Etkili Zaman Yönetimi İçin 7 Kural

Yeterli zamanınız var mı ?

Yöneticilerin ve profesyonellerin yeterince zamanı olmadığı bilinen bir gerçek. Ancak son yüzyılda daha fazla vakit kazandığımızın ve işlerimiz için gereğinden daha fazla zamanımızın olduğunu biliyor muydunuz? Hemen hemen tüm sektörlerde teknolojinin gelişmesi ve yeni yönetim araçlarının ortaya çıkması herkese daha fazla vakit kazandırdı. Ve teknoloji sürekli gelişim içerisinde. Bu da gelecekte daha fazla  vakit kazanacağımız anlamına geliyor.

Gerçek şu ki; daha fazla zamanımız var. Daha az değil! Sorun yeterince zamanımızın olmadığı değildir. Sorun, zamanı verimli kullanmadığımızdan kaynaklanmaktadır.

İster çok zengin olun, ister çok fakir. Kişisel detaylara veya konumlara bakılmaksızın bu dünyada yaşayan herkesin bir günde en fazla 24 saati var. Ancak bazı kişilerin bu zamanı daha verimli geçirmesi gerekir. Bu da aslında bir tercih meselesi...

Etkili zaman yönetiminde başarılı olmak için bilmeniz gereken 7 kural nedir?

Günümüzde satışları arttırmak için satış ve finansal sistemler kullanıldığını biliyoruz. Ancak üretkenliği ve satışları arttırmak için neden bir zaman yönetim sistemi yok? Şirketlerin üst yönetim kademelerinde görevliler ve genel müdürler günlük yapmaları  gerekenleri zaman yönetim sistemiyle oluştururlarsa bu onlar için daha fazla verimli çalışma anlamına gelir.

Zamanla mücadele etmek için başarıya odaklanın.

Birçok kişi etkili zaman yönetimi sürecinde en iyi sonucu almak için gerekli yeteneğe sahiptir. Kafanızdaki; öfke, şüphe, korku, suçluluk, ve diğer hedeflerinizi engelleyecek problemleri ortadan kaldırın. Başarınıza odaklanmaya çalışın. Eğer hedeflerinize hızlı ulaşırsanız etkili zaman yönetimi kontrolünü de elde etmiş olursunuz.

Gününüzü planlayın

Nereye gideceğinizi önceden bilin ve bir oyun planı oluşturun. Bir gün sonra yapacaklarınızı bir önceki gece bilmeniz gerekir. Ayrıca ertesi gün neleri yaptığınızı ve neyin eksik kaldığını da gözlemleyin. Eğer rotadan çıkıyorsanız acil bir eylem planı hazırlamanız gerekir.

Etkili zaman yönetimi için önceliklerinizi belirleyin.

Herkesin zamanı sınırlıdır ve bu sınırlı zamanda öncelik gerektiren işler mutlaka olacaktır. E-postalara cevap vermek ya da telefon görüşmeleri yapmak için gerekli olan vakitleri ikinci plana ayırabilirsiniz. Eğer e-postaları ne zaman göndereceğinizi yada yanıtlayacağınızı planlamazsanız bu işler için büyük vakitler harcamak zorunda kalırsınız. Örneği 08:00 - 12:00 - 20:00 gibi bir e-psota yanıtlama mekanizması oluşturun. Yalnızca bu saatlerde bu işlerinizi yaparsanız günlük en az 2 saat fazladan zamanınızın olduğunu göreceksiniz.

Önceliklerinize odaklanın

Beyin araştırmaları yapan bir internet sitesine göre bir insanın ortalama dikkat süresi 20 dakikadır. Günün her anında önceliklerinizin ne olduğunu sıklıkla aklınıza getirmeniz mümkün değildir. Zihninizin en açık ve en keskin olduğu dönemde odaklanmanız gereken öncelikli işlerinize el atın.

Takviminizi saatlik planlayın

Haftalık ya da günlük takvimler yerine saatlik takvimler planlayın ve günün her saatinde ne yapacağınızı bilin. İlaç saatlerindeki gibi dakik olmak için bunu yapmanız gerekir.

Zamanın değerini hesaplayın.

Günlük ve aylık kazancınız üzerinde bir saatinizin değerini ölçün. Örneğin günlük 100 TL kazancınız varsa bu 1 saatte ne kaybınızın olduğunu hesaplayın. Bu size etkili zaman yönetimi hakkında gözlerinizi açmanıza yarayacaktır.

Sağlığınıza dikkat edin

Zamanı etkin kullanmak için en önemli olan açık bir zihin, zinde bir vücut ve uykusuz bir beyin gerekmektedir. Günlük yapabileceğiniz maksimum işin üzerinde daha fazla iş eklemeyin. Çünkü yaşam sürenizin uzun olması için de etkili zaman yönetimi uygulamanız gerekir.