Evde Montessori Eğitimi
Bu eğitimin temel felsefesi, çocuğun bir birey olarak kendi kendine yetebilecek hale gelmesidir. Çocuk yaparak, yaşayarak, kendi hızında ve kapasitesine göre öğrenir. Montessori Eğitimi çocuğu kısıtlamaz, ceza ve katı kurallar yoktur.
Çocukları sevgi ve ilgi dolu bir yuvada yetiştirirken, onların iyi kalpli, merhametli, sevecen, farklılıklara saygılı ve özgür bireyler olmaları için çabalıyoruz. Bütün bunların gerçekleşebilmesi için de en önemli şey tabi ki eğitim. Ebeveynler olarak, çocuklarımızın kişisel gelişim eğitimleri için elimizden geleni yapıyoruz. Evde eğitim ve ev okulu gibi tabirler, hiç olmadığı kadar popülerleşiyor. Bilginin kolayca erişilebilir olduğu şu günlerde, farklı farklı eğitim modelleri karşımıza çıkıyor. Montessori Eğitimi de bunlardan biri.
Maria Montessori Kimdir?
31 Ağustos 1870'de İtalya'da doğan Maria Montessori, 1986 yılında İtalya'da "tıp doktoru" ünvanını alan ilk kadın. Psikiyatrist olarak çalıştığı Roma Üniversitesi'nde zeka geriliği olan çocuklara eğitim verdi. Daha sonra Case De Bambini isimli çocuk evini kurdu. Burada verdiği deneysel eğitimle, çocukların matematik, fen, dil, müzik ve sosyal beceriler gibi konuları çok daha iyi öğrendiklerini gördü. Böylece, Montessori Eğitimi denilen bu başarılı metod, literatürümüze girmiş oldu.
Montessori Eğitimi'nin Özellikleri
Bu eğitimin temel felsefesi, çocuğun bir birey olarak kendi kendine yetebilecek hale gelmesidir. Çocuk yaparak, yaşayarak, kendi hızında ve kapasitesine göre öğrenir. Montessori Eğitimi çocuğu kısıtlamaz, ceza ve katı kurallar yoktur. Çocuğun problem çözme becerisine ve yaratıcılığına odaklanır. Her çocuğu kendine özgü bir birey olarak kabul eder ve eğitimin merkezi çocuktur.
Öğretici, çevreyi çocuğun öğrenmesine uygun hale getirmekle ve gerekli materyalleri sağlamakla yükümlüdür. Çocuk istediği zaman, istediği materyallerle çalışabilir. Montessori Eğitimi materyalleri doğal malzemelerden oluşur ve yapılan aktivite ile çocuğun ilgi alanları arasında bir uyum meydana getirir. Montessori Eğitimi sayesinde, çocuklarda özgüven gelişimi olur. Yaratıcılıkları, dikkatleri, başarma istekleri artar. Zihinleri gelişir, sorumluluk almayı ve paylaşmayı öğrenirler.
En önemlisi de birey olma arzuları artar. Unutmayın ki; özgüvenli, özgür ve sağlıklı geçen bir çocukluk, sağlıklı bir yetişkin olmanın en önemli yapı taşıdır. Bu yolda ilerlerken, yapacağımız şeyler aslında çok basit. Yaşamaya devam etmek ve bu yaşama çocuğumuzu her yönüyle dahil etmek!
Evde Montessori Uygulamaları
Montessori Eğitimi çocuğu merkeze koyar. Evimiz bizim olduğu kadar, çocuğumuza da aittir. Odasını ve kullanacağı eşyaları, günlük hayatını sürdürebileceği, temel ihtiyaçlarını kendi kendine giderebileceği şekilde düzenlememiz gerekir. Kitaplığı ve gardrobu erişebileceği yükseklikte olmalıdır. Kıyafetler, çocuğun görebileceği, seçebileceği ve kolayca alabileceği şekilde yerleştirilmelidir. Ellerini yıkarken musluğa yetişebilmesi, ceketini asabilmesi ve ayakkabılarını ayakkabılığa koyabilmesi önemlidir. Çünkü her çocuk bir bireydir ve bağımsız olduğunu hissetmelidir.
Günlük işlere çocuğu dahil etmek, aslında başlı başına bir Montessori Eğitimi uygulamasıdır. Çamaşırları beraber asmak, sebzeleri beraber yerleştirmek, evi süpürürken çocuğa bir bez vermek, yemek yaparken malzemeleri istemek gibi sıradan görünen pek çok aktivite, çocuğa kendinin birey olduğunu hissettirir.
Kendine Özgü Materyaller
Bunların dışında Montessori Eğitimi kendine has materyallere sahiptir. Genellikle tahta, kumaş, pamuk gibi doğal malzemelerden elde edilen bu materyaller, çocuğun ince motor becerileri ve matematiksel yeteneklerinin gelişimi açısından oldukça faydalıdır. Maşa, sayı sayma tahtaları, gökkuşağı tablası ve aktarma kepçesi bu materyallerden bazılarıdır. Öğrenme kulesi denilen emniyetli bir portatif merdiven ile de çocuk mutfakta yemek yapan ebeveynine güvenle katılabilir.
Her alanda olduğu gibi, Montessori Eğitimi alanını fırsata çevirmek isteyenler mevcut. Montessori yatağı adı altında fahiş fiyata satılan lüks yataklar, oymalı kakmalı dolaplar, yeni icat edilmiş gibi satılan kitaplıklar ve yüzlerce lira verilen oyuncaklar... Bunların hepsi Montessori Eğitimi felsefesine tamamen aykırı şeyler. Bir yer yatağı, çocuğun bebekken dahi yatağına kendi başına inip çıkabilmesi için idealdir örneğin.
Çocuğun boyuna göre çakılan 2 adet tahta plaktan harika kitaplık olur. Mutfaktaki tahta kaşık ve maşalar, kepçeler, tencereler, mandallar olmazsa olmaz oyuncaklardır. Unutmayın, evde Montessori Eğitimi sade ve doğalken güzeldir.
Yazar: Melike Altınçekiç