İş Bulmak Neden Bu Kadar Zor?
Yeni mezun gençlerin gelecek kaygısı kendilerinde stres yaratır. Yeni mezunların en çok sordukları soruların başında nerelerde iş bulabilirim gelir.
İş bulmak her yeni mezun ve işe ihtiyacı olanlar için bir korkulu rüyadır. Yıllarca okunan okullar, alınan dil eğitimleri, yapılan stajlar, verilen emekler ve nicesi işsizliğin önüne geçemiyor. Öğrenciler kendilerini geliştirmek için eğitim hayatları boyunca birçok alana başvurmalarına rağmen mezun olduklarında büyük bir sorunla karşılaşabilirler. Bu sorun iş bulmak.
TÜİK'in açıkladığı rakamlara göre Ocak 2019 periyotunda işsiz sayısı geçen yılın aynı periyotuna göre 1 milyon 259 bin kişi arttı. Bu da toplamda 4 milyon 688 bin kişi işsiz olduğu anlamına gelmekte. İşsizlik oranı yüzde 3,9 rakamlık artış ile yüzde 14,7 oranına yükseldi. Genç nüfusta oluşan 6.8 puanlık artış ise 15-24 yaş arasındaki gençlerin işsizlik oranını yüzde 26.7 oranına taşıdı. Bu oran 2005 yılından beri ulaşılan en yüksek seviye konumuna getirdi.
Hızlı İş Bulmak İçin Yapılması Gerekenler
İşsizken iş aramak hem maddi hem de manevi yönden yorucudur. Kişileri strese sokar. Peki bu süreci kısaltmak ve kolaylaştırmak mümkün müdür? İş aramaya başlamadan önce başta kişi kendini psikolojik olarak hazırlamalıdır. Hedef belirlemelidir. Bir işte ne aradığını öncelikle kendisine sormalıdır. Kendisini tanımalıdır ve kendisinin güçlü yönlerini, bilgi/becerilerini kapsayan bir CV oluşturmalıdır.
İş bulmak yıldırıcı gözükse de kişi ilk red cevabını aldığında vazgeçmemelidir. Şirketlerle iletişime geçmek bu noktada önemlidir. Girişken olmak işe uygunluğu göstermek adına şirketlerin İK uzmanlarıyla görüşmek artı puan sağlayacaktır. Her konu halledildiği düşünüldüğünde bile sorunlar çıkıyorsa, hala red cevaplar alınıyorsa bu işin peşini bırakmaktan vazgeçmek hatalı olur.
İş Bulmak Sancılı Bir Süreç
Yapılan mülakatlardan sonra red cevabı alındıysa nerde yanlış yapıldığı muhakkak sorulmalıdır. Nerede hata yapıldığı bilinmeden doğrulara ulaşmak zordur. Olumsuz sonuçlar alınmaya devam edilecektir. Sosyalleşmek, arkadaş ve akraba çevresine danışmak, istenilen pozisyonlarda/işlerde çalışan insanlardan faydalanmak yararlı olacaktır.
Unutulmamalı ki hemen hemen herkes bu süreci hayatında bir kere yaşıyor. Kendini yetersiz görüp depresyona girmek kişilerin hayatını daha da çıkmaza sokacaktır. Depresyona girip, kendini toplumdan soyutlamak yerine iş bulmak için kariyer fuarları takip edilmelidir.
Nerede İş Bulmak Kolay?
Yeni mezun gençlerin gelecek kaygısı kendilerinde stres yaratır. Yeni mezunların en çok sordukları soruların başında nerelerde iş bulabilirim gelir. İş her zaman okunulan bölümle alakalı olmayabilir. Farklı alanlarda ve pozisyonlarda kişi iş imkanı bulabilir. İş bulmak konusunda yapılan en büyük hatalardan biri de yeterli bilgiye sahip olmamak. Hangi alanlarda ne kadar istihdam olduğunu bilmemek buna örnektir.
Tertipli bir şekilde iş verebilecek şirketlerin listelerini çıkarmak, mezun olunan okulların dernekleri var ise oralarla görüşmek, staj yapılmış ise staj yapılan kurumla görüşmek bunlara verilecek örneklerdendir. İş bulmak için bu kadar uğraş gerektirmeyen bazı seçenekler de vardır.
İnternetin Faydası
İnternet günümüzde birçok alanda hayatımıza fayda sağlıyor. İnsanlar artık gerek gelirinizi internet yoluyla kazanabilir gerekse interneti iş bulmak için kullanabilir. 30 yıl öncesinde düşündüğümüzde bu olay kimilerine imkansız gibi gözükse de artık hayatımızın bir parçası haline gelmiş bulunmakta. Kapı kapı gezip CV bırakmak hem yorucu hem de zaman kaybı olarak görülüyor. Ne kadar yüz yüze başvuru yapmak ne kadar samimi gözükse de internetten yapılan başvurularla daha geniş kitlelere hitap etmek daha kolaydır.
İnternette iş bulmak adına kurulmuş bir sürü site bulunmaktadır. Bunlardan en eskilerinden biri olan Kariyer.net 1999 yılından beri hem iş arayan hem de iş veren insanlara istihdam sağlamaktadır. Bünyesinde oluşturulabilen özgeçmişlerle hem site dışında hem de site içinde iş başvurusu yapılabilir. Kendisinin de içinde barındırdığı çalışanlarla istihdam sağlar.
Yazar: Ayşe Nur Balkan