İnternetteki Bilgiler Dost Mu Düşman Mı?

Gerçekten eski yıllara göre bilgiye ulaşmak çok daha kolay mı? Büyüklerimizden çokça duyarız eski zamanlarda bazı şeylerin ne kadar da zor öğrenildiğini. Eski zamanlardan hatırladıklarımız evlerimizin baş köşesindeki koca koca ansiklopedi setlerinden yeni bir şeyler öğrenmek, dönüp dönüp tekrar okumak ve belleklerimize kazınmasını sağlamak. O zamanlar bilgiye ulaşmak için zaman, emek göstermek ve aynı zamanda bilginin kıymetini bilmek demekti.

Teknoloji Hayatımızın Merkezinde

Bilgi dört bir yanımızda. Ne kadar da güzeldir istediğimiz anda ihtiyacımız olan bilgiye ulaşmak. Hızlı, tam zamanında, tek bir kaynağa bağlı olmadan aradığımız her şeyi bulmak ve öğrenmek. Teknolojinin belki de bize sunduğu en faydalı olanaklardan birisidir bu. Bilgisayarda bir program için yardıma mı ihtiyacımız var hemen internetten arama motorlarına sorarız veya yeni duyduğumuz bir baharatın faydalarını mı öğrenmek istiyoruz?

Çok kolay hemen kısa bir araştırmayla hangi hastalıklara iyi geldiğini veya kullanım alanlarını öğrenebiliriz. Bir yerimiz mi ağrımaya başladı? Çok kısa bir süre içerisinde neden olan ihtimalleri, hangi hastalıkların habercisi olabileceğini veya hangi ilacı kullanarak ağrımızı hafifletebileceğimizi öğrenebiliriz.

Eski yılları düşündüğümüzde ne kadar da zorla şartlarda öğreniyormuşuz bazı şeyleri oysa şimdi her şey elimizin altında, bilgisayarımızda, telefonumuzda, kitaplarda veya televizyonda izlediğimiz programlarda...

İnternete Yayılan Tüm Bilgiler Doğru Mu?

Yapılan araştırmalara göre internette yer alan bilgilerin büyük bir kısmı doğru değil. Web sitelerinin içerik konusunda denetim mekanizmalarının olmaması bu durumu büyük ölçüde etkiliyor. Birçok forumda ve web sitesinde yer alan bilgiler reklam ve ticari amaçlıdır. Bu yüzden gerçekten ihtiyacımız olan noktada evet çok kolay bilgiye ulaşıyoruz ama maalesef ulaştığımız bilgi her zaman doğru olmuyor.

Bazen internette dolaşırken gerçek olmadığından emin olduğumuz birçok haberle, fotoğrafla veya bilgiyle karşılaşıyoruz. Biz doğrusunu bildiğimiz için içimizden o aslında öyle değil diyoruz veya bir yorumla, paylaşımla doğrusunu yazıp düzeltiyoruz. Fakat maalesef yanlış bilgi doğrusundan çok daha hızlı yayılıyor. Siz de yanlış bilgileri en az düzeye indirgemek isterseniz aşağıdaki hususlara dikkat etmeniz gerekiyor.

İnternet Bilgilerinin Doğruluğu İçin Ne Yapmak Gerekli?

  • Edindiğiniz her bilginin doğruluğunu sorgulayın / eleştirel olun.
  • Okuduğunuz, gördüğünüz veya izlediğiniz her şeye körü körüne inanmak yerine sorgulayıcı yaklaşın ve gerçek olmama ihtimalini de düşünün.
  • Yalnızca kaynağından emin olduğunuz içerikleri sosyal medyada paylaşın. Böylelikle yanlış bilginin yayılmasının bir nebze olsa da önüne geçmiş ve en azından siz bu ağın bir parçası olmamış olacaksınız.
  • Bilginin kaynağına ulaşmaya çalışın. Kaynağın güvenilirliğini sorgulamak işinize yarayacaktır.
  • Görselleri sorgulayın. Görseller çok usta ellerce değiştirilmiş, tahrip edilmiş veya belirli bir amaca uygun olarak görsel amacından daha farklı bir şekilde kullanılıyor olabilir. Bu yüzden arama motorlarının görsel aramalarını kullanarak görselin aslına veya gerçek açıklamasına ulaşabilirsiniz.

Yazar: Ezgi Dağaş