İletişimde Beden Dili Farkı
İnsanlarla etkili iletişim kurabilmek, düşüncelerimizi yansıtabilmek ve bunu yaparken de kendimizi doğru ifade edebilmek bir meziyettir.
Beden Dili Nedir?
Beden dili kişisel gelişim adımlarından biridir. Aslında duygularımızın ve hislerimizin sözcüklere dökülmemiş halidir. Beden dili sadece hareketler değil ses tonu, duruş ve yüz ifadelerini de içerir. Hayatımıza giren ve bir parçamız olan sosyal medyada kullandığımız ve kendimizi kelimesiz ifade ettiğimiz emojiler. Evet işte o emojiler bizim beden dilimizin dijital hallerinden bazılarıdır.

Beden dili bilen ve anlayan kişiler için karşı tarafın söylemek istediklerini bir bakışla anlamaktır. Çok derin ve ayrıntılı bir konu olmakla beraber, biraz öğrenilirse ipuçlarıyla geliştirilebilecek bir daldır. Hem karşı tarafı anlamada hem de kendini ifade etmede kullanılabilir. Beden dili kullandığımız sözcüklerle bütünlük sağladığında hitabetimiz etkisini ikiye katlar.
Her Kültürde Farklı Anlam Var
Beden dili anlamları ülkelere ve kültürlere göre de farklılıklar gösterir. Mesela bize göre "çok güzel " kelimesini ifade eden 5 parmak birleştirilip aşağı yukarı salladığımız el hareketi Arap kültüründe "Ben sana gösteririm" gibi çok tezat bir anlam taşır. Ya da " Hayır " derken iki yana sağladığımız başımız Bulgaristan'da tam ters manası olan "Evet" sanılır.
Beden dili pratiği yapmak insanları anlamaya giden yolda çok iyi bir adımdır. Kendinizi bu konuda geliştirmek için, kalabalık ortamlarda insanları inceleyerek hareketlerini yorumlayabiliriz. Televizyonu sesi kısık izlemek ve insanların beden dillerini çözmeye çalışmak ve sonrasında sesi açıp kendinizi değerlendirmek de yapılacak faydalı alıştırmalar arasındadır.
Beden Dili Örnekleri
- Karşınızdaki sık sık saatine baktığında bu acelecilik ya da sabırsızlık göstergesidir.
- Göz temasından kaçınan kişiler genelde ya bir şey saklıyor ya da güvensizlik yaşıyordur.
- Oturduğu yerde başını ve vücut ağırlığını öne veren ellerini kavuşturan kişi sizi dinlemeye hazır demektir.
- Burun ucuna dokunmak masum bir hareket gibi gözükse de reddetme işaretidir.
- Omuz ve saç teması alırsanız bilin ki onaylanıyorsunuz.
- Kola dokunmak ise kısa kes anlamına gelebilir. Aynı anlamı dudağa işaret parmağı ile dokunarak ya da el kulağa götürülerek aynı anlam verilebilir.
- Normal harici yapılan hemen her abartılı hareket, bir şeyler saklamanın belirtisi olabilir.
- Dudaklarını ısıran bir kişi ya tedirgin ya da güvensizdir.
- Yumruk sıkmak öfke belirtisidir.
- Bacakları kenetlenmiş görürseniz karşınızdakinin mahremiyete ihtiyacı olduğunu anlayabilirsiniz.
- Tek başparmağını yukarı pozisyonda tutmak onay anlamı vereceği gibi, aşağı doğru tutmak ise beğenmeme, onaylamama anlamı taşır.
- Ağzı açmak mutluluk ifade ederken kapatmak ise duygu gizleme anlamındadır.
- Çok sık kırpılan göz sıkıntılı bir şeyler olduğu sinyallerini verir.
Beden Dili ve Sözcüklerin Uyumu

Tüm bunlardan sonra verdiğiniz yüz ifadesi anlattıklarınız ile uyum içinde olmalıdır. Hüzün yüklü bir anda gülümsemek karşıdakini sinirlendirebilir. Yine bir anlaşma yaparken sinirli bir davranış karşı tarafı soru işaretlerinde bırakabilir ve anlaşmanızı feshetmesine bile neden olabilir. Dengesiz davranmak karşınızdakinin size şüphe ile yaklaşmasına neden olur.
Ancak beden ve konuşma dili bir bütün olduğunda sihirli bir değnek gibi istediğiniz her şeyi elde edersiniz. Verilere bakarsak insanlarla olan ilişkilerimizin sadece %7 'sini kelimeler ile %38'ini tonlamalarımız ve diğer sesler alırken beden hareketleri en büyük pay ile yani %55'lik bir kısmını oluşturur. Beden dili öğrenen kişi için insanlarla iletişime giden yolda atılmış doğru bir adımdır.
Beden dili nasıl öğrenebiliriz?
Konu hakkında daha çok şey öğrenmek için İstanbul İşletme Enstitüsünden online eğitimler alabilirsiniz. Ücretsiz alabileceğiniz Etkili İletişim Stratejileri ve Beden Dili eğitiminin size büyük faydası olur. Kendini tam anlamıyla ifade edebilen insan özgür insandır. Duygularını baskılamadan karşısındakine hitap edebilen ve bunu yaparken de beden dili ile bir bütünlük çizen kişinin başaramayacağı görüşme yoktur. İnsanları tıpkı bir kitap okur gibi okuyabilmek ve bunu yaparken de her kitabın içeriği farklı olduğunu akılda tutmak gerekir.
Yazar: Tuba Awliya