Hoş Geldin Yeni Mezun

Hayatın her alanında sıralamalar mevcut. Sıralamaların hepsinin başarı hikayeleri ile sonuçlandığını hayal ediyoruz. Yolunda gitmeyen sıralamalar için ise başarısızlık hikayeleri uyduruyoruz.

Okumak, okuduğunu anlamak, doğru yerde doğru zamanda okumak. Okumak fiilini belki iki belki dört belki yedi yılda tamamladığını düşünüyorsun. Verdiğin emeğin karşılığını almak için elindeki kağıda sıkı sıkıya sarılıyorsun. Yüksek diplomalar, sayısız sertifikalar, kullanılmaya hazır yabancı diller ile dolusun ve büyük umutlar taşıyorsun. Tamamladığın her başvuruya dönüş olacak sanıyorsun. Boş geçen her saniyenin seni geriye götürdüğüne inancın tam.

Basamakları Sırayla Çıkmaya Çalışma

Hayatın her alanında sıralamalar mevcut. Sıralamaların hepsinin başarı hikayeleri ile sonuçlandığını hayal ediyoruz. Yolunda gitmeyen sıralamalar için ise başarısızlık hikayeleri uyduruyoruz. Hatta kendimizi başarısızlığa monteliyoruz. Sen yeni mezun! Mezuniyetinin üçüncü ayında işe girememiş olman senin başarısızlığın değil. Belki de kendini tanıman için üç aylık bir fırsat bu.

İçine girdiğin yeni süreç sana gül bahçesi vaadetmiyor haklısın. Aile dostların, komşuların, bakkal Nuri Abi, otobüste yanına düştüğün emekli öğretmen Şevket Bey. Hepsi yaptığın, yapmış olduğun ve yapacağın planlarla ilgili senin. Hayatınla ilgili ufak yorumlarda bulunacak. Birçoğu yorumda bulunmakla kalmayıp seni birileriyle tanıştımaya çalışacak ve CV’ni yolla diyecek. Bir umut göndereceksin tüm özgeçmişini. Durup baktığında ‘bu işi mi istiyorum yoksa iş mi istiyorum?’ ikileminde bulacaksın kendini.

Değişken Ülke Koşullarında Nasıl Güçlü Kalabilirim?

İşsizliğin tanımı, şekli, bölümleri, işaret ettiği insan profili vb. süreçler her an evrilebiliyor. Hal böyle iken 18 yaşının başında kendine uygun gördüğün bölümle 23 yaşının sonunda üzerine aldığın ‘X bölümünden yeni mezun’ kimliği örtüşemeyebiliyor. Bu sebeple sırayı bekleme, ceplerini sosyal etkinliklerle, bileklerini altın bileziklerle doldur ve yola koyul!

İşsizlik Sorunu Bir Gün Çözülür Mü?

Mezun olduğun bölümle ilgili, kendi seçtiğin ilde, yan hakları kuvvetli kurumsal şirketlerde çalışma arzun varsa hayır çözülmez. Açık alanlara, keşfedilmemişliğe ve ara eleman dediğimiz statüye yönelirsek, evet bulabilir. Umalım ki senin mezun olduğun bölüm, o yılların elemana aç bölümü olsun. Şimdilik tüm kilidin burada çözüldüğü görülüyor.

Fabrikaların yerine alışveriş merkezlerinin çoğaldığı bir ülkede makine mühendisi olman maalesef sana kendi işini yaptırmıyor. Kasiyer olup mağaza müdürlüğüne yükselmeyi hedeflemeye ne dersin? Sorusu kafalarda yükseliyor.

İş Bulma Haritasını Keşfet

Kilit sözcük elbette sosyal medya. Bir düşünün, uyanıp yarım gözle bile takip edeceğiniz iş arama motorları kaynıyor telefonunuz. Eğitici içeriklerin, gelişmiş sosyal ağların profilleri ise bir başka uygulamayla sizlere eşlik ediyor. Kendi network ağınızı oluşturmak için iş bulmuş olmanıza gerek yok. Esinlenin, örnek alın ve yaratın! Hem ruhunuza hem hayatınıza dokunacak konulara arkanızı dönmeyin.

Mülakattan Tiksinmemek İçin 3 Altın Silah

İşte size Yeni Mezunlar Kılavuzu. Bol bol mülakata gidin. Evet doğru okudunuz. Birincisinde terleme, sıkılmış karın kasları, gözde seyirme gibi tepkiler veren vücudunuz dördüncüsünde ellerinizi doğru yere koymanıza destek olacaktır. Deneyim her zaman bir adım öne taşır. Yeni mezun olduğun için en çok reddedildiğin konu ‘tecrübe’ değil miydi zaten?

CV’nizi mülakatlardan öğrendiğiniz yeniliklere göre revize edin. Bir çok insan kaynakları personeli size her adımda ipucu veriyor aslında. Sordukları yönlendirici sorularla kendi dünyanızı keşife çıkıp kendinizi tanımanızı kolaylaştırıyorsunuz. Ayrıca şirketlerin aradıkları profilleri daha net öğrenmiş oluyorsunuz.

Mülakat sonrası kendi değerlendirmenizi yapın. Hem sizinle mülakata giren kişileri, hem kendinizi değerlendirin. Açılan pozisyona uygunluğunuz sizce nasıl? Sorusuna yanıt arayın . Unutmayın! İş hayatı hayatın sadece parçası. İşe girmek için geliştirebileceğiniz alanlara yönelirken, sadece işsizken yapılabilecek aktivitelere sırtınızı dönmeyin.

Yazar: Merve Saraçoğlu