Geleneksel Medya Ve Sosyal Medya Arası Evrimleşme

Geleneksel medyada ulaşılan kitle aynıdır ve özelleştirilemez. Çizgi hep belli topluluk üzerinden ilerler. Fakat sosyal medyada hedef kitle belirlenebilir ve kitleye uygun içerik sağlanarak elde tutulabilir.

Geçmişten günümüze maruz kaldığımız “değişim” kelimesi gün be gün hayatımızdaki yerini sağlamlaştırmıştır. Kültürel yaşam, teknoloji, toplumsal olaylar, markalar, yemekler, harcama alışkanlıkları, haber, seyahat, güncel yaşam ve daha neler hayatımızdaki değişim havuzunda yer almıştır.

İnsan mekanizması yeniliğe açık, geliştirilebilen ve alışılmışın dışında olan konulara sosyal medya gibi yavaş yavaş bağışıklık kazanmaya başlamıştır. Hal böyle olunca ve çağa ayak uydurma statüsüne verilen soğuk savaşlar, insanların konfor alanından çıkıp global dünyaya adım atma duyusunu geliştirmiştir.

Sosyal Medya Kimsin Sen?

Peki hayatımızı bu denli etkiyen sosyal medya nedir?  Sosyal medya web 2.0'ın kullanıcı hizmetine sunulmasıyla birlikte tek yönlü bilgi paylaşımından çift taraflı ve eş zamanlı bilgi paylaşımına ulaşılmasını sağlayan medya sistemidir. Ayrıca sosyal medya; kişilerin internet üzerinde birbirleriyle yaptığı diyaloglar ve paylaşımların bütünüdür. Bağımlılığımızın azaldığı geleneksel medyayı da ele alalım mı? Geleneksel medya radyo, televizyon, sinema ve gazeteyi kapsayan tek yönlü iletişim biçimidir. Sosyalleşme, gelişim ve paylaşım platformu yoktur.

Evrimleşme Süreci

Geleneksel medya ve sosyal medya karşılaştırması yani evrimleşme sürecini konuşacak olursak da öncelikle maliyet ve zaman önemli bir kriterdir.  Sosyal medya için harcanan sermaye ve zaman akışı geleneksel medyaya oranla çok daha düşük maliyeti ve zamanı kapsamaktadır.

Geleneksel medyada ulaşılan kitle aynıdır ve özelleştirilemez. Çizgi hep belli topluluk üzerinden ilerler.  Fakat sosyal medyada hedef kitle belirlenebilir ve kitleye uygun içerik sağlanarak elde tutulabilir. Ulaşılan hedef kitlenin de kendi çevresindeki paylaşımlarıyla birlikte bulunduğumuz hedef kitle çarpı iki şeklinde belirlenir. Bir diğer konu, geleneksel medyada ölçülebilirlik reyting ve tirajlarla ölçülebilir. Fakat bu durumda sadece sayılara ulaşılabilir. Yerel birtakım veriler de elde edilebilir ancak şu ana kadar satışlar veya izlenmeler üzerinden net bir sonuç çıkarılamamıştır.

Sosyal medyada ise durum biraz daha nettir ve ölçülebilirlik kolaylığı sayesinde internet gazeteciliğinde, dijital pazarlama stratejilerinde ve diğer dijital iletişim teknolojilerinde daha verimli sonuçlar alınabilmektedir. Web analizleri ve istatistiki verilerle demografik bilgiler, ilgi alanları, talep oranları gibi bilgiler elde edilebilir; sonraki yayınlar ve stratejiler daha iyi hale getirilebilir.

Açlık Oyunları

Global dünyanın zamanı yaptırımlarından bir tanesi de kolay alışkanlıkların ikna edici olma teorisidir. Sosyal medyanın ucu bucağı görülmeyen bir platform olmasının bizleri tetiklemiş olmasından ve geleneksel medyaya olan bağımlılıklarımızı gün geçtikçe ele geçirmiş olmasından bahsetmiştik. Sosyal medya ve geleneksel medya arasındaki açlık oyunları iki medya arasında ciddi farklara yol açmıştır. Gelelim laboratuvar analizine marifet tek parmakta. Yanlış okumadınız evet bütün olay tek parmakta bitiyor. Maliyet, zaman, illüzyon,, fast-food ilişkileri ve geleneksel medyadaki televizyon açma parmağı ile gazeteyi bir tutam ıslak bırakıp arka sayfaya geçtiğimiz parmaktan bahsetmiyorum. Elbette ki hala kullanıyoruz bu parmağı fakat bu seferki başka çok başka. Anlık yaşama içgüdüsüyle karşılıklı diyaloglarımız dakika da 100gb hıza ulaştı. Nerde bu bahsedilen sosyal parmak?

Sosyal Parmak

İnsan ilişkileri olduğundan kat ve kat artış gösterdi. Nasıl mı? Karşılıklı tartışarak karşılıklı fikir edinerek, karşılıklı sosyalleşerek. Instagram’a girdiniz takipleştiğiniz hayvan sever köpeklerine kullandığı hangi mamanın sağlıklı olacağını anlatan bir video çekmiş. Bahsi geçen sosyal parmakla iki kez tıklayarak kalp çıkardınız ve tebrikler bir adet etkileşiminiz oldu. Amazon’da neler var bir göz gezdirelim. Sepet dolmuş ödemeyi de hallettik. Sağolsunlar kapıya kadar getirdiler. Ben de ne var aklımda diyorum? Bugün dünyada neler olmuş? Hava kaç derece? Dolar yine mi yükselmiş?” derken güncel haberleri de geride bıraktık. “Daha ne olsun” demeye de kalmadı Facebook’a yeni koyduğum profil resmime yorum gelmiş hem de 9 tane.

Aklınızda konuyla alakalı daha birçok sosyal parmak var biliyorum. Benimki sadece başlangıç çizgisi. Gördük mü sosyal parmağın gücünü? Gördük mü tek tıkla dünyamıza nasıl renk verdiğimizi? Reklam ver, tek tıkla uygun maliyette. Vaktini ayır kafandaki her ne ise ara tasarruf et. Konuş, tanış, tartış bilgiye aç olma eylemini yeter ki akıllıca kullan. Geleneksel medyada bu kısıtlı. Radyo dinlemek güzeldir. Hamakta dinlenirken televizyon izlemek güzeldir. Akşam yemeğinde haber izlerken de gazete okumak güzeldir üstelik kağıdın kokusunu hissetmek varken. Bunlardan vazgeç demiyorum. Aradaki farkları gördün. Sadece karar ver. Sen hangisisin?

Yazar: Zeynep Eren