Geleceği Şekillendirme Arzusu

Hedef belirleme hayatımızın hemen hemen tüm dönemlerinde benliğimizle bütünleştirdiğimiz ancak zaman zaman rotasını kaçırdığımız bir olgudur ne yazık ki… Hedef belirlemek kolaydır. Ancak “hedefe sadık kalmak…” İşte tüm mesele burada başlıyor aslında.

Hedef belirleme denildiğinde birçoğunuzun aklına iş başvurularında yöneltilen o klişe soru gelebilir. “Kendinizi 10 yıl sonra nerede görüyorsunuz?” Hayır hayır, kesinlikle konuya bu şekilde girmemeliydim. Bağışlayın... Hedef belirleme hayatımızın hemen hemen tüm dönemlerinde benliğimizle bütünleştirdiğimiz ancak zaman zaman rotasını kaçırdığımız bir olgudur ne yazık ki… Hedef belirlemek kolaydır. Ancak “hedefe sadık kalmak…” İşte tüm mesele burada başlıyor aslında.

Hedefi Beslemek

Hedefin her ne olursa olsun öncelikle bilmen gereken hedefinin her aşamasının sadakate ihtiyaç duyduğudur. Yani hedefini beslemelisin. Ona şefkat göstermelisin ki sen ona değil, o sana ulaşsın. Zaten aşkla yapılan her şey böyle değil midir? İçimizdeki “geleceği şekillendirme arzusu” hayatımızın her aşamasında varlığını korurken yıllar sonrasını garantilemek sanırım pek de bana göre değil. Ben daha çok yakın geleceği görme taraftarıyım. Çünkü kendimi 10 yıl sonra yine o yılın yakın geçmişinde hayal ettiğim gibi görmek istiyorum. Belki bu konuda bir çoğunuz aksini düşünüyorsunuzdur. Benim teorim şu aslında: Uzun vadeli hedefleri aksatmak kolaydır. Çünkü zaman aralığı genişledikçe bahaneler de paralel biçimde artış gösterir. Yine de bu konuda tercih tamamen sizin tabi…

Amacım Gerçek Mi?

Bir hedefin varsa, bunun için bir amacın da olmalı. Hedef belirleme aşamalarından belki de en önemlisi motivasyondur. Amaç, hedefi motive eder. Hedefin bir meslek sahibi olmaksa, amacında sevdiğin işi yapmaktır mesela. Bu yüzden hedef belirlerken o hedefi neye göre belirlediğini de bilmen gerekir. Hedef belirlemek kolaydır demiştim ya hani… Hayal dünyasında yaşayanlar için geçerlidir bu aslında. Ulaşabileceğin bir hedefin yoksa eğer hayal olmaktan öteye geçemez çünkü. Hedef belirlerken istek kadar inanç da önemlidir. Hadi sor kendine: Amacım gerçekçi mi? Bu yolda ne kadar başarılı olabilirim?

Zirveye ulaşabilir miyim? Bunu anlamanın belki onlarca yolu vardır. Ama ben size en kestirme olanı anlatacağım. Diyelim ki üniversite sınavına girmeye karar verdiniz. Temel bilgileriniz çok sağlam değil ve yalnızca 2 ay gibi kısa bir zamanınız var. Hedefinizde de tıp bölümü var. Sizce bu hedef ne kadar gerçekçi olur sizin için? Ya da özel bir sektörde asgari ücret karşılığında çalışıyorsunuz ve 1 ya da 2 yıl sonra son model bir araba almak istiyorsunuz. Yiyip içmeden belki biraz da olsa yaklaşırsınız da. Bunun giderleri var kişisel ihtiyaçları var, var da var. Yani hedef belirlerken amacınızı hangi zaman aralığında gerçekleştireceğinizi ve ulaşabilir olup olmadığını bir sorun kendinize.

Hedefim İçin Elimde Ne Var?

Hedef belirliyorsunuz iyi hoş da… Siz bu hedefe ulaşmayı ne kadar istediğinizi ölçüp tarttınız mı hiç? Yani o kadar emek, o kadar heves, zirveye çıktığınızda size “Ohh! Başardım” mı dedirtecek yoksa “. Şimdi ne olacak” mı diyeceksiniz? Eğer üzerinizde kelebek etkisi yaratacaksa bence siz bir kere daha düşünün o işi.

Hedefiniz konusunda net kararınızı verdikten sonra yapmanız gereken en önemli şey, hedefiniz için gerekli tüm imkana sahip olup olmadığınızı ölçmektir. Örneğin yeni bir iş kuracaksınız. Öncelikle yeterli sermayeniz var mı? O sektörde yeterli tecrübeniz var mı? Bilgi birikiminiz ne durumda? Bunların yanı sıra; enerji, heves, cesaret… Hedefim için elimde ne var, diye sorduğunuzda karşılığında gerekli olan her şey bende mevcut diyebiliyorsanız, doğru yoldasınız demektir. Devam…

Bedelini Bil

Şu ana kadar her şey sorunsuz ilerledi. Bir hedefiniz var. Ona ulaşmak için yeterli vaktiniz ve imkanınız var. Ancak bu noktada düşünmeniz gereken ufacık bir nokta daha var bence. Bedelini bil! Yani hedefinin sana ne kaybettireceğini bil. Her işin bir zorluğu vardır derler ya hani. Zirveye çıktığında önünde bir manzara mı yoksa derin bir uçurum mu var, önceden kestirmelisin. Ya da kazandıkların kaybettiklerine değecek mi, çok iyi hesaplaman gerek. Bunu da hallettiysek artık son aşamaya geçebiliriz…

Hedefini Zaman Çizelgesine Taşı

Hedefinizin ulaşılabilir olduğuna kanaat getirdiyseniz artık dartın tam on ikinci noktasına yerleştirebilirsiniz. Sanırım geriye tek bir adım kalıyor. Bu aşamadan sonra hedefinizi özenle dilimlemeye başlayabilirsiniz. Yani artık zaman çizelgesi yapmanın tam sırası! Hedefinize ulaşabilmeniz için gerekli olan zaman aralığını belirleyin. Örneğin 1 yıl sonrası için hedef koyduysanız, elinizdeki 1 yılı 1 bütün olarak düşünün ve bu süreyi 4 çeyreğe bölün. Her 3 ay bir çeyrek olsun. Dilimlediğiniz zaman ölçülerine planlarınızı yerleştirebilirsiniz artık. Bundan sonrası; sabır, azim ve mükafat.

Yazar: Helin Aslan