Hedef Konmadan İlerlenmez
Ön beynimiz ise hedef odaklı çalışıyor. Yani biz hedef belirleme sürecinde hedefe ulaşmaya çalışmalıyız ki insani özelliğimizi yerine getirelim. Bu da demek oluyor ki insan durağan değil devamlı ilerleyen canlıdır.
İnsanları diğer canlılardan ayıran şey akıl yani farkındalıktır. Aklımızı, beynimizi ne kadar kullanırsa insanlıkta o kadar yükseliriz. Bu farkındalık da beynimizin ön lobunda gerçekleşiyor.
Hedef Odaklı
Ön beynimiz ise hedef odaklı çalışıyor. Yani biz hedef belirleme sürecinde hedefe ulaşmaya çalışmalıyız ki insani özelliğimizi yerine getirelim. Bu da demek oluyor ki insan durağan değil devamlı ilerleyen canlıdır. Yani insan farkındalığını kullanmazsa, ilerlemezse insani yanı zayıflar. Bu yüzden insanlığımızı güçlendirmek için ilerlememiz şarttır. Bu da bizim neden gelişmemiz gerektiğinin cevabıdır.
“Bir amaca bağlanmayan ruh, yolunu kaybeder. Çünkü her yerde olmak, hiçbir yerde olmamaktır.” Montaigne
Montaigne’in de dediği gibi, eğer yaşamda varacağımız bir yer olmazsa kaybolur gideriz. Bu yüzden düşünmemiz gerekiyor: Ben kimim, burada ne işim var ne yapmak istiyorum amacım ne, hedeflerim ne, ben hayatta ne istiyorum. Yani ilk önce kendimizi tanımaya çalışmalıyız. Buradan başlayarak artık yavaş yavaş ilerlemeye başlayacağız. İnsanlığımızın gereği olarak amaçlarımız ve hedeflerimiz olmalı. O amaç ve hedeflerimize yürümeliyiz.
Hedeflerimizi Nasıl Koyacağız?
Hedefimiz bizim için anlamlı olmalı ki bunu gerçekleştirmeye çalışalım. Yani bir gerçekleştirmek için bir nedenimiz olmalı. Ne için bu hedefi gerçekleştireceğiz? Amacımız ne? Gerçekleştirdikten sonra ne olacak? Bu ve benzeri soruların cevabını verecek hedefimizi belirlemeliyiz. Ayrıca bu soruların cevabı bizim hedefi gerçekleştirme yolunda itici gücümüz, moral kaynağımız olacak.
Bunun için ilk olarak kendimizi tanımaya çalışmalıyız ve bu soruların cevabını vermeliyiz. Hedeflerimizi de seçerken ilgi ve yeteneklerimiz doğrultusunda yol almamız gerekiyor. Çünkü insan ilgilenmediği şeyden sıkılır ve yapmak istemez. Genel değil spesifik olmalı hedefler koymalıyız. Örneğin, “Ben ileride çok iyi bir işte çalışacağım.” değil de “Ben ileride şuranın şu bölümünde çalışacağım.” demeliyiz.
Hedefimiz uçuk, hayali değil de gerçekçi ve ulaşılabilir olmalı. Örneğin, siz “Ben 3 yıl sonra Ferrari bir araba alacığım.” diyebilirsiniz. Ama sizin birikiminizin 3 yıl sonra o arabayı almaya yetmeyeceğini biliyorsunuz. Bu yüzden böyle bir hedef koymamız doğru gerçekçi ve ulaşılabilir olmaz.
Hedef Listeleme
Liste oluşturma konusunda yazar Jim Rohn’un bize tavsiyeleri göz atalım:
- Olmak istediğiniz yer neresi onun listesini yap.
- Kiminle tanışmak istiyorsun onun listesini yap.
- Okuyacağın kitapların listesini yap.
- Gitmek istediğin yerlerin listesini yap.
- Tecrübe etmek istediğin şeylerin listesini yap.
- Ailen için istediğin eğitimin listesini yap.
Hedeflerimizi oluşturduktan sonra onları küçük parçalara ayıralım. Örneğin ilk hafta yapacaklarım şunlar, 1 aylık yapacaklarım şunlar, 1 yıllık yapacaklarım şunlar gibi adım adım daha az zorlanarak yapalım. Sonra bitirmek için zamanlar koyalım ve hedefimize ulaşalım. Şunu da unutmayalım. Hedefimize ulaştıktan sonra bunu kutlayalım ki bu bizi daha da motive etsin. Gelişelim, ilerleyelim ve daha kaliteli bir hayat yaşayalım.
Yazar: Enes Koç