İşe Alım Uzmanı Sadece Para İle Motive Oluyor

Son zamanlarda duyduğum sözlerden en iddialısı şu:  “İşe alım uzmanı sadece parayla motive olur.” Gerçekten mi? Çünkü birçok işe alım danışmanı ve işe alım uzmanı parayla motive olduğunu söylüyor. Bunu bir işe alım kurumunda söylemek normal olabilir. Ama asla iş görüşmelerinde, mülakatlarda ve herhangi bir işe alım uzmanı ile temasta olduğunuz zaman  söylemeyin! Yani bir işe alım uzmanı için şirketin teklif ettiği para ile motive olduğu bir şirket standardı olduğu görülüyor. Ve tabii ki ortada fazlasıyla para var. Bunu inkar edemeyiz. Ama bu varsayım gerçekten doğru mu? Para bu endüstride gerçekten insanları sabahları yataklarından çıkaran şey mi? Ve daha da büyük bir soru da ya paranın kendisi bir motive ediciyse?

Bir işe alım uzmanı için nihai amaç nedir?

Amerikalı bir akademisyen bir üniversitedeki ilginç konuşmasında paranın insanlar üzerinde zıt bir etki yarattığının çalışmalar tarafından kanıtlandığını söylüyor. İnsanların paraya ihtiyacı var fakat para ve ödül amacı için bunu bir aktiviteyle bağlamak kabul edilemez. Bunun sonucu farklı olabilir. Yani sizin düşünmediğiniz etkileri olabilir. Mesela siz bütün isteği para basmak olan ve bundan başka bir şeyin önemli olmadığını söyleyen bir şirkete her gün iş için koştuğunuzu hayal edebiliyor musunuz? Bunu tedarikçilerine ve çalışanlarına söyleyip büyümekte olan ikonik bir marka ismi görebiliyor musunuz? Nihai amacımız kar elde etmek... Ama bu sonuç, siz işinizi yaptıktan sonra “olur”... Bir şirket kültürünü ve onların değer sistemini yaratan şey o şirkette neden ve nasıl para kazanıldığıdır. Ayrıca o şirkette çalışıp çalışmamanın motive edip etmediğidir. Bu yüzden insanlar para ile motive olduklarını söylediklerinde hemen soruyoruz: Gerçekten mi? Ya da sadece işe alım uzmanı mı para ile motive oluyor?

Muhtemel işe alım uzmanı görevleri:

  1. Müşterilere ve adaylara hizmet sunmak ve bununla tanınmak,
  2. Anlaşmayı yapmanın heyecanı (hepimiz biliyoruz ki zordur),
  3. İlerleme! İşe alım pazarındaki özgürlük ve kısıtlama eksikliği hiçbir zaman engel değildir. Kendi iş kitabınızı yaratmak için birçok kaçış yolu var ve yeni zirvelerde uzmanlaşmanız çok zor olmayacaktır. Daha sonra da takım lideri, yönetici veya daha fazlası olmanız anlamına geliyor.,
  4. Harika becerilerin gelişimi (iletişim, işin nasıl yönetildiği hakkında ticari bilgi, reklamcılık ve sosyal medya becerileri ve benzeri),
  5. İstenilen rolde hızlı adımlarla başarılı olma,
  6. Müşterinizin sahip olduğu rolü almak için heyecanlı olan bir aday ile çalışmak,
  7. Çalışmaları ve amaçları hakkında özenli olmak,
  8. Harika takımın bir parçası olarak çalışmak, çalışma çevresinde ve ilişkilerde eğlenmek,
  9. Şirketin çabalarınız ve takım çalışmanız sonucunda büyüdüğünü ve başarılı olduğunu görmek,

İşte bunlar işe alım uzmanı için bir rolü ve şirketi heyecanlı kılan şeylerdir. Yine de eğer her gün şişelere kapak takmanız için çok para teklif edilse sizce o gemi yol alır mı? Sizi motive eden ne? Hadi, bilmek istiyorum. Söylemek istiyorsunuz biliyorum. Para!