İletişimde Can Alıcı Noktalar

İletişimde can alıcı noktalar nedir?

İletişim tekniklerini kullanırken göz önünde bulundurulması gereken can alıcı nokta göz temasıdır. Gözler kalbin aynası, sözler ise imzasıdır. Konuştuğunuz ya da ikna etmeniz gereken hangi konu olursa olsun dinleyen kişi ile göz temasını kopartmamak ikna etmenin %50’sini oluşturur. İletişim Tekniklerinde, sözcükleri kullanırken betimleme yapılması halinde dinleyen (alıcı) konuyu daha iyi kavrayacak ve kafasındaki resim daha iyi oturacaktır. İletişim Tekniklerinde can alıcı noktaların bir diğeri ise Beden dilidir. İletişimin %70’ini oluşturur.

İlk karşılaşma anından itibaren ilk 3 saniye karşınızdaki kişi (alıcı) için ve ön güven sağlanması nedeniyle çok önemlidir. Karşılaşma anından sonra tanışma ve tokalaşma aslında ikna kabiliyetinde kimin zafer ile çıkacağının anahtarıdır. Bir satış danışmanı tokalaşma esnasında müşterisinin elini güven hissi ile sıkar ve kendi eli üzerinde olmak üzere hafif yatırdığı takdirde aslında müşterisine mesajı vermiş ve bu satışın olacağının ilk sinyallerini iletmiştir. Müşteri ise tokalaştıktan sonra sol eli ile satış danışmanın hafif omuzuna dost eli ile hafif vurursa bu satışı zorlayacağı aslında kolay ikna olmayan birisi olduğu mesajını verecektir.

İletişim tekniklerinde bir önceki yazım da bir iletişim denkleminden bahsetmiştim. GÖNDEREN → MESAJ → ALICI → GERİ BİLDİRİM İşte bu denklemin içerisinde de mesaj aslında alıcıya gönderen tarafından daha görüşme başlamadan önce verilmiştir. Artık gelişme kısmında konu netleşecek ve geri bildirim alıcı yani müşteri tarafından göndericiye yani Satış danışmanına verilecektir.

İletişim tekniklerinde en çok kullanılması gereken yer geri bildirim kısmıdır. Çünkü burada anlatılanlardan müşteri konuyu kendi hafıza süzgecinden geçirecek ve birçok sorular oluşturacaktır. Bu anlamda mesaj alıcı ya verilirken kısa net güvenilir sözcükler kullanılmalı müşterinin mesaj sırasında soru sormasına izin verilmelidir. Her zaman soru cevap ile gelişen görüşmeler daha sağlıklı sonuçlanmaktadır. Unutulmaması gereken nokta, beden dilinin etkin kullanılmasıdır. Eğer konu anlatılırken müşteri kollarını bağlar ve göz temasını da sizden kaçırmaya başlar ise ya konu ilgini yitirmeye başlamıştır ya da ciddi sorular hafızasına yerleşmiştir.

Ters giden onun anlayışına uymayan noktalar ortaya çıkmıştır. Bu durumda satış danışmanı konuyu anlatmayı yarım bırakıp sormak istediği bir soru var mı? diye müşteriyi yönlendirmesi halinde müşteri kendisini rahat hissedecek ve aklına takılan soruyu sorarak rahatlayacaktır. İletişim Tekniklerinde can alıcı en önemli noktalardan birisi de satış danışmanı, güler yüzlü ve pozitif enerjisini canlı ve heyecanlı tutmasıdır.

Öncelikle satış yaptığı ürüne güvenmesidir. Unutmayalım insanlar ancak inandıkları bir konuyu sahiplenerek karşıya aktarabilir.

İletişimde can alıcı noktalar nedir?

İletişim tekniklerini kullanırken göz önünde bulundurulması gereken can alıcı nokta göz temasıdır. İletişim Tekniklerinde can alıcı noktaların bir diğeri ise Beden dilidir. İletişimin %70’ini oluşturur.

İletişim tekniklerinde geri bildirim neden önemlidir?

İletişim tekniklerinde en çok kullanılması gereken yer geri bildirim kısmıdır. Çünkü burada anlatılanlardan müşteri konuyu kendi hafıza süzgecinden geçirecek ve birçok sorular oluşturacaktır.

İletişimde beden dili neden önemlidir?

İletişim tekniklerinde can alıcı noktaların bir diğeri ise Beden dilidir. İletişimin %70’ini oluşturur.İlk karşılaşma anından itibaren ilk 3 saniye karşınızdaki kişi (alıcı) için ve ön güven sağlanması nedeniyle çok önemlidir.