Etkili Ders Anlatma
Etkili ders anlatma yaşadığımız çağda oldukça önemli. Çünkü sınıfta ders anlatılırken öğrenci dersi dinlememeyi tercih edebiliyor. Bunun sebepleri dershane, özel ders ya da sosyal medyada ulaşacağı videolar sayesinde aynı konuyu tekrar dinleyebileceğini bilmesi.
Etkili ders anlatma yaşadığımız çağda oldukça önemli. Çünkü sınıfta ders anlatılırken öğrenci dersi dinlememeyi tercih edebiliyor. Bunun sebepleri dershane, özel ders ya da sosyal medyada ulaşacağı videolar sayesinde aynı konuyu tekrar dinleyebileceğini bilmesi. Bu durum aslında öğretmenin boşa emek vermesi öğrencinin de boşa vakit harcaması anlamına gelmekte. Peki bu soruna karşı öğretmenler ne yapmalı?
Farklı Katılım Yöntemleri
Okulun imkanları ve konunun uygunluğuna göre birçok yöntemle öğrencilerin derse katılmaları sağlanabilir. Bu sayede öğrenci sıkıcı bir ders anlatımı yerine etkinlikler içinde öğrenmesi gerekenleri öğrenir. Farklı zeka türlerine sahip öğrencileri düz anlatımdan çok etkinliklerle ders işlenmesi memnun edecektir.
Öğretmen aşağıdaki materyalleri kullanarak etkili ders anlatma konusunda farklı bir yöntemle ders işleyebilir:
- Karikatür,
- Gazete, dergi, afiş
- Resim,
- Müzik,
- Filmler, belgeseller, konu ile ilgili videolar, animasyonlar,
- Çeşitli oyunlar (Karşılıklı soru cevap oyunları), bulmacalar,
- Geziler,
- Hayal güçlerini ortaya çıkarabilecekleri ödevler.
Bunlar haricinde öğretmen sınıfa işleyeceği konuya uygun resimler getirip sınıfa asarak öğrencilerin dikkatini çekebilir. Ders bitiminde bugün ne öğrendim adlı bir panoya öğrencilerden küçük notlar yazmaları istenebilir. Bu şekilde öğrenilen konular daha kalıcı hale gelir. Kısa bir hazırlık ve aşağıdaki öneriler kendinizin sınıfta nasıl etkin bir öğretmen olduğunuzu keşfetmenize yardımcı olacaktır
Rahat Olun
İster 30 yıllık, ister mesleğinin başında bir öğretmen olun ders öncesi ya da ders devam ettiği süre boyunca rahat ve kendinden emin tavırlarınız sizi her zaman bir adım öne çıkaracaktır. Rahat ve sakin olmak başarınızın altında yatan en güçlü sebep olacaktır.
Önceden Hazırlık Yapın
Sınıftaki birçok problem incelendiğinde temelinde sınıfa herhangi bir hazırlık yapmadan girmek çıkıyor. Dolayısıyla önceden ders programınızı mutlaka gözden geçirin ve planınız ne kadar muhteşem olursa olsun yedek planlarınız olsun.
Öğretim Amacınızı Belirleyin
Öğrenciler ders sonunda neleri öğrenmiş olacaklar? Bu sorunun cevabı hem sizi hem de öğrencileri motive edecektir. Fakat bu süreçte olabildiğince gerçekçi ve belirleyici olun ki öğrenciler hayali hedeflerden uzakta kalıp motivasyonlarını düşürmesinler.
Öğrettiklerinizi Sınıflandırın
Böylelikle verim artacaktır, konular ve aktiviteler arasındaki geçişlere önem verin çünkü her bir aktivite için ayıracağınız zaman çok önemlidir. En eğlenceli aktiviteler bile gereğinden fazla uzadığında ve bir sonuca varmadığında sıkıcı bir hal alabilir.
Bir Planınız Olsun
Sizin organize ve planlı bir öğretmen olmanız sınıfınızın da düzenli olması anlamına gelir. Bu da öğrenim sürecinde işinizi kolaylaştırır.
Notlar Alın
İyi bir öğretmen, her zaman programlarını gözden geçirir, herhangi bir şeyi unutup unutmadığına bakar. Notlar alır, önerileri dinler, bütün bunlarla beraber mutlaka öğrencilerin fikirlerine de önem verir.
Pratik Yapın
Bu noktada sizi gözleyen ilk kişi kendiniz olmalısınız. Evde kamera veya aynanın karşısında dersinizi anlatın. Bol bol pratik yapın ve kendinizi gözlemleyerek şu soruların cevaplarını araştırın:
- Çok mu hızlı konuştunuz?
- Örnekleriniz anlaşıldı mı?
- Tahtayı iyi kullandınız mı?
- Görsel materyaller kullandınız mı?
- Konuşma sürenizi hesapladınız mı?
- Mimik, jest, vücut dilinizi kullandınız mı?
Öğretmenlere getirilen en yaygın eleştirilerden biri, çok konuşmaları ve buna rağmen söylemek istediklerinin öğrenciler tarafından anlaşılamamasıdır. Söylediklerinizi olabildiğince basit kılın, fazlasıyla pratik yapın. Hatta sesinizi kaydedip sonrasında dinleyebilir ve daha etkili olabilmek adına kendinizi yönlendirebilirsiniz.
Hata Düzeltme
Öğrencilerinizin hata yaptıkları genel zaman dilimlerini biliyor musunuz? Ve siz buna nasıl bir tepki gösteriyorsunuz? Bu noktada mimiklerinizi, vücut dilinizi kullanmanız faydalı olacaktır.
Yazar: Büşra Şeker