İnisiyatif Kullanmak
İş hayatındaki kişisel ve profesyonel başarınız için çalıştığınız şirkette inisiyatif alabildiğinizi göstermeniz önemli bir unsudur. İnisiyatif alarak karar vermek ve uygulamak, liderlerin ortak özelliklerindendir. Özellikle kriz zamanlarında, organizasyonun hızlı ve etkin bir şekilde hareket edebilmesi için inisiyatif alarak hareket eden çalışanlar ön plana çıkmaktadır.
Başarılı liderler inisiyatif kullanırken nasıl davranır?
- Birilerinin onlara ne yapacağının söylemesini beklemezler
- Kendi başlarına düşünerek en uygun kararı alırlar
- Tepkisel hareket etmek yerine, etkin hareket ederler
- Esnek düşünür ve kendilerinden emindirler,
- Organizasyonlarının yenilik yapması konusunda yardımcı olurlar
- Başkalarının göz ardı ettiği fırsatları fark ederek avantaja çevirirler
İnisiyatif Kullanmada Önemli Olan Nedir?
İnisiyatif kullanmak sadece cesur kararlar almak olarak anlaşılmamalıdır. Burada bireyin, minimum düzeyde yetkinliği edinmiş olması, alacağı kararlara etki eden konularda asgari düzeyde de olsa eğitim almış olması önemlidir. Örneğin; yoğun bakım ünitesinde görevli personelin acil bir durumda yardıma ihtiyacı olduğunu gören bir hemşirenin kargaşayı gidermek için yoğun bakım ünitesi içerisinde yapılması gereken işleri yapması inisiyatif kullanmak sayılabilecekken, o sırada şans eseri orada olan bir hasta yakının müdahale etmesi cahil cesareti sayılacaktır.
İnisiyatif kullanabilmek için ya da alacağım kararların inisiyatif kullanarak alınmış olmasını sağlamak için neler yapılabileceği konusunda yol göstermesi adına aşağıdaki maddeleri sıralayabilir;
- Şirket politikalarından ilk önce siz haberdar olun ve onlara hızlı şekilde uyum sağlayın,
- İşinizi daha iyi nasıl yapacağınız konusunda tetikte olun,
- Maliyetleri düşürücü ve tasarruf edici konulardan haberdar olun,
- İş arkadaşlarınızla iletişiminizi güçlü tutun ve yardıma ihtiyacı olanlara yardım edin,
- Sorulabilecek sorulara cevaplarınızı önceden hazırlayın,
- Sorunlara hızlı çözümler bulun ve kesin kararlı olun.

Siz inisiyatif kullanarak hareket geçtiğiniz sırada; iş arkadaşlarınız size katılmıyor olabilir, oluşacak başarısızlıklarda size yalnız bırakabilirler yada onlara ne iş yapacaklarını söylemenizden rahatsız olabilirler. Bu durumlar, sizi inisiyatif almaktan alıkoyabilecek birkaç konu olabilir. Ancak eğer görevinizin ne olduğu gerçekten biliyorsanız ve bu konuda eğitiminiz yeterli ise, gelecek sorunu çözebilecek tek kişi siz olabilirsiniz. Dolayısı ile inisiyatif alarak karar vermeniz gerektiğini düşündüğünüz noktalarda harekete geçmekten çekinmeyin.
Bireysel olarak güçlü olduğunuz noktaları iyi analiz etmek, ve bu noktalara odaklanmak kişisel öz güveninizi arttırmanız da faydalı olacaktır. Gerekirse bireysel bir SWOT analizi çalışması yaparak işe başlayabilirsiniz. İnisiyatif kullanırken, kararınız ile ilgili risk ve maliyetleri hesaplamalı ve bunlar düşükse inisiyatif kullanabilirsiniz. Eğer risk ve maliyet derecesinin yüksek olduğunu düşünüyorsanız, bir plan oluşturabilir ya da amirinize bunu nasıl hayata geçireceğiniz dair nasıl bir sunum yapacağınızı tasarlayabilirsiniz.