Genç Girişimciler Ne Yapmalı?

Genç girişimci idealist, disiplinli, planlı, girişim ruhu olan, iyi bir lider ve en önemlisi Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne göre 29 yaş ve altındakilerdir. Sürekli gelişen ve globalleşen dünyada teknolojinin önemi göz ardı edilemez.

Genç girişimci idealist, disiplinli, planlı, girişim ruhu olan, iyi bir lider ve en önemlisi Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne göre 29 yaş ve altındakilerdir. Sürekli gelişen ve globalleşen dünyada teknolojinin önemi göz ardı edilemez. Her bilgiye anında ulaşabildiğimiz, her işlemi saniyeler içinde yapabildiğimiz bu  yıllarda geçen senelerin hatta bırakın seneleri geçen saatlerin bile önemi epey arttı. Girişim ruhu olan gençlerin ise girişim yapmak için kaybedecekleri bir saniyeleri bile yok. Peki girişim yapmak nedir?

Girişim Yapmak

Girişim yapmak, planlı olarak bir sektöre halihazırda kullanılan veya yeni bir teknoloji ile katılım sağlamaktır. Girişim ruhu tam da burda devreye girer çünkü hiçbir girişimin piyasada değer görme garantisi yoktur. Apple girişimciliği eski kuralları çağdaş yeniliklerle yorumlayan ve aksiyona geçiren beceri olarak tanımlar. Aslında girişimciliği tanımlayan en iyi cümle budur.

İnsanlık tarihi milat öncesinden bugüne kadar kendi kurallarını yazmıştır. Her devirde de kendi problemlerini çözmeye yönelik girişimlerde bulunmuştur. İşte şu an o kuralları en iyi yorumlayabildiğimiz ve problemlere en iyi çözümleri üretebildiğimiz çağdayız.

Genç Girişimciye Sağlanan Destekler

  • Genç Girişimcilere Vergi ve Sigorta Prim Teşviki
  • Genç Girişimcilere Hibe Desteği
  • Genç Girişimcilere Faizsiz Kredi Desteği
  • Genç Girişimci İçin 3 Yıl Gelir Vergisi İstisnası

Peki devletimizin de desteğini arkasına almak isteyen genç girişimci hangi özelliklere sahip olmak zorunda? Genç Girişimci Olmanın Yolları neler?

İleri Görüşlülük

Bir genç girişimci için yarını bugünden görmek olmazsa olmaz bir özelliktir. Bu hem ileriye dönük planlamasını yapması hem de geleceğin trendlerini öngörerek ona yönelik çalışmalar yapması için çok mühimdir.

Özgüven

Genç girişimci olmanın ön koşulu risk alabilmektir. Eğer özgüven eksikliğiniz varsa risk almanızı gerektiren çoğu koşulda tereddüt etmenizi, böylelikle fırsatları kaçırmanızı öngörmek çok zor değil. Özgüvenli olmak için önce kendinize sonra da projenize sonuna kadar inanmalısınız.

Motivasyon

Bir patrona bağlı çalışırken motive olmak çok kolaydır. Çünkü patronunuz motivasyonunuz için elinden geleni yapar. Asıl önemli olan genç girişimci kendi işinin başındayken bu motivasyonu nasıl sağlamalı? Müşterilerin sizden beklediği bir sipariş yoksa veya zaman kısıtlaması olan bir sunum teslim etmeniz gerekmiyorsa projenizin hayata geçmesi için her gün aynı şevk ve hevesle çalışıyor olmalısınız. Eğer sizde girişim ruhu varsa bu motivasyonu sağlamak çok da zor olmasa gerek.

Hırslı Olmak

Kulağa başta tehlikeli gelse de girişim yapmak için hırs olmazsa olmazınızdır. Eğer hırslı değilseniz projenizin ne kadar iyi olduğu veya ne kadar destek aldığı hiç önemli değildir. İçinde hırs olmayan insan her zaman yerinde sayar; daha ileri gitmek istemez. Bu ise girişimciliğe aykırı bir kuraldır. “Hırslı insan, yabani bir ata binen insana benzer” der Mark Turner. Siz de hırsta boğulmamalı ve bu özelliğinizi işinizi büyütmek, bir adım ileri götürebilmek için kullanmalısınız.

Zaman Yönetimi

Sayfanın başında da bahsettiğim gibi zamanın çok önemli olduğu yıllardayız. Boşa geçecek her saniyenin maliyeti sizin için büyük olabilir. Boşa geçen saniyelerde herhangi bir fırsatı kaçırmış olabilir veya herhangi bir bilgiden yoksun kalmış olabilirsiniz. Genç girişimci zamanını çok iyi yönetmelidir. Her dakikasında öğrenmelidir. Girişimciler arasında “Günde 25 saat çalış” diye bir yaşam felsefesi vardır. Ama zamanınızı iyi yönetemiyorsanız günde 40 saat çalışsanız bile verimli olmayacaktır.

Yazar: Melih Tecer