İletişimdeki Etkenler
İletişim eski zamanlardan beri hayatımızda olan bilgi aktarım türlerinden biri. Sabah uyandığımızda başlayıp gece uyuduğumuz ana kadar devam eder. Birçok kişiyle birden fazla iletişim kurma yöntemleriyle bilgi aktarımı yaparız.
İletişim eski zamanlardan beri hayatımızda olan bilgi aktarım türlerinden biri. Sabah uyandığımızda başlayıp gece uyuduğumuz ana kadar devam eder. Birçok kişiyle birden fazla iletişim kurma yöntemleriyle bilgi aktarımı yaparız.
İletişim
Çoğu kez bu bilgi aktarımlarını bizler fark etmeyiz. Her canlıyla bir iletişim kurarız. Sadece sözel olarak değil; gözlerimiz, jest ve mimiklerimiz ile de bunu yaparız. İnsanlarla karşılıklı olarak yaptığımız bilgi aktarımlarında jest ve mimikler, ses tonu gibi birçok etkenin önemi vardır.
Bu etkenler önemli gibi durmasa da aslında bilgi aktarımlarının başrolüdür. Araştırmalara göre; sözel olarak yaptığımız bilgi aktarımlarında kullandığımız kelimeler %10, sesimizin tonlaması %30, beden dili olarak adlandırdığımız jest ve mimikler %60 oranında etkiler.
İletişim Nasıl Kurulmalı?
İnsanlar kurulan iletişimlerde yüzüne bakılmasını ister. Bu yüze bakılma durumu karşı tarafı huzursuz etmeyecek şekilde olmalıdır. T bölgesine bakmak daha doğrudur. İletişimlerimizde yüzümüzün ifadesi canlı, cana yakın ve tebessüm eder halde olmalıdır. Karşı tarafa pozitif enerji göndermek için gülümsemeyi ihmal etmemeliyiz. Karşımızdaki konuşurken başımızla sık sık onaylarsak, karşı tarafa dinlenildiğini hissettirmiş oluruz. Karşımızdaki insanı rahatsız etmeyecek kadar jestlerimizi kullanmalıyız. Kendimizi kapalı göstermemeliyiz. Ellerimiz cepte veya kollarımız bağlı olmamalıdır.
Doğru orantılı mesajlar gönderilmeliyiz. Olumsuz bir şey söylerken gülmek hoş olmaz. Eğer konuştuğumuz kişiyle ayaktaysak dik durmalıyız oturuyorsak arkamıza yaslanmış olmalıyız. İletişim kurarken karşımızdaki insanı rahatsız etmeyecek kadar yakın olmalıyız. Konuştuğumuz kişiye dönük olmalıyız. Birden fazla kişi varsa özellikle yüzümüz konuşan kişiye dönük olmalıdır. Kelimelerin telaffuzu ve anlam yönünden doğru olması iletişim için önemlidir. Konuşmamız sakin ve hızlı olmamalıdır. Karşı tarafa olumsuz duygular hissettirebilir. Ses tonumuz yüksek ve tiz olmalıdır. Karşı tarafa otoriter olmadığımızı gösterir. Sesimiz tek tonda değil de inişli çıkışlı bir şekilde olmalıdır.
Karşımızdaki kişinin dikkatini üzerimizde tutmak için yapılmalıdır. Giydiğimiz kıyafetler çok detaylı olursa karşımızdaki bizim söylediklerimize kolay kolay odaklanamaz. Kıyafetimiz sade şık ve temiz olmalıdır. Özetlersek iletişim kurarken akıcı bir dil kullanmalı ve karşımızdaki kişinin bizi duyabileceği sesle konuşmalıyız. Ne kadar iyi konuşursanız o kadar iyi bir dinleyici olursunuz. İletişim kurarken özgüvenli ve dil bilgisi kurallarına vakıf bir şekilde iletişimimizi sürdürmeliyiz. Karşımızdaki insana kendimizi övmemeliyiz. Beden dilimizi geliştirmek ve pratik yapmak için aynayı kullanabiliriz.
İletişim Dili
İletişim kurmak için ben dili kullanmak daha doğrudur. Çocukların eğitimlerinde de olduğu gibi ben dili daha etkilidir. Ben dili; davranışa bağlı bir dildir. Girişken insanlar olmaya yardımcı olur. Söylenen kişide yardım etme isteği uyandırır. Sen dili; kişiye bağlı bir dildir. Doğrudan kişiye söylendiği için olumsuz etkiler olmasına neden olur. Ben dilinde karşımızdaki kişiye kendi duygularımızı aktarmamızdır.
Sen dilinde ise tam tersi kişinin kendine suçlama eğilimi gösterebilir. Ben dili yapıcıyken sen dili yıkıcı ve kırıcı olabilir. Ben dili yapıcı, sorun çözmeye eğilimliyken; sen dili kırıcı ve problem olmaya meyillidir. Ben dili doğru, yapıcı, sorun çözme odaklı bir iletişim türüdür.
İletişim kurarken kullandığımız dil karşımızdaki kişiye kendimizi anlatmamız açısından nerdeyse tek yoldur. Kullandığımız dil ne kadar doğru olursa kurduğumuz ilişkilerde o kadar iyi olur. İletişimde kullanılan dil ne kadar doğru, akıcı, yalın olursa kurulan iletişim o kadar kaliteli, keyifli olur. Dili doğru kullanmazsak kurulan iletişimde bilgi aktarım sorunu yaşarız. Bu sorunu yaşamamak için dili, kelime telaffuzları, imla kuralları gibi konuları bilmemiz gerekiyor.
İletişim konusu ile ilgili İstanbul İşletme Enstitüsü tarafından ücretsiz online eğitimler kapsamında İş Hayatında Etkili İletişim Eğitimi ve Etkili İletişim Stratejileri ve Beden Dili Eğitimi alarak bu konuda kendinizi geliştirebilirsiniz.
Yazar: Tuğçe Sevinç