlemler değiştirilemez.

Ölçeklenebilirlik: Bir Blockchain ağının bilgi işlem kapasitesi daha fazla aracın ağa katılmasıyla ölçeklenir.

Güvenlik: Blockchain’deki tüm işlemler güçlü kriptografi ile güvenceye alınmıştır. Ağdaki herkes tüm işlemleri bilir, kolayca denetlenebilir ancak asla değiştirilemez.

Özerklik: Blockchain siber-fiziksel sistemin tüm bileşenlerinin güvenilir bir üçüncü tarafa ihtiyaç duymadan karşılıklı işlemleri bağımsız bir şekilde yürütmesini sağlayabilir. Bunun nedeni neredeyse her bileşenin bir Blockchain hesabına sahip olmasıdır.

Tüm bunlara baktığımız zaman Blockchain her sektörde yakın zamanda adında fazla söz ettirecek gibi gözüküyor. Makinelerin Blockchain sistemi ile henüz arızalanmadan tespit edilmesi, gerektiğinde yedek parçalarının tedarik zincirine iletilmesi ve kesinti olmadan makinelerin yenilenmesi gerçekleşecek.

Yapay Zeka Ve İşsizlik Sorunu

4. Sanayi devrimi var olan ekonomik modele yeni bir bakış açısı ile bakmayı gerektiriyor Çünkü kurulu sistem toplumun belli bir bölümüne değil insanlığa hizmet eden bir model olmaya başladı. Fakat bu husus ekonomideki varlığın batı ile doğu arasındaki ifade ettiği anlam farklılığına bağlı olduğunu gösteriyor.

Teknoloji istilası altındayız. Yapay zekanın çıkış amacına baktığımız zaman işsizlik sıkıntılarını ortaya çıkaracağı düşünülürse epey bir sorun yaratacak gibi. Çünkü akıllı ve hayat sahibi insanlar yerini beyni olmayan robotlara bırakamaz. Robotlar sadece insana hizmet edebilir ve insanların yüklerini hafifletmelidir. Bu devrimi kurgulayanların birilerine iş sunma gibi bir dertleri olamaz. Birileri işsiz kalacak diye de bir dertleri olamaz. Ama toplumun her ferdinin geliri olması gibi büyük bir dertleri var. Çünkü kurgulanan devrimin çarkları dünyadaki 7 milyar insanın alışveriş yapma imkanları ile doğru orantılı olarak çalışacak. Sonuç olarak bu çark tabana sunulan gelir gücüyle dönebilir. Başka şansı yok.

Yazar: Enes Ünal