Etkili İletişim Problemi
Karşımızdakini dinlemekten sonraki adım onu anlamaktır. Kendimizi karşımızdaki kişinin yerine ne kadar koyabilirsek o kadar etkili iletişim özelliğimizi pekiştiririz.
Sosyal varlıklar olarak etkili iletişim kurmak zorundayız. Gündelik hayatımızdaki sorunların pek çoğu bu iletişim problemlerinden kaynaklanıyor. İletişim probleminin pek çok değişkeni olsa da bazı noktalara odaklanırsak sorunlarımızı çözebiliriz. Özellikle ülkemizdeki en büyük sorun iletişimsizlik. Sosyolojik olarak kendimizi anlatmaya yatkın bir toplumuz. Yurtdışından gelen birine kendi ülkesindeki yaşamın hiç sorulmaması iletişim problemi göstergesidir. Muhtemelen o kişiyi kendi anılarımızla boğmuşuzdur.
Karşınızdaki Kişiyi Dinleyin
Evli çiftler için özellikle tavsiye edilir; onu dinleyin. “Bugün çok yorgunum,” diyen birine “Ben de bugün enerji içeceği içtim,” dendiğini düşünün. Etkili iletişim bakımından doğrusu şu olabilirdi: “Neden yoruldun?” Sık sık bu şekilde iletişim kesildiğini ya da birbirinden bağımsız şekilde konuşan iki kişiye rastladığınız oluyordur. Oysa kaliteli ve sürekli bir iletişimin olmazsa olmazı karşınızdaki kişiyi dinlemektir.
Empatiyi Unutmayın
Karşımızdakini dinlemekten sonraki adım onu anlamaktır. Kendimizi karşımızdaki kişinin yerine ne kadar koyabilirsek o kadar etkili iletişim özelliğimizi pekiştiririz. Herkesin hikâyesi farklıdır. Bazen bir bakkal her zaman bakkal değildir. Bazen o bakkal köyünden, çocuklarından uzaklaşmak zorunda kalan bir babadır. Bu hikâyeye ne kadar dokunursak o kadar saygı duyulan bir insan oluruz. Ve ne kadar çok empati yeteneğimizi geliştirirsek de kendimizi o kadar tanırız.
Cep Telefonlarınızı Masada Bulundurmayın
Günümüzde cep telefonlarımız artık bir uzvumuz oldu. Kafeye otururken refleks olarak telefonumuzu çıkarıp masanın üzerinize koyuyoruz. Bildirim ışığı yandığında ise karşımızdaki kişiyle konuştuğumuz konudan ister istemez kopuyoruz. Bir kişi telefonla ilgilenmeye başladığı zaman diğer kişi de telefonuna bakar ve iletişimimiz etkisini kaybeder. “Ne diyorduk?” sorusu burada iletişim alarmlarının çaldığını gösterir.
Saygılı Olun
Hepimizin farklı fikirleri olabilir. Konu sizin için ne kadar hassas olursa olsun saygılı olun. Saygı özelliğini kaybeden iletişim sona doğru hızla yaklaşır. Saygı içermeyen iletişim mecburiyet içerir. Mecburiyet ilişkilerinde mutlaka sizi orada tutan bir şey vardır ve o şey her iki tarafa da zarar verir. Etrafınızda uzun süreli bir evlilik görüyorsanız size evlilik sırlarını saygı olarak da vereceklerdir.
Göz Teması Kurun
Karşımızdaki kişinin bizi ne ölçüde dinlediğini nasıl anlarız? Gözlerinden… Gözümüzün içine bakıyorsa bilin ki orada koyu bir muhabbet vardır. Çevreye ya da saatine bakıyorsa sıkılmıştır. Özellikle iş görüşmelerinde göz temasını kaçırmazsanız kendi kişiliğiniz hakkında da pek çok iyi şey söylemiş olursunuz.
Söz Kesen Olmayın
Sözleri kesilen insanlarla nasıl etkili iletişim kurabiliriz? Ya da sözleri sürekli kesilen insanların seslerini yükselttikleri ya da tamamen muhabbetten kopup sessizce kenarda oturduklarına şahit olduk mu? İstisnasız herkesi kötü hissettiren bir durumdur sözün kesilmesi. Söz kesen insanlar da istisnasız hoş karşılanmaz. Daha sonra bir dertlerini anlatmaya çalıştıklarında genellikle söz kestiği ortamda o dertlerini ya anlatamaz ya da beklediği ilgiyi bulamazlar bu insanlar.
Kişisel Alana Dikkat Edin
Birine sebepsizce haddinden fazla yaklaşmak ya da araya fazla mesafe koymak iletişimi olumsuz etkiler. Özellikle fazla yaklaşmak karşımızdaki insanın tehlike çanlarının çalmasına sebep olur. O kişi rahatsız olur ve muhtemelen de rahatsızlığı sizinle olan iletişinizi bozar.
Sonuç olarak etkili iletişim kurmak sanıldığı kadar zor değildir. Sadece karşımızda bir insan olduğunu ve o insanın da farklı durumlarda olabileceğini unutmayıp ona göre davranmak gerekir. Yukarıdaki noktaları uygulamaya özen gösterirsek bir süre sonra istemsizce bunları uyguladığımızı fark ederiz.
Ayrıca konu ile ilgili İstanbul İşletme Enstitüsü tarafından verilen ücretsiz online eğitimler size yardımcı olacaktır. Alacağınız Doğru ve Etkili Konuşmanın Temelleri veya Diksiyon Eğitimi sonrası iletişim kabiliyetlerinizde ilerleme kaydetmeniz mümkün.
Yazar: İrfan Çınar