İş Görüşmesinde Yapılması Gerekenler

İş görüşmesi, çalışma hayatına ilk kez adım atacakların yanı sıra deneyimli profesyonelleri dahi heyecanlandıran oldukça zor bir süreçtir. İş dünyasının tüm sektörlerinde hızla yükselen kalite anlayışı istihdam piyasasına da yansımış, insan kaynakları birimleri işe alım sürecini daha uzmanca yürütmeye başlamışlardır.

Etkin mülakat tekniklerinin gelişmesiyle iş görüşmesinde yapılması gerekenler belirli standartlara yükselmiştir. Kağıt üzerinde mükemmele yakın özgeçmişi olan çok Güzel CV'lere sahip birçok adayın iş görüşmesi sırasında başarısız olması standartlara uymamalarından kaynaklıdır. En küçük ayrıntıların bile önem taşıdığı bu rekabetçi ortamda adaylar iş görüşmesine gitmeden önce iyi bir hazırlık evresi geçirmelidirler.

İş görüşmesinden önce neler yapılmalıdır?

Öncelikle web adresinden, sosyal medya ve ağlardan şirket analiz edilmeli, ilkeleri, tam olarak ne gibi hizmetler verdikleri, rakipleri, sektördeki yerleri, hedefleri hakkında yeterince bilgi sahibi olunmalıdır. Başvurulan pozisyonda öne çıkarabilecek vasıflar üzerinde durulmalı, yöneltilmesi muhtemel sorulara pratik yapılmalıdır. Aday hakkında oluşacak ilk izlenimde elbette ki kıyafetlerin payı büyüktür. İş görüşmesinde giyilecek kıyafetler kişinin önüne geçmemeli, sade ve uyumlu renkler tercih edilmelidir.

Randevuya zamanında gitmemek mazereti ne olursa olsun adayın işe kabul edilme şansını azaltacaktır. Mülakatın en başındaki 2 saniyelik tokalaşma iyi bir izlenip bırakmak için ilk şanstır. Gevşek, parmak ucuyla, çok sert ya da yumuşak el sıkışmalardan kaçınılmalıdır. Rahat, kendinden emin güler yüzlü bir tanışma şekli pozitif bir hava yaratabilir ve aday bu havayı lehine kullanabilir.

Mülakata katılacak kişiyi rahatça görebilecek bir yere oturulmalı, diyalog esnasında yetersiz ya da çok fazla göz temasından sakınarak dikkatle dinlenilmeli, yeri geldiğinde önceden hazırlığı yapılmış kalite seviyesi yüksek sorular sormaktan kaçınılmamalıdır. İş görüşmesinde adaylar yalnızca iş hakkında sorulan sorular ve alınan yanıtlarla değil aynı zamanda iletişim kurma tarzları ile de değerlendirilirler.

Bu yüzden çok kısa ya da çok uzun cevaplar vermek yerine yerinde açık, net ve anlaşılır konuşmak adaya mutlaka artı puan kazandıracaktır. İş görüşmesinde yapılması gerekenlerin belki de en önemlisi dürüst ve doğal olmaktır. Unutulmaması gerekir ki, yeterince doğal olunması iş görüşmesinin daha verimli ve akışkan geçmesini sağlayacaktır.