İktisat Bölümü Mezunları İçin İş İmkanları Nelerdir?
İş alanı oldukça geniş olan iktisat bölümü mezunları hem devlet kurumlarında hem de özel kurumlarda çalışabilirler. Devlet kurumlarında işe girmek isteyen öğrenciler, KPSS-A grubu sınavlarından yeterli puanı alarak kamu kuruluşlarında yer açılan kadrolara yerleştirilirler.
İktisat sözcüğü dilimize Arapçadan geçmiş olup sözlükte ‘’tutum’’ anlamında kendine yer bulmuştur. Sözlük anlamının dışında daha genel anlamda ise iktisat sınırsız insan ihtiyaçlarının, sınırlı ve kıt olan kaynaklarla karşılanmasını ele alan sosyal bir bilimdir. Ekonomi kelimesi ile aynı anlamda kullanılmakta olup kendi içerisinde birçok bölüme ve ideolojiye ayrılmaktadır.
Üniversitelerde İktisat Eğitimi
Üniversitelerin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde yer alan bu bölümün 4 yıllık bir eğitim süresi bulunmaktadır. Öğrenciler iktisat bölümü için eşit ağırlık puan türünden tercihlerini yaparak bu bölüme yerleştirilirler.
İktisat bölümünün ders içeriğinde ise işletme, makro-mikro iktisat, muhasebe, hukuk gibi birçok alan yer almaktadır. İktisat bölümünde genellikle sayısal yöntemler kullanılır ancak analitik düşünce ve sayısal veriyi yorumlama gibi yeteneklere de ihtiyaç duyulmaktadır.
İktisat Bölümü Mezunu Üniversite Eğitiminde Neler Yapabilir?
Son yıllarda iktisat bölümüne giren öğrenci sayısının artışıyla birlikte nitelikli öğrenci sayısında büyük bir azalma görülmektedir. Bu sebeple bölüme giren öğrencilerin kendini geliştirmesi ve daha donanımlı olarak mezun olması öğrenciye iş imkanı konusunda avantaj olarak dönecektir. İlk olarak analitik düşünme ve yorumlama becerisinin geliştirilmesi gerekmektedir. Ayrıca öğrenciler Mahfi Eğilmez, Özgür Demirtaş, Daron Acemoğlu gibi bilinen iktisatçıların kitaplarını okuyarak ve yazılarını takip ederek ekonomi hakkında bir birikime sahip olabilirler.
İktisat Bölümü Mezunları İçin İş İmkanları Nelerdir?
İş alanı oldukça geniş olan iktisat bölümü mezunları hem devlet kurumlarında hem de özel kurumlarda çalışabilirler. Devlet kurumlarında işe girmek isteyen öğrenciler, KPSS-A grubu sınavlarından yeterli puanı alarak kamu kuruluşlarında yer açılan kadrolara yerleştirilirler. Müfettişlik, denetmenlik, uzman yardımcılığı, kaymakamlık gibi meslekler, KPSS-A grubunda iktisat bölümü mezunları için ideal iş imkanlarından bazılarıdır.
Bunun dışında bazı iktisatçılar ise kendilerine özel kurumlarda yer bulmayı tercih edebilirler. İktisat bölümü mezunları; bankacılık, işletme yöneticiliği, dış ticaret yönetimi, muhasebe ve finans gibi birçok iş alanında yer alabilirler. Devlet kurumlarına göre daha uzun sürelerde mesai yapılan bu işler de kişinin kariyerinde yükselme imkanı da bulunmaktadır.
Ayrıca iktisat mezunları, 2 yılda bir yapılan KPSS-B grubu sınavlarına girerek herhangi bir kamu kuruluşunda memur olarak görev alabilirler. Bu sınavların sonucu 2 yıl geçerlidir ve P3 puan türünden alım yapılmaktadır. KPSS- B grubu sınavlarında öğrenciler, sadece genel yetenek ve genel kültür bölümlerinden sorumludur.
İktisat Bölümü Mezunlarının İş Hayatında Yapması Gerekenler Nelerdir?
Günümüzde iş imkanları oldukça kısıtlı ve birçok iş alanında yüksek mevkilere gelebilmek oldukça zor. Yine de iş bulabilen mezunlar, iş hayatında daha aktif rol oynayarak yüksek mevkilere gelebilirler. İş hayatında daha aktif olabilmek için sosyal uyum ve çalışanlarla iyi ilişkiler oldukça önemlidir. Bunun dışında çalışırken katılım gösterilebilecek birçok eğitim alanı da sizi iş hayatında bir adım ileri götürecektir. Örneğin, pazarlama departmanında çalışırken herhangi bir eğitim kurumundan alacağınız liderlik ve yönetim eğitimi sizin müdür pozisyonuna gelmenizde fayda sağlayabilir.
Bunun dışında iş hayatında yeni diller öğrenerek de daha iyi pozisyonlara gelebilirsiniz. İktisat bölümü mezunları için iş imkanlarının oluşabilmesinde en büyük paylardan birine de yabancı dil almaktadır. İngilizce dışında orta düzeylerde yeteneğinizin olduğu ek bir dil sizin daha yüksek pozisyonlarda oturmanızı sağlayacaktır.
Ayrıca iş hayatındayken katılabileceğiniz seminer, panel ve sunumların da kariyerinizde etkileri olacağını bilmeniz gerekir. Son olarak sosyal çevreye uyum, iş arkadaşlarıyla iyi ilişkiler, yeni fikirler bulma ve başarı odaklı olmak da iş hayatında sizlere katkı sağlayacaktır.
Yazar: Tuncay Sakman