Fizik Dersi Nasıl Çalışılır?

Günümüzdeki teknolojinin temelinde de zaten bu bilim vardır. Ayrıca üniversite sınavlarında ve meslek edinmede ciddi yeri vardır. Prestijli birçok mesleğin temelinde fizik bilgisi yatar. Geçmişten günümüze unutulmayan isimlerden birçoğu fizikçidir.

Fizik, evrende gerçekleşen olaylara mantık çerçevesinde açıklamalar getirmeye çalışan bir bilim dalıdır. Aslında, beden ve ruh toplamı olan insana oldukça benzer. Çünkü bir yanda somut olaylar diğer yanda ise soyut açıklamalar vardır. Buradan yola çıkarak yazımızda ‘Fizik Dersi Nasıl Çalışılır?’ sorusunu yanıtlamaya çalışacağız.

Neden Fizik Öğrenmeliyiz?

Çünkü hayatı açıklamaya çalışan bir bilim olan fizik günlük hayatta pratik çözümler bulmaya yardımcı olacaktır. Günümüzdeki teknolojinin temelinde de zaten bu bilim vardır. Ayrıca üniversite sınavlarında ve meslek edinmede ciddi yeri vardır. Prestijli birçok mesleğin temelinde fizik bilgisi yatar. Geçmişten günümüze unutulmayan isimlerden birçoğu fizikçidir.

Fizik Konuları Nelerdir?

Fizik bilimi konularını bilmek öğrenmede fayda sağlayacaktır. Konuları bilmek plan yapmayı kolaylaştırır. 3 temel başlıkta konular şöyle sıralanabilir:

·       Küçük boyutlar (Atom fiziği, çekirdek fiziği gibi)

·       Görebildiğimiz boyutlar (Mekanik: fiziğin en geniş dalıdır.)

·       Büyük boyutlar (Rölativite, Genel çekim gibi)

Buradan hareketle fizik önce görebildiğimiz boyutlarda başlanarak öğrenilmelidir. Fiziğin gelişim sırası da bu şekilde olmuştur. Daha sonra atom boyutunu ilgilendiren konular son olarak da en hızlıların dünyası ‘ışık’. Zaten atomun yapısı ve güneş sistemi birbirine benzemektedir. Hiyerarşik sıralama kitaplarda aynı sırada verilmeyebilir. Çalışırken şu sırayı izlemek kazanç sağlayabilir:

Fizik Bilimine Giriş> Kuvvet – Denge> Madde ve Özellikleri> Basit Makineler> Hareket> Enerji> Elektrik ve Manyetizma> Optik> Modern Fizik.

Fiziğe Başlarken

Fizik için temel gereksinim matematik bilgisidir. Konuların arasında formüller, denklem kurma, problem çözme gibi durumlar olduğu için matematikten belirli düzeye gelinmelidir. Bununla birlikte matematik, mantığı beraberinde getirir. Yorum soruları için bile matematik gereklidir. Çünkü oran-orantı bilmeyen birisi yorum yaparken zorlanacaktır. Geometri konuları da soru çözmek için gereklidir. Hatta bazı fizik soruları sadece geometri ve matematikten oluşmaktadır.

Fizik Çalışırken Nelere Dikkat Edilmeli?

·       Fizik bilimi ile ilgili olumlu tutum geliştirin, korkmamak öğrenmeyi kolaylaştırır. Olumlu tutum geliştirmek için konu ile ilgili bilim insanlarının hayatları araştırılabilir. Olabildiğince yan bilgiler toplamak ve bunları çevrenizdekilerle konuşmak ilgiyi arttırır.

·       Merak öğrenmek için en önemli maddelerden biridir. Bilimin gelişmesi merakla mümkündür, Fizik öğrenmekte öyle. Bunun için deney videoları izlenebilir veya deneylerin animasyon uygulamaları denenebilir.

·       Örgün eğitim alınıyorsa öğretmene soru sormaktan çekinilmemelidir.  Ve ders derste öğrenilmelidir.

·       Ezber yapmak sadece günü kurtarır. Çok soru çözmek ve üzerine düşünmek kalıcılığı sağlayacaktır.

·       Plan yapılmalı ve buna göre ilerlenmelidir. Bunun için konu listesi yapılmalı ve biten konuya tik atılmalıdır. Bunları yaparken konu hiyerarşisine dikkat edilmelidir. Önce konu çalışılmalı sonra soru çözülmelidir.

·       Soru çözerken kolaydan zora doğru sıra izlenmelidir. Önce zor soru çözmek isteği kaçırabilir. İlgi azalırsa bırakma ihtimali artar. İlk çalışma her zaman zordur. Ancak başarıya ulaşanlar ayakta kalanlardır.

·       Öğrenilen konuları başkalarına anlatılarak eksikler görülebilir. Kişi başkası ile değil kendisi ile yarışmalıdır.

·       Çalışma esnasında küçük notlar alınmalıdır daha sonra bu notları küçük bir deftere geçirilmelidir. Defter sürekli beraberinde taşınmalı ve boş zamanlarda karıştırılmalıdır. Hazır formül defteri satın alınmamalıdır çünkü insanlar kendi oluşturduğu bilgiyi unutmazlar.

·       Öğrenilen konular arasında ilişki kurmaya çalışılmalı ve bu günlük hayata adapte edilmelidir.

·       Kesinlikle anlaşılmayan veya çözülemeyen konular geçilmemelidir. Yapılan yanlışlar öğrenmenin gerçekleşmesini sağlar. Yanlış yapmaktan çekinilmemelidir.

·       Düzenli tekrar her ders için olduğu gibi fizik için de gereklidir. İlk çalışma uzun sürebilir ama sonra 15 dakikalık tekrar yeterli olacaktır.

·       Anlama ve kavrama yeteneğini geliştirmek için kitap okunmalı hatta mümkünse sesli okunmalıdır.

Görüldüğü gibi emek vermek başarıya ulaşmak için gereklidir. Son olarak Stephen Hawking’in bir sözüyle yazıyı bitirelim: Hayat ne kadar zor görünürse görünsün yapabileceğin ve başarabileceğin bir şey mutlaka vardır, sadece vazgeçmemene bağlı.

Yazar: Muhammed Sancak