Hedefe Yolculuk Aşamaları
Hedefimizi belirlemeden önce hayal ve hedef arasındaki farkı bilmemiz gerekir. Herkes hayal kurar ve bir gün hayalinin gerçeğe dönüşmesini ister. Bunun için bir yol haritası belirler ve uğruna çalışır, çabalar.
“Hedefi olmayan gemiye hiçbir rüzgar yardım etmez.” Montaigne bu sözünde neden hedef belirlememiz gerektiğini net bir şekilde ifade ediyor. Hedefimiz olmazsa ilerleyemeyiz, başarıya ulaşamayız ve hayallerimizi gerçeğe dönüştüremeyiz. Hedef belirleme hayatınızın yol haritası olmalı. Bu nedenle her insanın küçük veya büyük bir hedefi vardır. Eğer diyorsan ki; “Benim hedefim yok”, “Hedef belirleyemiyorum” veya “Belirlediğim hedeflere ulaşamıyorum”, o zaman bu yolları uygulamakta fayda var.
Hayal ve Hedef Arasındaki Fark
Hedefimizi belirlemeden önce hayal ve hedef arasındaki farkı bilmemiz gerekir. Herkes hayal kurar ve bir gün hayalinin gerçeğe dönüşmesini ister. Bunun için bir yol haritası belirler ve uğruna çalışır, çabalar. Bu noktada ise hedefler devreye girer. O halde diyebiliriz ki; hedeflerimiz hayallerimizi gerçekleştirme sürecinde kullanacağımız yol haritamızdır. Eğer hedefimiz ile hayalimizi karıştırırsak veya hayalimize ulaşmak için bir hedef belirlemezsek, ona ulaşmamız mucize olacaktır. Peki, yol haritamızı nasıl belirlemeliyiz?
Ulaşmak istediğin şeye veya yere karar ver
Bir üniversite sınavına girdiğini düşünelim. Eğer bilgisayar mühendisi olmak istiyorsan buna karar vermelisin ve bu senin büyük hedefin olmalı. Büyük hedefi oluştururken gerçekçi olmalısın. Gerçekten ulaşabileceğin, uğruna zaman harcayabileceğin ve çabalayabileceğin bir hedef olmalı.
Amacını belirle
Hedefine ulaşmak için amacını belirlemelisin. “Neden bu hedefi istiyorsun?”, “Ona ulaştıktan sonra ne olacak?” gibi sorular amacını belirleme konusunda sana yardımcı olabilir. Bu adım hedefine ulaşman için çok önemli bir adım. Çünkü amaç hedefi motive eder ve seni harekete geçirir.
Büyük hedefini parçalara ayır
Hedefinin gerçekten ulaşılabilir olduğundan emin olduktan sonra ilk olarak büyük hedefe ulaşmak için küçük adımlar belirlemelisin. Publilius Cyrus bu konuda: “En yükseğe erişmek isterseniz en aşağıdan başlayın.” der. Çünkü büyük hedefe bir anda ulaşmak zor olabilir. Ancak ona ulaşmak için belirleyeceğin küçük adımları uygulamak daha kolay olacaktır.
Net adımlar belirle
Belirlediğin bu küçük adımlar ölçülebilir ve net olmalı. Örneğin üniversite sınavına girmek için deneme sınavları yapıyorsun ve ilk hedef yüksek puan almak. Bu yanlış bir yoldur. Çünkü yüksek puanın kime göre yüksek veya hangi bölüme göre yüksek olduğu önemlidir. Bu nedenle, “Bilgisayar mühendisliği için ilk olarak 350 puana ulaşmalıyım.” gibi bir hedef daha net ve daha harekete geçirici olacaktır.
Zaman aralığı belirle
350 puana ulaşmayı hedefledin. Ancak bunu ne kadar zamanda başarmayı hedefliyorsun? Bunu belirlemen de senin için motive edici olacaktır. O nedenle, büyük hedef için haftalık, aylık ve üç aylık zaman aralıkları belirlemelisin.
İstikrarlı ve disiplinli ol
Büyük hedefini belirledin. Buna ulaşmak için zamana yayarak küçük adımları da belirledin. O halde yapman gereken önemli şeylerden bir diğeri de hedeflerine sadık kalman ve onlara ulaşmak için disiplinli olman.
Planını düzenli olarak kontrol et
Hedef planını aylık ve üç aylık olarak kontrol etmelisin. Bu adım sana hangi konularda başarılı olabildiğini, hangilerinde başarılı olamadığını, neleri yapmaman gerektiğini veya neleri tekrar yapman gerektiğini gösterecektir. Bu nedenle, bu adım büyük hedefe ulaşman için sana disiplin kazandırır.
Hedefine odaklan
Hedefe ulaşmak için planını uygulaman kolay olmayacak. Ancak bu aşamada hedefine odaklanmalı, amacını düşünmeli ve daima önüne bakmalısın. Gandhi’nin dediği gibi: “Siz yolunuza bakın. Böyle yaparsanız hedefe kendiliğinden varırsınız.”
Artık hedefine ulaştın. Seni tebrik ediyorum. Ancak bu noktadan sonra da pes etmemeli ve daima hedefinin üzerine bir yenisini eklemelisin. Unutma ki, bir noktada sabit kalırsan seni her zaman geçecek birileri olur.
Yazar: Seda Ergin