Girişimci Olmak Çok Mu Zor?

Her insanın içinde kendi işini kurma ve kafasındaki projeleri hayata geçirme arzusu vardır. Nitekim insanların %99 u bunun imkansız olacağını düşünüp kendine kolay bir yol ararken %1 i ise kendi yolunu çizmeyi tercih etmektedir.

Her insanın içinde kendi işini kurma ve kafasındaki projeleri hayata geçirme arzusu vardır. Nitekim insanların %99 u bunun imkânsız olacağını düşünüp kendine kolay bir yol ararken %1 i ise kendi yolunu çizmeyi tercih etmektedir. Peki, ama nasıl? Gerçekten de belirli bir yaşın üzerine geldiğimizde mi girişimcilik serüvenine başlamalıyız, çok tecrübeye mi ihtiyacımız olmalı, yaşanmışlıklar mı göz önünde bulundurulmalı? Haydi başlayalım.

Kendine güven

Girişimci ruha sahip olmak için başlangıçta yapacağın iş kendine güvenmek.  Yapabileceklerine karşı inancın olduğu takdirde bir sıfır önde başlarsın. Çoğu insanın en büyük problemi girişimcilik için uygun olmadıklarını zannetmeleridir. Etrafındakiler sana bu iş sana göre değil veya başaramayacaksın diyebilirler. Asla unutma! İnanmak başarmanın yarısıdır.

Üretken ol

Zamanını televizyonda dizi izlemekle, instagram da arkadaşlarının bugün nereye gittiğini takip etmekle zaman harcamamalısın. Her gün uyandığında bugün neler yapabilirim diyerek güne başla. Projeler geliştir, pasif gelir oluştur, girişimcilik beklemekle olabilecek bir şey değildir.

Kitap oku

Üretkenliğini arttırmak için çokça kitap okumalısın. Daha fazla kitap okuman demek yeni projelere imza atabilmen demektir. Bir yerden başlamalısın. Kitap okursan daha bilinçli hareket edebilir ve kendini daha iyi ifade edebilirsin.

Girişimcilik İçin Kitap Önerileri

  • Dünyayı değiştiren 100 fikir – Jheni Osman
  • Outliers – Malcolm Gladwell
  • Girişimci Kapital – Mustafa Ergen
  • TED - Carmine Gallo
  • Girişimcinin El Kitabı 2.0 – Guy Kawasaki

Gelir oluştur

Kendi başına bir şeyleri yapabildiğini görmek ve kendine güveni tetiklemek açısından oldukça yararlı olacaktır. Girişimcilik için belirli bir yaş aralığında olmana gerek yok sadece kendine inanmalısın. Yapabildiğini kendine göster. Freelancer olarak başlayabilirsin, günümüzde bilgiyi elde etmek artık o kadar da zor değil. İnternet üzerinden araştırmalısın ve gördüğün, okuduğun şeylere farklı bir bakış açısıyla bakmalısın. Mesela çoğu insan Facebook’ta ölü zaman harcarken sen Facebook üzerinden satış yapabilirsin. Airbnb ile yurt içindeki veya yurt dışındaki insanların kiraladığın evinde kalmasını sağlayabilirsin.

Zamanını iyi yönet

Zaman çizelgeni oluştur. Gereksiz alışkanlıklarını bırakma vakti geldi. Spora başlamalısın, gününün belirli bir saatini kendine ayır sporunu yap bu spor yürüyüş olabilir, yüzme olabilir sana iyi gelebilecek her şey olabilir. Sabahları erken kalk, kaybedecek vaktin yok. Kahvaltını mutlaka yapmalısın. Kahveni de içtikten sonra artık işe koyulabilirsin. Okula veya işe gidiyor olabilirsin çantanda mutlaka bir kitap olmalı. Serviste, otobüste, molalarda kitabını gayretle okumalısın çünkü sen farklısın! Girişimcilik bunu gerektirir.

Düşünme Vakti

  • Hayatının geri kalanını nasıl geçirmek istiyorsun?
  • Belirli bir amacın var mı?
  • Ne kadar planlı ilerleyebiliyorsun?
  • Girişimcilik sana göre mi?
  • Hak ettiğin hayatı yaşayamadığını mı düşünüyorsun?
  • Bir kitabın bile insanın yaşamını ne kadar değiştirebileceğini tahmin edebiliyor musun?

Bu soruları dürüst bir şekilde cevaplandırmalısın. Çünkü bu senin hayatın. Verdiğin kararlar doğrultusunda bir yerlere geleceksin. İnsanlar yorum yapabilir, herkes bir şey söyleyebilir, insanlardan fikir de alabilirsin ama unutmaman gereken şey senin ne istediğindir.

Girişimcilik, sadece söylemekle olmamalıdır, 2 yıl önce neredeydin, nasıl bir hayatın vardı, şimdi neler üretebilmişsin neler kazandırabilmişsin dönüp arkana baktığında gördüğün şeydir girişimcilik.

Yazar: Nisanur Yalçın