Hedef Belirleme Ve Motive Olma

Öncelikle hedefimizi net şekilde belirlememiz gerekir çünkü varılacak bir noktamız yoksa gideceğimiz yolu karıştırmamız kaçınılmaz bir gerçektir.

Goethe, ‘’Yapabilecekleriniz ya da yapabileceğinizi düşledikleriniz için hemen işi koyulun.’’ der. Peki bu işe koyulma serüvenine nereden başlamamız gerektiğini bilmek bizim için önemli midir? Evet. Somut olarak yazılan hedefler sizi daha fazla motive edecektir. Bunun için şimdi elinize kâğıt, kalem alıp hedeflerinizi yazmanın tam zamanı.

Kendine Soru Sor

Öncelikle hedefimizi net şekilde belirlememiz gerekir çünkü varılacak bir noktamız yoksa gideceğimiz yolu karıştırmamız kaçınılmaz bir gerçektir. Kendimize soracağımız sorular hedefimizi belirlemekte bize yardımcı olacaktır. Kendini bilmek ve sorulara doğru cevap vermek ise önemli bir ayrıntıdır. Kişi bu soruları cevaplarken baskı altında olmamalıdır. Bu daha başında hedefin başarısızlıkla sonuçlanmasına sebep olacaktır. Ne istiyorum? Neden istiyorum? Bu hedefi kendim mi belirledim, başkaları mı benim adıma belirledi? Bu hedef gerçekleştiğinde bana fayda sağlayacak mı? gibi soruların cevaplanması gerekmektedir.

Gerçekçi Ol

Hedefimizi belirlerken gerçekçi olunmalıdır. Kendimize ulaşılması imkânsız hedefler koyarsak başarısızlığı, hayal kırıklığını ve özgüven eksikliğini garantilemiş oluruz. Eğer potansiyelimiz altında hedefler belirlersek uzun vadede mutlu olmamız imkansızdır. Gerçekçi olan hedefimize ulaşmamızı kim engelleyebilir ki?

Hedeflerinin Süresini Belirle

Birden çok hedefin varsa onları, uzun sürede gerçekleşecek, orta sürede gerçekleşecek ve kısa sürede gerçekleşecek hedef olarak ayarlayabilirsiniz. Süresini bildiğimiz hedefler daha planlı hareket etmemizi sağlar. Belirli bir süre yoksa o hedef hiçbir zaman gerçekleşemeyebilir. Ayrıca kısa sürede gerçekleşen hedef size bir sonraki hedef için motivasyon kaynağı olacaktır. Yani süreyi belirlemek işleri yoluna koymanızı sağlayacaktır.

Hedeflerini Küçük Parçalara Böl

Belirlenen hedef basamaklara ayrıldığı zaman bize hangi yollardan gideceğimiz konusunda yol gösterecektir. Büyük bir hedef küçük parçalara bölünebilir. En kolay ve temel adımdan başlanırsa hedef doğrultusunda ilerlemek daha kolay olur. Üstelik böylece adımlarımızı daha sağlam atarız. Hedef değiştirmemiz gerekiyorsa bunu önceden tespit edebiliriz. Bu uzun vadede hedeflerimizi gerçekleştirebilmek için etkili bir yöntemdir.

Engellerle Karşılaşsan Bile Pes Etme

Hayatın her alanında karşımıza engellerin çıkması kaçınılmaz bir gerçektir. Önemli olan bizim engeller karşısındaki duruşumuzdur. Hedef belirledikten sonra hiçbir engel ile karşılaşmayacağımızı düşünmek büyük bir yanılgıdır. Hiçbir yol pürüzsüz değildir. Önümüze çıkan engelleri aşmak ve pes etmememiz gerekir. Pes edersek her şey başa dönmek zorunda kalır tüm döngü tekrarlanır ve ayrıca motivasyonumuzda oluşan düşüklük sebebiyle aynı verimi alamayabiliriz. Pes etmeyi düşündüğümüzde neden bu hedefe başlamayı seçtiğimizi hatırlamamız gerekir.

Hedefe Ulaştığında Başarmanın Tadını Çıkar

Hedef belirleme yöntemlerini uyguladıktan sonra sonuca vardığımızda bunun tadını çıkarmak en büyük hakkımız olacaktır.

Yazar: Dilan Dağdelen