İş Görüşmesinde Yapılan Büyük Hatalar

Mülakat öncesi yaptığınız firma hakkında bilgi edinme ve iş görüşmesi soruları gibi araştırmaların size sağladığı avantaj kadar mülakat esnasında dikkat edeceğiniz bu hatalar da sizlere oldukça önemli bir avantaj sağlayacaktır.

İş görüşmesinde neler yapılmamalı? En sık yapılan iş görüşmesi hataları nelerdir? Mülakatlarda yapılan bu hataları en aza indirerek işe kabul edilme oranını oldukça artırabilirsiniz.

Mülakat öncesi yaptığınız firma hakkında bilgi edinme ve iş görüşmesi soruları gibi araştırmaların size sağladığı avantaj kadar mülakat esnasında dikkat edeceğiniz bu hatalar da sizlere oldukça önemli bir avantaj sağlayacaktır.

İş İlanını Yanlış Okumak Veya Değerlendirmek

İş ilanında yayımlanan metni doğru okuyup anlayıp ve değerlendirmeniz gerekmektedir. Örneğin; Ehliyetinizin olması istenilen bir iş ilanında sadece ehliyetinizin olması yetmemektedir. Sizden gerektiğinde araç kullanmanız istenebilir.

İş görüşmesi için randevu aldığınız tarih ve saate uymamak

Mülakat tarih ve saatine çok erken ve çok geç gitmek oldukça hatalı bir davranıştır. Eğer mümkünse mülakat saatinden yarım saat önceden mülakatın yapılacağı yerde olmaya çalışın.

Güncel özgeçmişinizi kendinizin hazırlamaması

Bir arkadaşınıza hazırlattığınız veya arkadaşınızdan kopyaladığınız özgeçmişler veya güncellemediğiniz bir özgeçmiş sizi oldukça zor durumda bırakabilir. İyi giden bir mülakatın tam tersi şekilde gitmesine neden olabilirsiniz.

İş görüşmesi için uygun kıyafet giymemek

Mülakatlarda giyilecek kıyafete karar verilmesi adaylar için oldukça can sıkıcı olabilir. Başvuru yaptığınız şirket ve pozisyona göre giyeceğiniz kıyafete karar verebilirsiniz. Örneğin; profesyonel bir pozisyona iş başvurusu yapıyorsanız mutlaka takım elbise gibi kıyafetler tercih edin. Ancak sahil kenarında bir cankurtaran işine başvuruda bulunuyorsanız daha rahat kıyafetler tercih edebilirsiniz.

El sıkışmak ve göz temasını uygun şekilde yapmamak

İş görüşmelerinde el sıkışma işlemini yaparken göz teması kurmaktan kaçınmayın. Yine aynı şekilde iş görüşmesi esnasında karşıdakini dinlerken ve size sorulan sorulara cevap verirken olabildiğince göz temasında bulunun.

Özgeçmişinizin bir kopyasının yanınızda bulunmaması

İş görüşmesine gitmeden önce mutlaka yanınıza özgeçmişinizin bir kopyasını almayı unutmayın. Size mülakat öncesinde oradaki standart bir özgeçmiş formunu doldurtabilirler veya iş görüşmesini yapan kişide özgeçmişiniz hazır şekilde bulunmayabilir böyle bir durumda sizden istenildiğinde yanınızda bulunan özgeçmişinizi verebilirsiniz. Asla sizden İngilizce özgeçmişiniz istenilmeden vermeyin.

Soracağınız soruları unutmak

İş görüşmesi esnasında sizin sormak istediğiniz sorular var mıdır? Sorusu size yönlendirildiğinde önceden hazırladığınız veya sormak isteğiniz soruları unutmayın.

İş görüşmesine giderken yanınıza not defteri ve kalem almamak

Mülakat esnasında not defterini yanınızda götürmenin birkaç avantajı bulunmaktadır. Örneğin, iş görüşmesi esnasında not defteri ve kaleminizin yanınızda olması istemsiz olarak yapılan saçla oynama, saatinizle oynama davranışlardan kaçınmanızı sağlayacaktır. Ek olarak mülakat yapan kişinin sizin not aldığını gördüğünde gereksiz vaatlerde bulunamayacak ve sorduğunuz sorulara veya firmayla ilgili verdiği bilgilerde daha tutarlı davranacaktır.

Beden dilinize dikkat etmemek

Mülakatlarda sizin özgeçmişiniz, pozisyona uygunluğunuz ve kendinizi ifade etmeniz kadar beden dilinizde önemlidir. İş görüşmesi beden dili ile ilgili detaylı bilgiye sahip değilseniz online eğitimler alarak bu eksiğinizi kapatabilirsiniz.

İş görüşmesi maili göndermemek

İyi veya kötü geçen bir iş görüşmesinden sonra mutlaka firmaya bir teşekkür maili atmayı unutmayınız.

Son olarak her iş görüşmesi sizin için bir deneyim ve hatalarınız ders çıkarabileceğiniz bir süreç olduğunu unutmayın. Mülakat esnasında yaptığınız bir hatadan dolayı kendinizi çok üzmeyin ve hatalarınızdan ders çıkarmaya çalışın. Hatalarınız ve eksik yönlerinizle ilgili online eğitimler almaktan çekinmeyin ve hep bir sonraki fırsat için odaklanmaya çalışın.

Yazar. Ahmet Turan Külen