Girişimcilikte Başarının Örnekleri

Girişimciliğin net bir tanımı olmamakla birlikte geçmişi gelecekle birleştirip şimdiyi yaratan kendi işini kuran ve yöneten olarak tanımlanabilir. Ya da iş kurarken risklerden korkmayan, yenilikçi ve üretken kişi de diyebiliriz.

Öncelikle girişimci nedir? Girişimci özellikleri nelerdir? Girişimciliğin net bir tanımı olmamakla birlikte geçmişi gelecekle birleştirip şimdiyi yaratan kendi işini kuran ve yöneten olarak tanımlanabilir. Ya da iş kurarken risklerden korkmayan, yenilikçi ve üretken kişi de diyebiliriz.

Girişimcinin Özellikleri

  • Cesaretli ve yaratıcı olmalıdır.
  • Yeniliklere açık olmalıdır.
  • Risklerden kaçınmalıdır.
  • Yönetme becerisi kuvvetlidir.
  • İletişim becerisi yüksektir.
  • Kendine güvenen ve azimlidir.

Dünyanın en ünlü ve en yetenekli girişimcilerine bakacak olursak yukarıda gösterdiğimiz özelliklerin birçoğunu görmek mümkün. Çünkü başarılı insanların sırları vardır.

Mark Zuckerberg

Dünyanın ben büyük girişimcilerinden biri ve Facebook’un kurucusudur. Mark Zuckerberg' inbaşarısındaki girişimci özellikleri nelerdir?

Tutkulu

Hiçbir girişimci işinde tutkulu olmadığı sürece başarılı olamaz. Zuckerber 12 yaşında Zucknet adını verdiği mesajlaşma programı geliştirdi. Lisede müzik yazılımı geliştirdi. Genç yaştaki oyun tutkusu dünyanın en büyük sosyal paylaşım sitesini kurmasında etkili oldu.

Risk alma

Mark Zuckerberg, Paypal’ın kurucusu Peter Theil'den aldığı bir tavsiyeyi şöyle aktarıyor. Risk almamak bir girişimcinin işinin kaderini bu kadar kolay belirleyebilecek en büyük risklerden biridir.

Uzun süreli hedef

Mark Zuckerberg, büyük düşün küçük başla mantığıyla hareket ederek birçok önemli işlere imza attı. O her zaman uzun vadeli hedeflerin peşinde oldu. Bu yüzden uzun süreli bir şeyler inşa etmek için geldim diyerek karşısına çıkan birçok teklifleri reddetti.

Evan ve Bobby Snapchat

Evan ve Bobby Snapchat 'in kurucu ortaklarıdır. Spiegel in tavsiyelerinden biri “Çok iyi yapabileceğiniz bir uzmanlık alanı bulun ve bu konuda en iyisi olun.” Spiegel’inde belirttiği gibi her konuda bir şeyler öğrenmekten ise başarılı olabileceğinize inandığınız bir alanda uzmanlaşmaya çalışırsanız en iyi olabilirsiniz.

Steve Jobs

Apple'ın CEO’su Steve girişimciliğin zor ve azim gerektirdiğini gerçekten takıntılı ve sevdiğin bir işi bulmadığın sürece karşına çıkacak engelleri aşacak enerjiye sahip olamayacağını söylüyor. Aynı zamanda Steve Jobs öğrenmeye açık olma kavramı üzerinde özellikle duruyor ve başarılı olmak için yaşam boyu öğrenen bir öğrenci olunması ve karşılaşılan her kaynaktan bir şeyler öğrenmek gerektiğini söylüyor. Çabalarınızı belli bir alana odaklayın ve o alanda uzman olun.

Jeff Bezos

Adını Amazon nehrinden alan dünyanın en büyük alışveriş sitesinin kurucusu girişimci Jeff’in başarılı bir girişimci olmasının en büyük sırrı şüphesiz yenilikçi ruhlu olmasıdır. Amazon da ilk zamanlar sadece bir çevrimiçi kitap satıcısıyken daha sonra ziyaretçilerine başka ürünler sunmaya başladı. Bezos‘un başarısındaki diğer bir etkende müşteriye odaklanarak müşteriye verdiği önemlidir. Bir röportajında “Biz rakip takıntılı değiliz, biz müşteri takıntılıyız.” diyerek Amazon’un başarısının müşteri odaklı olmasını gösteriyor.

Jack Ma

AliBaba.com’ın kurucusu ünlü girişimci Jack Ma üniversite sınavında 3 kez başarısız olmuş hatta 24 kişinin başvurduğu iş görüşmesine bir tek Jack alınmamıştır. Fakat Jack Ma “Vazgeçmek en büyük başarısızlıktır' felsefesiyle yaşamıştır. Yıllar sonra Jack bir arkadaşının zoruyla tanıştığı internette para kazanmaya başlamış ve daha sonra birkaç denemesinden sonra 17 arkadaşıyla 1999’daAlibabayi kurmuştur.

Sonuç olarak başarılı bir girişimci olmak için karşılaştığınız başarısızlıklar karşısında pes etmeyin ve onlardan ders çıkartın. Yeni bir şeyler üretme aşamasında gelecekte tüketicinin ihtiyaçlarının nasıl değişeceğini ve bu ihtiyaçların karşılanması için ne tür ürünlere gerek duyulacağı üzerinde düşünün.

Yazar: Kübra Kaba