Hafta Başı Sendromu
Günümüzün yoğun iş yaşantısı ve eğitim hayatından ki uzun süren mesai saatleri bireylerin yaşantısını doğrudan etkiliyor. Modern çağın yeni hastalığı olan pazartesi sendromu 5 günlük yoğun mesai sonucunda hayatımızda etkisi çabuk gözüküyor.
Günümüzün yoğun iş yaşantısı ve eğitim hayatından ki uzun süren mesai saatleri bireylerin yaşantısını doğrudan etkiliyor. Modern çağın yeni hastalığı olan pazartesi sendromu 5 günlük yoğun mesai sonucunda hayatımızda etkisi çabuk gözüküyor. 2 gün gibi bir tatil süresinde insanlar üzerindeki stresi tam atamıyorlar ve yeni bir haftaya başlamak pazartesi sendromu oluşumunu tetikliyor.
İş hayatındaki herkesin yaşadığı pazartesi sendromu işinden kaynaklı değil de eğitim hayatından kalan bir şey de olabilir. Bunu anlamanın yolu çalıştığınız işi seviyor musunuz diye düşünmek ve buradan aldığınız karar ile geçmişten gelen bir sendrom mu yoksa sonradan iş hayatınızın yoğun mesai saatlerinden oluşan bir sendrom mu, karar vermek size kalmış.
Pazartesi Sendromu Belirtileri
Nasıl anlarız pazartesi sendromu yaşadığımızı. Pazartesi sendromu, her kişide farklı etki göstermekte ve farklı belirti vermektedir. Genel olarak görülen durumlar benzerlik göstermektedir. Kişilerde ilk olarak uyku hali bulunur. Sürekli uyuma isteği, yataktan çıkmama isteği vardır. Yorgunluk hissi ve güçsüzlük hissi bulunur. Sık sık olumsuz düşünceler zihni karıştırır. Konsantrasyon eksikliği yaşanır. Pazartesi sendromu yaşayan kişilerde karar vermekte güçlük yaşanır. İşe ve okula uyum sağlamakta sıkıntı yaşarlar ve uyum sağlamadıkları gibi uyum göstermekte istemezler.
- Uyku hali
- Yorgunluk hissi
- Olumsuz düşünceler
- İşe ve okula gitmek istememe durumu
- İşe ve okula olan konsantrasyon eksikliği
- Karar vermekte güçlük
- Uyum göstermeme
- Uyum göstermede zorluk
Pazartesi Sendromu Nasıl Önlenir?
Pazartesi Sendromundan kurtulmak bu durumu önlemek için kişiler belli kurallar koymalı ya da belirli bir yol çizmeli. İlk olarak kişiler hafta sonuna dair güzel ve kişiye iyi gelecek hem zihnini hem de bedeni dinlendirecek planlar yapmalıdır. Kitap okumak, müzik dinlemek, sinemaya gitmek, yürüyüş yapmak, alışveriş yapmak bile olabilir.
Gergin ortamdan kaçınılmalıdır. Cuma ve cumartesi geç yatılıp geç kalkılır ama bu durum bünyede değişikliğe neden olur. Bu nedenle alışılan saati pek geçmeyecek bir saatte yatmak kalkmak gerekmektedir. Hafta içi yaptığımız alışkanlıkları çok terk etmeden bir hafta sonu geçirmeliyiz. Spor, egzersiz, beslenme tarzı pazartesi sendromunu belirli düzeyde önleyebilir. Bunlara sadece hafta sonu değil haftanın her gününde yer vermeliyiz. Hiçbir tatili son olarak düşünmeyin her anınızı doya doya yaşayın.
Yazar: Hanife Özge Kanak