İş Hayatında Kadın Olmak Zordur

İş hayatında kadın olmak bir yandan toplumsal saygınlığını, öz güvenini, özgürlüğünü sağlarken diğer yandan da bazı problemleri beraberinde getirmektedir. İş ararken, rahat edeceği ortam olmasına, çalışma saatlerine dikkat etmelidir.

Çalışma hayatı zor ve stresli bir iştir. Başarılı olmak ve sosyal yaşantımızı dengede tutmak bizleri oldukça yorar. Buna bir de kadın olmanın verdiği sorumluluklar eklenince karmaşık bir yapı haline dönüşür. İş hayatında kadın olmak bir yandan toplumsal saygınlığını, öz güvenini, özgürlüğünü sağlarken diğer yandan da bazı problemleri beraberinde getirmektedir. İş ararken, rahat edeceği ortam olmasına, çalışma saatlerine dikkat etmelidir. Bunun için de iş bulmak ve girmek bir uğraş gerektirir.

Sonrasında mülakat aşamasına gelindiğinde sorular daha özeldir. Merak edilen daha çok evli mi, bekar mı olması, çocuğu var mı ya da ne zaman çocuk sahibi olmak istediği gibi sorulardır. Tüm bunlar iş hayatında kadın olarak çalışmanın bazı kriterler gerektirdiğini bize göstermektedir. Peki, tüm bu zorluklara rağmen işe girmeyi başarmışsa işte o zaman mücadele başlıyor demektir.

İş Hayatında Kadın Olmanın Zorlukları

Öncelikle görüntüsüne dikkat ederek işe alım yapılması, işin farklı bir boyutu ve zorluğudur. Başka bir açıdan iş hayatında kadın, gerekli bilgi ve donanımı olduğu halde istediği pozisyona yerleşebiliyor mu?  Belirli bir tecrübe sonunda hak ettiği terfiyi alabiliyor mu? Ya da istediği saygınlığı görebiliyor mu? Bunlar genel olarak merak edilen sorulardır. Bunların yanı sıra iş yerinde herhangi bir kriz anında işten çıkarılacak ilk kişilerden biridir.

Bir de evlenecek veya çocuk sahibi olacaksa bu süre daha da hızlanır diyebiliriz. Bununla birlikte ortaya çıkan süt izni –doğum izni gibi konular işveren için zaman ve para kaybı gibi düşünüle bilmektedir. Bir de güzel işler başarıp, hak ettiği konuma gelen iş hayatında kadın, evde iyi bir anne olanlarımız vardır. Tabi yazıldığı kadar kolay olmadığını, bazı fedakarlıklar gerektirdiğini hepimiz biliyoruzdur.

Yeni bebek sahibi olmuş bir anne, daha sonra iş bulamama korkusuyla işi bırakmak yerine bebeğini bırakmak zorunda kalır. İyi ve güvenilir bir bakıcı araştırılır. Bu zor zamanlarında işe dönmek zorunda kalan anne de yine başarı aranır. Kariyer basamaklarını çıkmaya çalışan kadın, maaşının büyük bir kısmını bakıcı masraflarında kullanır. Bunun üstüne bir de çevre baskısı eklenir. Çünkü çalışma hayatını, sadece para kazanmak olarak gören belli bir kesim, kadının yenilenmesini, üretmesini istemez.

Neler Yapılabilir?

Her alanda olduğu gibi iş hayatında da başarılı olmak kadınların hakkıdır. Destek verip fırsat tanınmalıdır. Bu şekilde iş hayatında kadın, daha fazla değer görebilir. Her alanda rahatlıkla çalışabilmesi için ortamlar hazırlanabilir. Daha pasif ve arka planda işler yerine önemli sorumluluklar verilerek cesaretlendirilir. Çocuk sahibi olduktan sonra çalışma şartları esnetilerek, verimli zamanlar sunulabilir. Kadın girişimciler daha fazla desteklenerek kendi iş imkanlarını oluşturmaları sağlanabilir. Çalışan anneler için çocukları ile katılabilecekleri platformlar oluşturarak iş hayatlarına katkı sağlayacak eğitimler verilebilir. Bunun gibi birçok şey yapılabilir. Bilinmelidir ki bir toplumda kadın değer görürse, iş hayatında kadın başarılı olabilir.

İş Hayatında Kadın Çalıştırmanın Avantajları

İş hayatında kadın çalıştıran şirketler aslında en baştan avantajlıdır. Çünkü kadın eli değen her yer güzelleşir ve iyileşir. İşi sahiplenir, canla başla çalışır. Takım çalışmalarına yatkın olur. İnsan ilişkilerinde, ikna kabiliyetleri daha güçlüdür. Duygusal zeka ve empati kurma yönünden başarılıdır. Pozitif düşünüp yapıcı olmaya çalışır. Tertip ve düzene önem verdikleri için de iş akışı daha düzgün ilerler. İş hayatında kadın, çalıştıkça ve verimli oldukça mutludur. Yetiştireceği yeni nesillere örnek olur. Bu nedenle de her alanda kadınlar desteklenmelidir.

Yazar: Sevil Yılmazcan