İletişim! Gerçekten?
İletişim, kişiler arasında duygu ve düşüncelerin aktarılması ve hatta kişilerin birbirini anlaması olarak tanımlanır. Kişilerin birbirini anlaması oldukça iddialı bir tanımdır çünkü "anlamak" zahmetli bir iştir. Anlamak için açık olmak gerekir; almaya, duymaya, gerçekten dinlemeye açık olmak gerekir.
İletişim kurabilmek için tamamiyle açık olmak gerekir.

Tüm bunlar için ise hayat boyu biriktirdiğimiz önümüzde katman katman duran ön yargılarımızdan sıyrılmalı, en azından ön yargılarımızı kabul ederek fark etmeli ve harekete geçtikleri anda farkındalıkla nereyi kısıtladıklarını, en çok neye takıldıklarını, en acıttıkları yerin neresi olduğunu bulmalısınız. İşte o bulduğunuz nokta sizin gelişim noktanızdır. Artık o hassasiyeti fark ettiğinize göre sizi ele geçirmesine izin vermeden karşınızdakinin aktarımını o kulakla dinleyin. Sadece farkındalıkla dinlemek, cevap vermek kaygısından sıyrılıp gerçekten iletişim ve bağ kurmak için anda orada olmak ilişkilerinizde büyük fark yaratacaktır.
Bir de tüm iletişimi baltalayan "iç sesimiz" var , size dinleme iznini vermeyen, haklılığını kanıtlamak için sadece karşıdakine cevap hazırlayan ama asla dinlemeyen, kontrol için çaba ister. Cümlelerden cımbızla kelime seçip size karşı kullanan insanlar vardır, bunun en belirgin örneği onlardır, konuşmanın sonunda vardığınız yere şaşırırsınız, nasıl olup da bu kadar yanlış anlaşıldığınızı bilemezsiniz, o insanlar aslında monolog yaparak sizi de içine çekmektedir. Siz yine de dinleyin, onları duyun, hassasiyetlerinin nerede olduğunu anlayın. Belki iletişime açık oldukları bir anda paylaşım şansınız olur veya sadece onları anlarsınız ve kendinizi yormaktan vazgeçersiniz. İletişim, karşınızdakine kendinizi ifade etmek, onun sizi duyması, anlamasıdır. Bunlar çok kıymetli ve çaba isteyen değerler.
İletişim sadece konuşmak değildir, anlamak ve anlaşılmakla olur. Birbirinizi anlamadığınız sürece konuşmanın kime faydası olur ki? Etkileşim yaşanmadığı sürece, hisleriniz oluşmadığı sürece bir iletişimden bahsetmek zordur. İletişim bu noktada iyi anlamda da olabilir kötü anlamda da. Birisiyle tartışırken konuşmak için konuşmuyorsunuzdur. Karşı tarafı anlamak, kendinizi de anlatabilmek için konuşuyorsunuzdur. Bu noktada iletişim oldukça belirgindir.
Günlük hayatımızda iletişimin en önemli olduğu nokta iş hayatımızdır. Keyifli çalışma ortamı tüm olumsuzluklara, tüm fedakarlıklara değer. Günümüzün %70'inden fazlasını işyerinde geçiriyoruz. Burada yaşayacağımız olumlu iletişimler işten sonraki psikolojimizi ve iletişim halimizi de etkilemektedir.