İş Hayatında İçe Dönüklüğün Dezavantajları

İş Hayatında İçe Dönüklüğün Dezavantajları

Bir kişilik özelliği olan içe dönüklük, herkeste aynı düzeyde olmayabilir. Eğer içe dönüklük düzeyiniz yüksekse, iş hayatında fark edilemeyebilirsiniz. Daha da kötüsü fark edilirseniz bile hiçbir sorumluluk alamaz, sadece denileni yaparsınız.

İş hayatında içe dönüklüğün dezavantajları nelerdir? İçe dönük insanlar nasıl davranıyor? Çevrelerindeki insanlar onları nasıl tanıyor?

İçe dönük insanlar daha çok iç dünyasına odaklıdır. Zihinleri iç dünyalarıyla ilgilidir. – Mesai saatinde bile - Çevrelerinde olup bitenlerle çok ilgili olmadıklarından, herkes tarafından sadece verilen işi yapan, başka hiçbir şeyin farkında olmayan, bir fikir düşünüp sunamayan biri olarak tanınırlar.

İçe dönük insanlar kalabalık ortamlardan pek hoşlanmazlar. Yakın dostları, yakın arkadaşlarıyla daha küçük gruplar halinde sohbet etmeyi sevdiklerinden iş toplantılarında mecbur kalmadıkça söz hakkı almazlar. Topluluk içinde konuşmaktan utanıp çekinirler. Kalabalık iş yemeklerine katıldıklarında bir köşede, yine kendileri gibi içe dönük yapıda arkadaşlarıyla vakit geçirirler. Bu yüzdende iş çevreleri tarafından önemsenmezler.

İş Hayatında İçe Dönüklüğün Dezavantajları Nedir?

İçe dönük insanlar detaylara önem verirler. Detaylara önem vermek, yapılan işin tüm ayrıntılarını incelemek açısından güzel bir davranış olsa da, detaylarla ilgilenirken zaman kaybetmek içe dönük insanların, iş arkadaşlarının ve yöneticilerinin pek hoşuna gitmez. İş arkadaşları ve yöneticileri tarafından “mıy mıy” iş yapıyor şeklinde tanımlanırlar.

Duygularını açıkça söyleyip, yaşamlarının herkes tarafından bilinmesinden hoşlanmazlar. Buda iş çevreleri tarafından bir şeyler saklıyor, hiçbir şey paylaşmıyor gibi düşünülmesine sebep olur.

Gözlemcidirler, konuşmak yerine gözlemlerler. Başkalarının duygu ve düşüncelerini okumayı severler. Yalnızlığı severler. Az sayıda arkadaşları vardır. İş çevresinde birçok kişi arasında az sayıda arkadaş, az sayıda insanın onları tanımasına neden olur. Az sayıda insanla konuşmak, az sayıda insanın içe dönük insanlar hakkında bilgi sahibi olmasına neden olur. Bu yüzden de içe dönük insanların neyi, ne kadar yapabileceğini kimse bilmediğinden, içe dönük insanlar hiçbir şey bilmiyorlarmış gibi düşünürler.

İçe dönük insanlar düşünmeden konuşmazlar, konuşurken sözcükleri dikkatli seçerler. İş çevreleri iş ile ilgili bir şey sorduğunda, konuşmak için önce düşündüklerinden, düşünülen süre 5-10 saniye kadar sürdüğünden, iş çevreleri açısından soru sordum, tuhaf tuhaf baktı, sonra cevap verdi, konuştuğumu bile algılayamıyor şeklinde düşünülürler.

İş hayatında içe dönüklüğün dezavantajları… Eğer içe dönükseniz, iş hayatında sizde hakettiğiniz yerde olmak istiyorsanız, ya yaratıcılık gerektiren yalnız ya da küçük gruplar halinde yapabileceğiniz işlerde çalışmalısınız ya da iş hayatında yapabileceklerinizin fark edilebilmesi için dışa dönük özellikler geliştirmelisiniz. Unutmayın ki Albert Einstein, Bill Gates gibi dünyaca ünlü kişilerde içe dönük bir yapıya sahiptiler.

İçe Dönük İnsanlar Nasıldır?

İçe dönük insanlar daha çok iç dünyasına odaklıdır. İçe dönük insanlar kalabalık ortamlardan pek hoşlanmazlar. Yakın dostları, yakın arkadaşlarıyla daha küçük gruplar halinde sohbet etmeyi sevdiklerinden iş toplantılarında mecbur kalmadıkça söz hakkı almazlar.

İş Hayatında İçe Dönüklüğün Dezavantajları Nedir?

İçe dönük insanlar detaylara önem verirler. Detaylara önem vermek, yapılan işin tüm ayrıntılarını incelemek açısından güzel bir davranış olsa da, detaylarla ilgilenirken zaman kaybetmek içe dönük insanların, iş arkadaşlarının ve yöneticilerinin pek hoşuna gitmez.

İçe Dönük İnsan Özellikleri Nelerdir?

Gözlemcidirler, konuşmak yerine gözlemlerler. Başkalarının duygu ve düşüncelerini okumayı severler. Yalnızlığı severler. Az sayıda arkadaşları vardır. İş çevresinde birçok kişi arasında az sayıda arkadaş, az sayıda insanın onları tanımasına neden olur.