Hayatımızın Parçası: Karar Verme

İnsan hayatında karar vermek her an yaşanabilir bir durumdur. Önümüze daima iki ve daha fazla seçeneği olan hadiseler gelir. Ve biz de ister istemez bunlardan birini seçeriz. Sabah uyandığımızda yataktan çıkıp güne başlamak veya yatakta kalmak birer seçenektir.

İnsan hayatında karar vermek her an yaşanabilir bir durumdur. Önümüze daima iki ve daha fazla seçeneği olan hadiseler gelir. Ve biz de ister istemez bunlardan birini seçeriz. Sabah uyandığımızda yataktan çıkıp güne başlamak veya yatakta kalmak birer seçenektir.

Karar Verme Süreci

Kahvaltıda neler yiyeceğimiz ne giyeceğimiz gibi günlük yaptığımız rutinlerimiz aslında seçenek yumaklarıdır. Yani doğal olarak günlük işlerimizde bir sürü karar verme süreci yaşarız. Fakat bunlar hayatımızın parçası olduğundan karar vermek farkında olmadan yaptığımız bir davranış olur. Bu basit seçimler karar verme becerisi haline gelir.

Bir de rutinlerimiz dışında hayatımıza yön verebilecek zorlukta karar verme durumu yaşadığımız anlar vardır. Karar verme ve uygulama çok kolay bir iş değildir tabi ki. Böyle bir olayda karar vermek dünyanın en zor işlerinden biridir. Olasılıklar beynimizi kemirir durur. Meslek seçmek, evleneceğimiz kişiyi seçmek veya işimizi belirleyip ona yönelmek gibi. Hangi yöne gideceğimizi bilemediğimiz noktada karar vermek ve bir yol haritası çizmek önemlidir. O doğrultuda hareket etmek işimizi kolaylaştırır.

Konu Belirlemek

Karar verme süreci içinde sorun net olarak belirlenir. Genelden özele iyice irdelenir. Bu durum çözüm noktasında önemlidir. İşimizi kolaylaştırır.

Bilgi Toplamak

Karar vermek için konu hakkında bulunabilecek bütün veriler araştırılır ve detaylıca öğrenilir. Bunun için internet üzerindeki Facebook, Instagram, Google, Twitter, YouTube gibi sosyal medya platformları veya kitap, dergi ve ansiklopedilerden yararlanılır. Etki altında kalmadan arkadaş, dost ve ailemizin düşünceleri öğrenilir.

Duyguların Etkisi

Duygular yoğunken onların etkisinde kalmadan karar vermek zor bir haldir. Duyguların etkisini azaltarak karar vermek için uzmanlar farklı yöntemler önerirler. Yöntemlerden bir tanesi de beyaz bir kağıdın sol alt köşesine konu hakkındaki asıl niyetimizi renkli bir kalemle yazmaktır. Sonra üstten başlayarak olumlu ve olumsuz kararlar verdiğimizde ne hissedeceğimizi ne olacağı yazılmalıdır. Aynı durum bir yıl ve üç yıl sonrasını düşünerek kaleme alınmalıdır. Yazdıklarımızı yüksek sesle okuyarak hissettiklerimiz kontrol edilmelidir.

Zaman Tanıma

Bütün bu yaptıklarımıza rağmen karar verme aşaması durumuna gelemediysek kendimize biraz izin vermeliyiz. Yani kafamızda oluşan düşünceler üstüne uyumalıyız. Başka işlerle uğraşmalı ve vakit geçirmeliyiz. Fakat bu süreç yirmi dört saati geçmemelidir. Geçen bu zaman sayesinde düşünceler netleşecek ve karar vermek kolaylaşacaktır.

Yazar: Gülnur Uluman